Vágólapra másolva!
Hamilton simán szerzett újabb pole pozíciót, az autójára panaszkodó Nico Rosbergnek inkább az üldözőktől kellett féltenie 2. helyét. Daniel Ricciardo befurakodott a Ferrarik közé, a Williamsnek nem jött ki jól a lépés.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés

A Magyar Nagydíj időmérője megmutatta, miért oly kedves Lewis Hamilton szívének a Hungaroring: a világbajnoki éllovas tetemes, több mint fél másodperces előnnyel szerezte meg az első rajtkockát a futamra, miközben Nico Rosbergből ömlött a panasz, és csapattársától jobban kikapott, mint amennyire leszakította legközelebbi üldözőjét.

"Elnézést kérünk Nicótól, mert a pénteken használt konfigurációjával baj volt, amit estig nem fedeztünk fel" - közölte Paddy Lowe, a Mercedes mérnöke az időmérő után. Rosberg azonban nem menekült meg a problémáktól, szombat délután újabbak sújtották, többek között a guminyomása sem stimmelt teljesen.

"Nagyon alulkormányzott az autó, valami rossz" - kiabálta rádión már az időmérő elején, és később is többször kérte a mérnököket, hogy vizsgálják meg alaposabban az adatokat.

"Egyértelműen nem vagyok boldog" - mondta a német, akinek W06-osa érezhetően nem úgy viselkedett, ahogy szerette volna.

A Magyar Nagydíj első két napján verhetetlen volt Lewis Hamilton. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamiltonnak már a legelső Q3-as ideje is elegendő lett volna a pole pozícióhoz, de biztos ami biztos, utolsó körét még jobban megnyomta, miután Rosberg elfékezte magát az egyik kanyarnál, elvesztve minden esélyét az 1. helyre. "Eddig jó a hétvégém. Nem is emlékszem, utoljára mikor nyújtottam ilyen jó teljesítményt" - mondta a brit, aki

eddigi négy pole pozíciójából hármat győzelemre váltott a Hungaroringen.

"Imádom ezt a helyet, olyan, mint egy régi gokartpálya."

Ricciardo Ferrari-szendvicsben

A Red Bull igazolta, hogy pénteki erős formája nem volt szemfényvesztés, mivel Daniel Ricciardónak sikerült megszereznie a 4. rajthelyet a Ferrarik közé ékelődve. "Többet nem tudtam volna kihozni a legjobb körömből" - nyilatkozta. "Amikor elértem a célvonalat, tudtam, hogy szoros lesz, és reménykedtem, hogy a mérnököm azt fogja közölni, hogy a 3. hely a miénk."

Az a pozíció végül Sebastian Vettelé lett, de Ricciardo egyedi fegyvert is használhat a futamon: a mezőnyből egyedüliként megspórolt egy szett lágy gumit a Q1-ben. Hátrányba kerülhet viszont azzal, hogy a rajtrács koszosabb oldaláról kell rajtolnia – ahogy Rosbergnek is –, az 5. Kimi Räikkönen pedig pont annak örül, hogy neki a tisztább oldal jutott. A finn arra panaszkodott, hogy az utolsó edzésen a vízszivárgás miatt "nem volt ideális" a felkészülése, és "ártott, hogy akkor nem próbálhattam ki a lágy gumikat."

A Williamsnek nem ízlik a Hungaroring. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: Farkas Péter - Origo

A Red Bull másik pilótája, a 7. Danyiil Kvjat a Williamseket választotta szét, amelynek a várakozásoknak megfelelően sem a hőség, sem a kanyargós vonalvezetés nem kedvezett.

Visszatértek a hibák a McLarenhez

A két McLaren közül egy élte túl a Q1-et, de Jenson Button korai búcsújában a hibrid rendszer zavara is szerepet játszott. "Nem jött meg a teljesítmény a célegyenesben. Fura, ilyennel még nem találkoztunk" - mondta. Becslése szerint így három tizedet vesztett, pedig "egész jónak" érezte az autót, és örül a fejlődésnek.

A Saubereket legalább megelőzte, amelynek egyik versenyzője, Felipe Nasr a Hungaroringen arról beszélt, hogy aerodinamikailag le vannak maradva, mert a szezon eleje óta gyakorlatilag nem kaptak fejlesztéseket. Bár Fernando Alonso továbbjutott a Q1-ből, percek múlva ő is öltözhetett át, miután leállt az autója. A lerobbant McLarent egyedül kezdte tolni a bokszutcába, és a segítségére siető pályamunkásokkal együtt fejezte be a műveletet. Utólag kifejtette: azért volt ennyire aktív, mert rosszul tudta a szabályokat, és azt hitte, a betolt autóval később újra pályára hajthat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:42
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Még 15 perc az időmérőig

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Magyar Nagydíj időmérő edzéséről élőben készülő tudósításunkban! A hétvége mindhárom szabadedzésén Hamilton végzett az élen, de Rosberget sem szabad leírni, hiszen szombat délelőtt mindössze 98 ezreddel volt lassabb csapattársánál, mielőtt leállt az autója. A Ferrari szombaton javult, de a Mercedesektől még így is jócskán elmaradtak, Räikkönen ráadásul vízszivárgás miatt fel sem tudta tenni a lágy gumikat.

15:56
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Ezért állt le Rosberg autója

A Mercedes rájött, mi okozta a problémát: a lefulladásgátló nem működött rendesen a német autójában, amikor a harmadik szabadedzés utolsó perceiben lerobbant a bokszutca végén. 

15:58
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton a 9. pole-jára tör

Idén eddig csak egyszer, Spanyolországban fordult elő, hogy Rosberg legyőzte a csapattársát az időmérőn. Hamilton ráadásul a mezőny legeredményesebb versenyzője a Hungaroringen, már négyszer nyert itt futamot. 

16:00
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Erősödik a szél

Néhány felhő is megjelent, de az időmérő alatt nem lehet esőre számítani. A levegő hőmérséklete 32, az aszfalté 51 fokos, a körülmények tehát hasonlóak, mint a délelőtti edzésen. 

16:02
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q1

A két Mercedes és a két Williams is rögtön a pályára hajtott. A csapatok többsége szokás szerint a közepes gumikon kezdi az időmérőt, Merhi autójára viszont rögtön feltették a lágy abroncsokat. 

16:04
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton rögtön az élre állt

Rosberg futotta meg az első mért kört, de a csapattársa néhány másodperccel később majdnem egy másodpercet vert az idejére, és 1:24.293-as idővel átvette a vezetést. Bottas a 3., a Ferrarik még nem futottak mért kört. 

16:07
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg alulkormányzottságra panaszkodik

Azt mondja, valami gond van a balansszal. Az előző körében megfutotta az abszolút legjobb időt az első szektorban, de végül 6 tizeddel lassabb volt Hamiltonnál. Vettel befért a két Mercedes közé, de az ő lemaradása is több mint fél másodperc. 

16:09
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton javított

Az első két szektorban megfutotta az eddigi legjobb időt, összességében 8 századot tudott gyorsulni, 1:24.213 az ideje. A 2. helyre Ricciardo jött fel, 4 tizeddel marad el a Mercedes idejétől.

16:11
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

A McLarenek a lágy gumit használják

Ennek köszönhető, hogy Alonso az 5., Button pedig a 7. helyen áll 7 perccel a Q1 vége előtt. Most a két Manor, a két Lotus és Pérez áll az utolsó 5 pozícióban. 

16:13
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Button feljött a 3. helyre

A lágy gumikon is majdnem 6 tizeddel lassabb Hamiltonnál. Egyre több versenyző vált a gyorsabb abroncsokra, már a Ferrarik és a Williamsek is ezeket használják. 

16:15
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Nem kockáztat a Mercedes

Az 5. helyen álló Rosberg autójára feltették a lágy keveréket. Közben Bottas az élre állt, több mint 5 tizedet vert Hamilton idejére. A címvédő egyelőre a bokszban várakozik, de még van ideje kihajtani egy mért körre. 

16:17
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Szinte mindenki javít

Rosberg az élre állt 1:22.979-es idővel, mögötte Vettel, Kvjat, Räikkönen a sorrend. Hamilton visszacsúszott a 10. helyre, de ő még csak most kezdi meg a mért körét a lágy gumikon. Button aggódhat, most csak a 16. helyen áll. 

16:20
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton visszavette a vezetést

A két Mercedes között megint kicsi a különbség, a brit 89 ezredes előnnyel állt az élre. Az utolsó percben járunk, Button továbbra is kiesőhelyen áll a Sauberekhez és a Manorokhoz hasonlóan. 

16:22
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a Q1-nek

Button tegnap úgy érezte, a Q3-ba is bejuthat, de már az első szakaszt sem élte túl: a 16. helyen végzett Ericsson, Nasr, Merhi és Stevens előtt. A továbbjutók sorrendje: Hamilton, Rosberg, Vettel, Kvjat, Räikkönen, Bottas, Maldonado, Massa, Verstappen, Hülkenberg. 

16:25
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo a közepes gumikon jutott tovább

Ő volt az egyetlen, aki nem váltott át a lágy keverékre, de így is megszerezte a 12. helyet. Alonso viszont a gyorsabb gumikon sem volt messze a kieséstől, a 14. helyen jutott tovább. 

16:27
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Már megy a Q2

A versenyzők viszont még nem érzik szükségesnek, hogy kihajtsanak a pályára, mindenki a garázsban várakozik. 

16:30
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Pályán a Ferrarik

És a Williamsek is. Lassan benépesül a pálya, hiszen már csak 11 perc van hátra az edzésből. Mindenki a lágy gumikat használja, de a Ferrarikra új, a Williamsekre használt abroncsokat raktak fel. 

16:33
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel az élen

A Ferrarik kezdték a legjobban a Q2-t, bár a Mercedesek még nem futottak mért kört. Vettel 1:23.168-as idővel áll az élen, Räikkönen 3 tizeddel lassabb. 

16:36
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Piros zászló, megint lerobbant a McLaren

A Hungaroringen a Q3-ba jutásra és pontszerzésre számítottak, de az időmérőn megint leszerepeltek: miután Button a Q1-ben kiesett, most Alonso autója állt le a bokszbejárat előtt. A spanyol métereken keresztül egyedül tolta az autóját a boksz felé, most már a sportbírók is segítenek neki. 

16:38
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Újraindult az edzés

A Mercedesek ki is hajtottak a pályára a rövid megszakítás után. Alonso egyébként korábban jelentette a rádión, hogy problémák vannak a motorjával, de a McLaren úgy érezte, folytatni tudja az edzést. 

16:41
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton az élre ugrott

1:22.285-ös időt futott, ezzel a 2. helyre előrelépő csapattársát is majdnem fél másodperccel megelőzi. Még 2 perc van hátra a Q2-ből, a jelenlegi állás szerint Sainz, Pérez, Alonso és a Lotusok nem jutnának tovább. 

16:43
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Az élmezőny már a bokszban

Hamilton, Rosberg és Vettel nem aggódik, az utolsó percek történéseit a garázsból figyelik. Ricciardo befért a két Ferrari közé, és Bottas is javított, a 6. helyre jött fel. 

16:47
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Kiestek a Force Indiák

Hülkenberg 21 ezreddel maradt le a továbbjutásról, Pérez még nála is 6 tizeddel lassabb volt. A kiesők: Hülkenberg, Sainz, Pérez, Maldonado, Alonso. A továbbjutók sorrendje: Hamilton, Rosberg, Vettel, Ricciardo, Räikkönen, Bottas, Kvjat, Massa, Verstappen, Grosjean. 

16:51
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Egyszerűen kikapcsolt Alonso motorja

Ezt nyilatkozta a Q2 után, hozzátéve, hogy természetesen ebből a hibából is megpróbálnak tanulni, mint az összes eddigiből. Button korábban azt mondta, a célegyenesben nem adta le a várt teljesítményt a motorja, pedig egyébként jónak érezte az autóját.

16:56
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

A döntő szakasz következik

Már elkezdődött a Q3, bő 10 perc múlva kiderül, ki indulhat a pole pozícióból a holnapi versenyen. A Mercedesek és a Ferrarik már a pályán vannak. 

16:58
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton kezdett a legjobban

1:22.408-as körrel vezet, Rosberg több mint 3 tizeddel lassabb nála az első mért körök után. Vettel a 3., de Ricciardo csak néhány századdal maradt el tőle a Red Bull-lal. 

17:01
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Verstappen csak egyszer jön ki

Ő az egyetlen, akinek még nincs mért köre. Egyelőre úgy tűnik, a Williamsek ezúttal nem fognak beférni az első két rajtsorba - Bottas a 6., Massa csak a 8. helyen áll. 

17:03
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Mindenki kihajtott a bokszból

Az utolsó körök következnek, perceken belül kiderül, kié lesz a pole pozíció. Hamilton eddig az egész hétvégét uralta, és Rosbergnek több mint 3 tizeddel kell javulnia, ha harcba akar szállni az első rajtkockáért. 

17:07
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Óriási előnnyel Hamiltoné a pole

Még Rosbergnél is 575 ezreddel jobb volt, 1:22.020-as idővel szerezte meg az első rajtkockát. Vettel a 3. helyen már 7 tizeddel marad el Hamiltontól, Ricciardo pedig bejött Räikkönen elé. A Q3 végső sorrendje: Hamilton, Rosberg, Vettel, Ricciardo, Räikkönen, Bottas, Kvjat, Massa, Verstappen, Grosjean. 

17:13
július 25, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton 5. pole-ja a Hungaroringen

Az idényben pedig már a 9., egyértelműen uralja az időmérőket. Ha holnap a futamot is megnyeri, a Magyar Nagydíj történetének legeredményesebb versenyzője lehet. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk az eredménylistával és az összefoglalóval.