Räikkönen és Vettel lenyomta a Mercedeseket Kínában

Események

Forma-1, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Kínai Nagydíj
Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen steers his car during the first practice session at the Formula One Chinese Grand Prix in Shanghai on April 15, 2016. / AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Péntek délután a két Ferrari bizonyult a leggyorsabbnak, elég simán utasították maguk mögé Rosberget, aki pedig Hamiltont előzte meg viszonylag könnyedén. A címvédő megint kétszer is lesodródott a pályáról, Gutiérrez Haasján kigyulladtak a hátsó fékek.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül40 bejegyzés

A két Ferrari volt a leggyorsabb a Kínai Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén, amelyen Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel a szuperlágy gumikon maguk mögé utasította a Mercedeseket. A tréningen a délelőttihez hasonlóan meglepően sok incidens történt: Pascal Wehrlein autóján lerázódott a pilótafülke fejvédő pereme, Esteban Gutiérrez Haasjának hátsó fékjei kigyulladtak, és a forró aszfalton, a viszonylag erős szélben sokan le-lesodródtak a pályáról.

Köztük a címvédő, Lewis Hamilton, aki

már délelőtt is kicsúszott kétszer, és ezt délután újabb két pályaelhagyással fejelte meg.

Ő eleinte a közepes, míg Nico Rosberg a lágy gumikat használta, de amikor mindketten a szuperlágy keverékre váltottak, Hamilton 2 tizeddel kikapott a csapattársától. Ráadásul a váltócsere miatt a versenyen eleve hátrányból fog indulni.

Räikkönen volt a leggyorsabb péntek délután - katt a galériához! Forrás: AFP/Johannes Eisele

A Ferrarik ismét más programot követtek, mint a többség, így a leggyorsabb keveréket is negyedórával később vetették be, amikor valamivel jobban lehettek a pályaviszonyok. A csapat számára ugyanakkor ígéretes, hogy

a pálya mindhárom szektorában ők érték el a legjobb részidőt.

Räikkönen, aki közvetlenül Vettel után teljesítette a körét, 1 tizedet vert a csapattársára, bár a német versenyző nem volt egészen kibékülve a balansszal. A leintés előtt csúnyán el is fékezte magát, kiengedve a Ferrarit egy szervizútra.

A Ferrarik és a Mercedesek mögött szokás szerint Daniel Ricciardo végzett a Red Bull-lal – igaz, ő is szóvá tette, hogy a pályaviszonyok trükkösek voltak. Bekerült még az első tíz közé Max Verstappen, a Force India párosa, valamint Valtteri Bottas is. A Williamsnél úgy vélték, sikerült megoldaniuk a délelőtti problémát, amikor Massa autójáról kétszer is levált a bal hátsó gumi: valószínűleg a kerékagy egy része ért hozzá. Egyébként ez Bottas esetében is megtörtént, csak ő megúszta defekt nélkül.

Fernando Alonso az első edzést követő orvosi vizsgálat után végleg megkapta a sanghaji rajtengedélyt, és a 11. helyen zárt. A Renault viszont a délelőtti, szintén defektet okozó, feltételezett futóműhiba miatt egyáltalán nem tudta pályára küldeni Kevin Magnussent, Gutiérrez pedig az első edzésen elszenvedett elektromos gondok és a másodikon jelentkező fékprobléma következtében egész nap csupán 6 kört teljesített.

A pénteken szerzett adatokat a csapatok az időmérőn nem feltétlenül tudják majd hasznosítani, mivel szombatra esős időt jósolnak.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

09:51
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso versenyezhet Kínában

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Kínai Nagydíj második edzéséről élőben készülő tudósításunkban! A nagy hír az, hogy miután a délelőtti edzést követően újra megvizsgálták, Fernando Alonsót alkalmasnak találták a versenyzésre, úgyhogy rajthoz állhat a vasárnapi futamon.

09:54
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Mozgalmasan alakult a nyitóedzés

Délelőtt három ijesztő defektet is láttunk - illetve konkrétan nem defektet, hanem azt, hogy a gumik leváltak a felniről. Felipe Massa Williamsnél kétszer is. A csapat még mindig nem tudja, pontosan miért, de arra gyanakszanak, hogy a kerékagy, pontosabban a fékhűtő csatorna lehetett a hibás. A felnik mindenesetre csúnyán megrongálódtak, viszont megnyugtató, hogy a jelek szerint nem a gumikkal van baj.

09:59
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Meleg van

Holnapra, az időmérőre zivatart jósolnak, de egyelőre jó idő van Sanghajban: a levegő jelenleg 26, az aszfalt 47 fokos. Érdekes, hogy a délelőtti edzésen mindhárom gumikeveréket - a lágyat, a szuperlágyat és a közepeset is - bevetette a mezőny-

10:01
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Gutiérrez autóját megjavították

A mexikói számára nem indult jól a szezon, és ma délelőtt elektromos problémák miatt nem tehetett meg egy mért kört sem, de a Haas kijavította a hibát. Gutiérrez már kint is van a pályán, hét másik versenyzővel együtt.

10:05
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjeané az első mért kör

1:40.908 alatt teljesítette a lágy gumikon. Rosberg délelőtt 1:38.037-tel végzett az élen. Most is többféle keveréket használnak a versenyzők: Ericsson autóján például a közepes Pirellik vannak.

10:06
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Már a mezőny fele kint volt

12-en tettek meg ellenőrző kört. Magnussen Renault-ja még darabokban van, egyelőre  nem számíthatunk rá a pályán. Ő úgy véli, délelőtt a futómű mondta fel a szolgálatot az autóján, de ezt a csapat nem erősítette meg.

10:08
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Wehrlein autóján lifeg a perem

A pilótafülke bepattintható fejvédő pereme meglazult, és a jobb oldala menet közben Wehrlein sisakját csapkodta, úgyhogy visszatért a garázsba. Button közben 1:38.868-as kört futott a lágy gumikon, átvéve a vezetést. Mögötte Pérez és Grosjean van.

10:10
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Kigyulladt Gutiérrez fékje!

A jobb hátsóból füst csapott ki, a bal hátsó konkrétan lángolt. Az autó a bokszban rendesen füstölni kezdett, gyorsan próbálják eloltani a szerelők. Ez a hétvége elég őrülten indul...

10:12
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Rosbergé a legjobb kör

A lágy gumikon 1:37.761-gyel kezdett, ez máris a nap legjobb ideje. Hamilton és Vettel autóján viszont a közepes Pirellik vannak, de azokkal is feljött a 2. helyre - igaz, 1,030 mp-s hátránnyal.

10:13
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

A Williamsek is kint voltak

Már Massa is megtett egy ellenőrző kört, vagyis úgy tűnik, a gumik leválását okozó délelőtti problémát megoldották. Palmer közben driftelt egy látványosat a Renault-val.

10:15
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az első negyedóra után így állunk: Rosberg, Ricciardo, Hamilton, Button, Hülkenberg, Alonso, Pérez, Kvjat, Sainz. Ők Hamilton kivételével mind a lágy gumikon érték el az idejüket. Magnussent leszámítva már mindenki járt a pályán.

10:17
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton kisodródik

Érdekes, ma már harmadszor csúszott le a pályáról, ezúttal az 1-es kanyarnál. Utána vissza is tért a bokszba.

10:20
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

A Ferrarik hosszú etapot teljesítenek

Räikkönen a lágy gumikon a 11., Vettel a közepeseken a 10. körét teszi meg éppen, úgyhogy csak a 16. illetve 20. helyen állnak. Most csak öt autó van a pályán.

10:23
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Magnussen ma már nem megy ki

A Renault megerősítette, hogy még vizsgálják a délelőtti problémáját, ezért a mostani edzésen nem ülhet autóba. Csak nem akar összejönni neki az a tiszta hétvége... A Pirelli közben azt írja a Twitteren: bebizonyosodott, hogy az első edzésen sem Massa, sem Magnussen defektjét nem a gumik idézték elő.

10:25
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Massa már a 11.

6 kört tett meg. Bottas a 14. helyen áll - ezen a hétvégén ő kapta meg a Williams új orrkúpját, de hogy ez áldás, vagy átok, azt nehéz eldönteni, mert Massa Bahreinben nem volt elragadtatva tőle. Igaz, talán csak a beállításokat nem tudták még tökéletesíteni vele.

10:26
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg beveti a szuperlágyakat

A lágyakkal is csak egy 1 mért körös etapot futott, és most ő az első, aki kipróbálja a leggyorsabb gumikat. Lássuk, mire megy velük! Nincs nagy forgalom, úgyhogy nem akadályozza senki.

10:29
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg sokat gyorsul

Ahogy az várható volt, mindhárom szektorban abszolút legjobb részidőt ért el, 1:37.133-ra faragta le a nap legjobbját. Hamilton is jön a szuperlágy gumikon...

10:32
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton csak 2.

Középen gyorsabb volt Rosbergnél, de összességében 0,196 mp-vel elmaradt tőle. Egyre többen vetik be a szuperlágy gumikat, Räikkönen viszont már az etapja 18. körében jár a lágyakon. A Ferrari ugyanezt játszotta Bahreinben is.

10:32
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso átment az újabb orvosi vizsgálatokon

A spanyol pilóta sikeresen zárta a csütörtökön számára előírt, kőtelező orvosi vizsgálatokat, így a hétvége további szakaszára is az autóban maradhat.

Alonso megkapta a végleges rajtengedélythttp://www.gphirek.hu/f1/20160415-f1-fernando-alonso-megkapta-a-vegleges-rajtengedelyt-a-kinai-nagydijra.html
10:34
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen beszól

"Biztos, hogy folytassam? Ez totál ***!" - mondja a rádión. Az utolsó körét már 1:51.648 alatt tette meg, a lágy gumik mostanra rendesen lerongyolódtak az autóján.

10:36
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso sokat javított

A szuperlágy gumikon feljött a 4. helyre, megelőzve Buttont, aki csak 4 századot faragott le a lágy gumis idejéből. Ricciardo ios bevetette a szuperlágy Pirelliket, ő maradt a 3. helyen, 1,010 mp-vel Rosberg mögött.

10:38
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Már Verstappen a 4.

1,135 mp-re közelítette meg a Mercedeseket a szuperlágy gumikon, míg Sainz 6. lett. A Ferrari megkönyörült Räikkönenen, és visszahívta őt a garázsba.

10:40
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

A Ferrarik kivárnak

Ők még nem próbálták ki a szuperlágyakat. A sorrend eddig: Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Verstappen, Hülkenberg, Sainz, Pérez, Bottas, Alonso, Button, Kvjat, Massa, Palmer, Grosjean.

10:44
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

A gumik közötti különbségek

Na, Vettel végre megjelent a pályán a szuperlágy gumikon. Így javultak az idők a lágyról a szuperlágy keverékre váltva:

ROS 1:37.761 => 1:37.133
RIC 1:38.691 => 1:38.143
ALO 1:39.512 => 1:38.718
BUT 1:38.868 => 1:38.828

Ez a vártnál csekélyebb, 5-8 tizedes különbséget sugall. Hamilton a közepes gumikon elért idejéből 1,4 mp-t faragott a szuperlágyakon.

10:45
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel odaver!

1:37.005-ös időt futott, 0,128 mp-t verve még Rosbergre is - az utolsó két szektorban abszolút legjobb részidőt ért el. Ez ígéretes a Ferrrari szempontjából, bár a pályaviszonyok most alighanem jobbak, mint amikor a Mercedesek voltak kint.

10:49
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

És Räikkönen még gyorsabb!

Ő meg az első két szektorban ért el abszolút legjobb részidőt, úgyhogy 1:36.896-tal átvette a vezetést, 0,109 mp-t verve Vettelre. Ez már igencsak jól fest a Ferrari számára, bár a meleg is nyilván nekik kedvez - holnap viszont pechjükre esni fog.

10:54
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Lassan kezdődnek a hosszú etapok

A két Mercedes, illetve Massa már nekivágott egynek, a többség a szuperlágy Pirelliket nyúzza - Hülkenberg viszont a lágyakat, akárcsak Wehrlein és Ericsson.

10:57
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

A Manor megint gyors

Wehrlein mindkét Saubert megelőzi, s bár csak a 17. helyen áll, a legjobb ideje csak 1 tizeddel gyengébb Grosjeanénál, és alig 2-vel Palmerénél. Nasrt még Haryanto is megelőzi.

11:00
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

A sorrend

Ez már valószínűleg nem is fog változni, mert mindenki megtette a gyors körét a szuperlágy gumikon: Räikkönen, Vettel, Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Verstappen, Hülkenberg, Sainz, Pérez, Bottas, Alonso, Button, Kvjat, Massa.

11:03
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg a lágy gumikra váltott

A szuperlágyakon az etapja végére 1:44-re lassult vissza, úgyhogy váltott. Hamilton pedig visszatért az edzés elején használt közepes szettjéhez - ez logikus, hiszen ebből a keverékből neki eggyel többet kértek a hétvégére, mint Rosbergnek.

11:05
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

A Ferrarik a garázsban ülnek

Igaz, ők az etap elején teljesítettek egy-egy hosszú etapot.

11:11
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel és Räikkönen is aktivizálta magát

Végre ők is kidugták az orrukat a bokszból, mindketten a szuperlágy gumikon. A mezőny nagy része mostanra a lágyakra váltott, de Hamilton és Verstappen autóján a közepesek vannak.

11:17
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean autóján orrkúpot cserélnek

A Haas új első szárnyat hozott Sanghajba a korábbi problémák után. Gutiérrez viszont nem tudott visszatérni a pályára, amióta kigyulladt a hátsó fékje, úgyhogy nincs mért köre - akárcsak Magnussennek.

11:19
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel piszok gyors

Miután párszor a rajtot gyakorolták, a Ferrarik végre rendesen nekivágtak egy etapnak, és Vettel egy 1:41.934-es körrel indította a sajátját - ez egy másodperccel rosszabb, mint Rosberg nyitóköre volt a szuperlágy gumikon.

11:20
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Button és Palmer csatázik

Haha, ez a jelenet a versenyen is elmenne: Palmer többször kifékezte a honfitársát, de kétszer is lesodródott utána a pályáról, kerék-kerék elleni párharcot vívva a McLarennel. Egy szabadedzésen kicsit felesleges kockázatnak tűnik.

11:25
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton és Rosberg egyforma tempót diktál

Mindketten az etapjuk 12. körét teljesítették, de Rosberg a lágy, Hamilton a közepes gumikon - egyaránt 1:44-es idővel. Közben Nasr csúnyán elfékezte magát; ő az év eleje óta úgy érzi, valami nem stimmelt a kasztnijával. Ha itt sem sikerült gatyába rázniuk, Szocsiban újat kap.

11:27
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Hűl a pálya

Az edzés elején még 47 C fokos volt, most már csak 38. A Mercedesek etapjából úgy tűnik, a közepes gumik itt sem tartósabbak a lágyaknál - ez két hete, Bahreinben meglepetésként érte a csapatokat a versenyen.

11:28
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton megint kicsúszik

Ezúttal a 6-os kanyarnál, ma összességében már negyedszer. Utána be is ment a bokszba, de megint pályán van, ha minden igaz.

11:29
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso kiszállt az autójából

Szerencsére nem tűnik úgy, mintha fájdalmai lennének. Itt egy kerékcsere-gyakorlat a McLarentől:

11:33
április 15, 2016
Vágólapra másolva!

Nasr visszapillantója be van törve

Érdekes - vajon a rázkódástól? Az edzésnek közben vége lett, a két Ferrari maradt az élen, bár Vettel még búcsúzóul elfékezte magát. Köszönjük a figyelmet, de ne menjenek messzire: nemsokára jelentkezünk az eredményekkel és az összefoglalóval is.