Verstappen odapirított a Mercedesnek az időmérő előtt

Események

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Mexikói Nagydíj
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 28: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB12 TAG Heuer on track during practice for the Formula One Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 28, 2016 in Mexico City, Mexico. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20161029-00080 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Izmos formát mutatott a Red Bull a Mexikói Nagydíj utolsó szabadedzésén, bár az utolsó kanyarokban feltorlódó autók okozta forgalom valamelyest torzította a köridőket. Bottas bevágott a Ferrarik elé, a 4. Rosberget a lágy gumis rangsorban többen megelőzték.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül38 bejegyzés

Péntek délután a Ferrari, a szombati időmérő előtti utolsó edzésen a Red Bull ijesztett rá a Mercedesre Mexikóban, amely e két, többnyire mérvadónak számító gyakorlás közül egyiken sem tudott az élen végezni.

Az utolsó edzésen kezdetben a lágy gumi használatát preferálta a legtöbb csapat, e rangsorban Lewis Hamilton 1:19.721-gyel állította fel a mércét, több mint 2 tizeddel megelőzve a Red Bull párosát, Nico Rosberget pedig Sebastian Vettel is megelőzte. A vb-éllovas a szuperlágy keveréken sem tűnt meggyőzőnek, bár az eredményét torzítja, hogy

első kísérletekor lesodródott a bukótérbe a stadionba vezető jobbkanyarnál,

és legjobb idejét már öregebb gumin futotta.

A Red Bull lépett elő a Mercedes első számú kihívójává Forrás: 2016 Getty Images/Mark Thompson

19.618-as ideje csak a 4. helyre volt elég, Hamilton és mindkét Red Bull is megelőzte a tabellán. A 3. Ricciardo sem lehet maradéktalanul elégedett, mert legelső sprintjekor ki kellett kerülnie a saját gyors körére készülő Kevin Magnussent az utolsó kanyarnál, és Rosberghez hasonlóan nem akkor jegyezte legjobb körét, amikor az abroncsai a legjobb állapotban voltak.

Max Verstappen előtt viszont tiszta volt a terep, és 94 ezreddel megelőzte Hamiltont.

Valtteri Bottas erős formát mutatott a Williamsszel, sikerült megelőznie a Ferrarikat, és Rosbergtől is csupán 2 tizeddel maradt le. Felipe Massa szintén karnyújtásnyira került a Ferrarikhoz. Az élmezőny tagjai eljátszhatnak a gondolattal, hogy megpróbáljanak a lágy keverékkel továbbjutni a Q2-ből a Q3-ba, mert a szuperlágy gumik nem tűnnek tartósnak.

A McLarennek már az is öröm lehet, ha eljutnak a Q3-ig: Fernando Alonso 13., Jenson Button 15. lett a szombati tréningen, a Force India és a Toro Rosso egyaránt ütőképesebbnek tűnik náluk. A Haasnak pedig nem igazán sikerült kikúrálnia a bajait, nekik gyötrelmesnek tűnik, hogy túléljék a Q1-et.

Az időmérő magyar idő szerint 20 órakor kezdődik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

18:37
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Küszöbön a Ferrari feltámadása?

Üdvözöljük kedves Olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Mexikói Nagydíj szombati tréningje. Péntek délután Vettel betolakodott a Mercedesek elé, és Räikkönen is lőtávolban maradt, de Hamilton nem érzi "komoly fenyegetésnek" a vörösök autóit. Rosberg másképp látja, mindenesetre a következő bő egy órában tisztább képet kaphatunk az erőviszonyokról.

18:39
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem nyerő a szuperlágy gumi

Nagyon gyorsan visszaesett a teljesítményük pénteken, ahogy a lágyaknak is, ezért jelenleg a közepes keverék tűnik a preferált választásnak a futamra. Hogy arrébb billen-e a mérleg nyelve, azon múlik, hogy mennyit javul az aszfalt állapota - a Pirellinél nem tartják kizártnak, hogy fokozatosan erősödni fog a szuperlágy abroncsok teljesítménye. A hosszú etapokon Vettel babusgatta őket a legjobban, a közepesekre viszont a Red Bull, elsősorban Verstappen érzett rá.

18:42
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso nem számít a Q3-ba jutásra

Button optimistán érkezett Mexikóba, de az eddigi eredmények alapján nagyon ki lesz centizve, hogy a McLaren befér-e a Q3-ba: a második edzést Alonso a 10., Button a 12. pozícióban zárta. A spanyol úgy véli, "meglepetés lenne, ha bejutna a Q3-ba", mert egy régebbi motort használ.

18:46
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Tovább szív a fékekkel a Haas

Ezúttal a fékhűtőjük bolygatta fel a padlólemez alatti áramlásokat, Grosjean így csak 20., Gutiérrez 22. lett. A "fejlesztésről" Grosjean ironikusan azt mondta, "Kínában már használtuk az én autómon, és az a nagydíj pompásan sikerült. Kértem is utána a csapattól, hogy húzzuk ki a listáról." A Haas azt is bejelentette, hogy a Brazil GP edzésein kipróbálják a Carbon Industries termékeit, miután a Brembo fékjeivel sokat vesződtek.

Grosjean Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H
18:48
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

A Red Bullnak a piros gumikba kell életet csiholni

Verstappen elismerte, hogy a szuperlágyakon még nem elég ütős az autó, Ricciardo ugyanezt hangoztatta. "Péntek délelőtthöz képest javultunk, de még többet kell" - mondta tegnap.

18:53
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Nem lett melegebb

A levegő 13 fokos, tegnap is kb. ennyi volt egész nap. Az aszfalt 23 fokos, ennek értéke nagyobb valószínűséggel fog felfelé változni.

18:55
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Új váltók a Red Bullokban

Texasban lejárt a hatversenyes életciklusa az előző egységnek, a szabályok szerint így büntetlenül újakat kaphatnak. Massa, Nasr, valamint az előző versenyen kieső Räikkönen és Hülkenberg is élvezheti a friss váltó előnyét.

18:57
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Ma már kisütött a nap

Tegnap sokkal borúsabb volt az égbolt, mára csökkent a felhők száma. Melegebb viszont, ahogy az előbb említettük, nem lett ettől.

19:01
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Ecclestone kedvenc sportbírója

Az operatőr jó érzékkel azt a sportbírót mutatta az előbb, aki egy olyan szemüvegben pózolt, melyre az "I love(=szívecske) F1" feliratot ragasztották. Mr. Ecclestone kedveli ezt.

19:02
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

A Haas autói zúgnak fel először

Megkezdődött az egyórás edzés, Grosjean és Gutiérrez hajtott először pályára.

19:03
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg még öltözködik

Most veszi fel a maszkját. Grosjean kint maradt egy második körre, Gutiérrez visszatért a bokszutcába, de egy próbarajtot követően rögvest folytatja a munkát. Button és Ocon is felbukkant.

19:06
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Grosjean megpihent

Azaz visszatért a szerelőihez, egyelőre nincs mért kör. Button ugyanígy tett, ellenben Verstappen és Alonso kihajtott a pályára.

19:08
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Button sötétebb fóliát kér

A napsütés kicsit vakíthatja, ezért sötétebb fóliát kér a sisakrostélyra. A két Manor közben mért kört futott, de ezek még csak tapogatózó próbálkozások.

19:11
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Lágy gumin jön Hamilton

Péntek délután ment ezen a keveréken egy hosszabb etapot, Rosberg viszont egyáltalán nem használta akkor. Hamilton arra panaszkodik, hogy kicsit balra húz a kormányközép.

19:12
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Fittipaldi a bokszutcában

Megjelent a kétszeres világbajnok Mexikóban, néhányan fotózkodnak is vele. Hamilton 1:20.158-at ment, Rosberg 20.566-ot a lágy gumin.

19:16
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Mások is a lágy keveréket preferálják

Több versenyző ezt nyúzza jelenleg. Hamilton javított az első szektorban az előző körében, de a következő kettőben már nem tudott, így a szintidő változatlan. De most újra próbálkozik, lila részidőkkel az első két szektorban...

19:18
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton már gyorsabb, mint a szuperlágyon

1:19.721, tegnap a szuperlágyakon sem ért el ennél jobbat senki. Rosberg csak 20.4-re javított, a 3. Sainz, a 4. Pérez, az 5. Hülkenberg, a 6. Kvjat.

19:19
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo: Na gyerünk!

Az ausztrál lassan nekigyűrkőzik, most készül beszállni a Red Bullba. Eddig rajta kívül csak Vettelt nem láttuk a pályán.

19:23
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen is lágy gumin

A finn a 6. helyre sorol be, a Force Indiák közé, de az utolsó kanyarokban kicsit feltartotta Nasr.

19:26
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Massa kicsúszott

Az első hiba, amit bejátszanak a közvetítésben: Massa lesodródott a bukótérbe a célegyenes végi kanyarnál, miután nem tudott időben megállni. Bottas feljött a 3. helyre közben.

19:28
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel 3 tizedre Hamiltontól

De megelőzte Rosberget 2 tizeddel. Szóval őket most Bottas, Sainz, Massa, Pérez, Räikkönen, Hülkenberg, Kvjat követi.

19:31
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Virít egy 2. helyet Verstappen

1:19.959, míg Ricciardo az 5. helyet vette át 327 ezredet verve Bottas Williamsére.

19:32
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Bottas visszavág

Visszaelőzte Ricciardót, és az előtte álló Rosberghez is közel került. Hamilton továbbra is 1:19.721-gyel áll az élen.

19:34
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen a féktávon verte Ricciardót

Az ausztrálnak elmagyarázták, hogy csapattársa azáltal gyorsabb, hogy később fékez, viszont így sem veszít lendületet az első kanyarokban. Ricciardo vette a lapot, 1:19.950-tel megelőzte Verstappent, csak 9 ezred kettejük közt a különbség.

19:36
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

30 fokra melegedett az aszfalt

Az edzés elején még csak 23 fok volt a hőmérséklete. A levegő csak 1 fokkal melegedett, most 14 fokos. A sorrend: Hamilton, Ricciardo, Verstappen, Vettel, Rosberg, Bottas, Sainz, Hülkenberg, Massa, Pérez.

19:40
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg újra próbálkozhat

Még mindig a lágy gumikon köröz, és alkotnia kellene valamit, mert - bár nyilván ez csak egy edzés - kellemetlenül bekavarna neki a világbajnokságban, ha Hamiltonon kívül mások is megelőzik a versenyen. Egyelőre 5.

19:42
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

A mezőny nagy része a bokszban

Rosberg, Sainz és Kvjat osztozik csak a pályán ezekben a percekben. Nemsokára jöhetnek az időmérő szimulációk a szuperlágy gumin.

19:46
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Ericsson sprintel egyet

Megkapta a szuperlágy gumikat, de az első mért körében még melegíti őket. Jön Massa is.

19:49
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Megint a Williamsek a leggyorsabbak

364, illetve 361 km/h-s értékkel Bottas és Masas vezeti a csúcssebesség-rangsort, őket Räikkönen és Vettel követi. Massa a 4. helyre kapaszkodott fel a szuperlágy keveréken, 1:19.997.

19:52
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Megtelik a pálya

Néhány perc mérsékelt forgalom után mindenki érkezik, hogy lenyomjon egy sprintet a legpuhább gumikon. Verstappen már megtette, 19.137-tel az élre állt.

19:53
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Bottas 7 tizedre Verstappentől

A Williams pilótája pillanatnyilag 3., de vélhetően mindjárt hátrébb esik. És igen, Ricciardo már megelőzte, de ő is 3 tizedet kapott Verstappentől.

19:54
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel köre kukás

Valami miatt lassú volt. A visszajátszásból kiderült, hogy Ricciardónak kerülgetnie kellett az egyik Renault-t, ezzel időt veszthetett. Verstappen egy hűtőkör után nekivágott még egy erősnek tűnő körnek.

19:56
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen 33 ezreddel kikap saját magától

Ennyivel volt lassabb az etalon idejénél. Ricciardo rádión reklamált Magnussen miatt - az időmérőn is lehetnek bonyodalmak az utolsó kanyarokban a gyors körön lévő, illetve gyors körre készülő autók találkozása miatt.

19:57
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg rontott

Kicsúszott a 12-es számú jobbosnál, amelyik a stadionba vezet. Előtte is sokan torlódtak amúgy az utolsó kanyaroknál.

19:59
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton csak 2.

94 ezreddel lassabb kört futott Verstappennél, és Ricciardo sem tudott előrébb mozdulni a 3. helyről, hiába gyorsult 19.375-re. Rosberg, Bottas, Vettel, Räikkönen, Massa, Hülkenberg, Sainz a további sorrend.

20:00
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen még rajtot gyakorol

Ezzel érhet véget a délelőtti programja. A Mercedesek is érkeznek a bokszutca végére egy utolsó gyakorlatra a kuplung beállításával.

20:02
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Button is kicsúszott

A 15. helyen végez, miután hibázott a 12-es kanyarnál. Alonso a 13. helyre hozta be a McLarent, tényleg necces, hogy beférnek-e majd a Q3-ba.

20:06
október 29, 2016
Vágólapra másolva!

Aggódhat Rosberg?

Verstappen végzett az élen Hamiltont megelőzve, miközben Rosberget Ricciardo is megelőzte. Az időmérő izgalmasnak ígérkezik - de most tényleg -, és mint láthattuk, a forgalomban való helyezkedés is sokat számíthat a végeredménynél. Köszönjük a figyelmet! Az időmérő magyar idő szerint 20 órakor kezdődik.