Rosberg az élen, Hamilton a Ferrariktól is kikapott

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes, Brit Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Brit Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén a Mercedes helyi versenyzője küszködött az autójával, miközben Räikkönen és Vettel viszonylag közel férkőztek Rosberghez.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés

A délelőtti után Nico Rosberg uralta a Brit Nagydíj péntek délutáni szabadedzését is, amelyen a hazai közönsége előtt versenyző Lewis Hamiltont még a Ferrarik is megelőzték.

Az idő szokatlanul kellemes maradt Silverstone-ban: a tréning szép napsütésben, 46 fokos aszfalton kezdődött el, ami a gumiknak a jelek szerint már túl forró volt, mert a keményebb keverékűeken szinte senki nem tudott javítani a korábbi eredményén. A kivétel Danyiil Kvjat volt, aki a mezőnyből egyedüliként futotta a legjobb körét a kemény Pirelliken, és az időmérő-szimulációk előtt a meglepően jó 2. helyen állt, alig 0,132 másodpercre Hamiltontól.

Rosberg magabiztosan szerezte meg a vezetést Hamilton hazai pályáján - katt a galériához! Forrás: AFP/Ben Stansall

Ekkor Rosberg még az első három között sem volt, a lágyabb – azaz közepes keverékű – gumikon viszont annak ellenére az élre ugrott, hogy a pálya utolsó szektorát nem teljesítette makulátlanul. Hamilton így is csaknem fél másodperccel lemaradt tőle, és annyira nem találta az összhangot Mercedesével, hogy a beállításokkal kísérletezve versenyszimulációt is csak tessék-lássék teljesített.

A Ferrarik szintén viszonylag kevés kört tettek meg, de a 2-3. helyet azért meg tudták kaparintani. Kimi Räikkönennek, aki állítólag már az állásáért küzd, a többséggel ellentétben sikerült két gyors kört kisajtolnia a lágyabb gumikból, és 0,347 másodperccel Rosberg mögé kormányozta Ferrariját, kereken 2 századmásodpercet verve Sebastian Vettelre.

Itt nem akkora hátrány a Renault motor

A Red Bullok a gyors kanyarokkal tűzdelt pályán magabiztosan foglalták el az 5-6. helyet, de Kvjat úgy is gyorsabb volt Daniel Ricciardónál, hogy a kemény Pirelliken futotta a legjobbját. A Toro Rossókat Nico Hülkenberg osztotta ketté az új Force Indiával, míg a Williamsek pénteki szokásukhoz híven egyelőre nem villogtak igazán.

Az edzést piros zászlóval kétszer is meg kellett szakítani: először Romain Grosjean, majd később Roberto Merhi ragadt a Luffield kanyar kavicságyába, habár a Manor versenyzője végül vissza tudott tolatni a pályára. Ugyanitt csúszott ki Fernando Alonso is, akinek azonban sikerült átvágnia a bukótéren, hogy folytathassa a körözést az élmenőket továbbra sem zavaró McLarennel.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

16:43
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az edzés

Szép napot! Silverstone-ban az van: a nap szépen süt, a levegő 20, az aszfalt 39 fokos. A csapatok nemsokára folytatják a munkát a szezon egyik leggyorsabb - és legrégebbi - pályáján.

16:46
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg volt a leggyorsabb

A délelőttöt annak ellenére is a Mercedes uralta, hogy nem volt sima napjuk. Lewis Hamilton megpördült, Nico Rosberg sebességváltóját pedig hidraulikai problémák miatt ki kellett cserélni - igaz, végül így is ő érte el a legjobb időt, 1,2 másodpercet verve egy évvel ezelőtti legjobbjára. A Toro Rosso meglepően erősen kezdett.

16:49
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

A Mercedest vizsgálják

Azért, mert Rosberg lerobbant autóját ponyvával letakarták az első szárnyát és a diffúzorát, mután visszaszállították a bokszba a tréleren, pedig a Sportszabályzat 27.4-es cikkelye szerint ezt csak fizikai sérülés esetén lehetne megtenni.

16:52
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hol járt Hamilton?

A címvédőt nemrég kritizálták, amiért ahelyett, hogy Rosberghez hasonlóan részt vett volna spielbergi teszten az Osztrák Nagydíjon elszenvedett veresége után, inkább Pharrell Williamsszel lógott Monacóban. Most viszont azt állította, nem ezért utazott haza, hanem azért, mert orvosi vizsgálatokon kellett résztvennie.

16:56
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Nagy változások jönnek

A Belga Nagydíjtól tovább korlátozzák a versenyzőknek a rádión adható információkat, és a rajtot is kevéssé automatizálttá teszik. Jövőre jöhetnek a hangosabb motor, a magasabb fogyasztás, aztán 2017-től az "agresszívebb" külsejű autók. Minderről bővebben itt írtunk.

17:01
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Zöld jelzés!

Egyelőre azonban senki nem hajtott ki a pályára. Eső nem várható ma.

17:03
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Ericsson az első a pályán

A Sauber Ferrari-motorja töri meg a csendet. Silverstone-t egyébként más európai pályákkal ellentétben nem érinti a Forma-1 népszerűségének csökkenése: vasárnap telt ház lesz, mind a 140 ezer jegyet eladták a versenyre.

17:07
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

A mezőny fele kint van

1:43.551-gyel Ericsson iratkozott fel elsőként a tabellára, de már 13 autó van a pályán. A svéden kívül egyelőre csak Räikkönennek van mért köre.

17:08
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg váltója megint rakoncátlankodik

"Újra rosszak a felváltások" - jelenti a rádión. A délelőtti váltócseréje után is erre panaszkodott. Közben Sainz 1:36.523-mal átvette a vezetést, mögötte Pérez és Hülkenberg van.

17:10
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Már Hamilton vezet

1:35.055-tel az élre állt, 0,458 másodpercet verve Rosbergre. Már 12-en tettek meg mért kört, csak a két Red Bull és Button nem járt a pályán. Ő most is a paddockban sétálgat, úgyhogy egyelőre valószínűleg nem is fog...

17:13
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel feljön harmadiknak

1,394 mp-vel Hamilton mögé. Majdnem összeütközött Massával, aki az egyik jobbos bejáratánál besokallt, és lecsúszott az ívről.

17:15
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az első negyedóra után így állunk: Hamilton, Rosberg, Hülkenberg, Vettel, Sainz, Verstappen, Räikkönen, Pérez, Maldonado, Bottas, Alonso, Grosjean.

17:18
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton a rajtokat gyakorolja

Mostanában nem volt elégedett a rajtjaival, és Ausztriában emiatt vesztette el az 1. helyét is, úgyhogy erre minden oka megvan. A Mercedes a szezon első versenyei után visszatért a tavalyi feszítőrugóra a kuplungban, de ezt Hamilton most visszacserélte az ideire, míg Rosberg maradt a réginél. Kuplungból mindketten az ideit használják.

17:20
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Piros zászló!

Grosjean kicsúszott a Luffieldnél, és elásta magát a kavicságyban a Lotusszal. "Elnézést" - mondja a rádión, de hozzáteszi, hogy gond lehetett a fékjével, mert "kiszámíthatatlanul" viselkedett.

17:24
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Zöld zászló

Egyelőre senki nem tért vissza a pályára. Amely egyébként Nasr mérnöke szerint rosszabb állapotban lehet a délelőttinél, mert nem igazán javítanak az akkori eredményükön. Sokkal melegebb van: az aszfalt 46 fokos.

17:25
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Button a pályán

Az a három versenyző hajtott ki rá elsőként, aki még egyáltalán nem volt kint eddig: Ricciardo, Kvjat és Button. Az ausztrált emlékeztetik, hogy elöl új fékjei vannak.

17:28
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Kvjat a 2. helyen kezd

Alig 0,132 mp-vel Hamiltontól lemaradva teljesíti a délutáni első mért körét. Ricciardo egyelőre a 6. helyen áll. Mindketten a kemény keverékű gumikat használták - akárcsak eddig mindenki.

17:30
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso kicsúszik

Ő is a Luffieldnél sokallt be, de neki sikerült kikeverednie valahogy a kavicságyból. Viszont a McLaren jó poros lett... Alonso 2,6 másodperces hátránnyal a 14. helyen áll.

17:32
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Kvjat középen javít

A pálya második szektorában abszolút legjobb részidőt ért el. Lehet, hogy megint kezd gyorsulni a pálya? Most négyen vannak kint, köztük Räikkönen.

17:35
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

A Mercedest csak megrótták

Súlyosabb büntetést nem kaptak amiatt, hogy letakarták Rosberg lerobbant autóját délelőtt.

17:35
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Előkerültek a közepes gumik

Rosbrerg, Vettel és a Toro Rossók próbálkoznak időmérő-szimulációkkal elsőként...

17:37
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg átveszi a vezetést

Az első két szektorban abszolút legjobb részidőt ért el a lágyabb keveréken, 1:34.155-re javítva az idejét. Vettel csak 0,367 mp-vel maradt le tőle, ezzel a 2. helyr tornázta fel magát. Most Hamiltonon a sor...

17:40
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton csak harmadik

Ő is megtette az első körét a közepes Pirelliken, de 0,466 mp-vel kikapott Rosbergtől, és Vettelt sem tudta megelőzni. Verstappen és Sainz az 5-6. helyre kapaszkodott fel, ám érdekes módon nem voltak olyan gyorsak a lágyabb gumikon, mint Kvjat a keményebbeken.

17:46
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Massa feljebb kapaszkodik

Ő másokkal ellentétben később is tudott javítani a közepes gumikkal, így már a 7. helyen áll. A 10. Bottastól mindössze 36 ezredmásodperc választja el! Ennyi fed le négy autót.

17:49
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Rosberg, Vettel, Hamilton, Kvjat, Verstappen, Sainz, Massa, Maldonado, Hülkenberg, Bottas, Ricciardo, Räikkönen. De Kvjat és Räikkönen még a kemény gumikon érte el a legjobb idejét. Az orosz most fog próbálkozni a közepesekkel.

17:50
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton autóján állítottak

A Sky szerint érdekes módon csak a bal első futómű feszességén. Majdnem fél másodperc a hátránya Rosberghez képest, ez nyilván túl sok.

17:53
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Kvjat marad negyedik

Hm, csak a pálya elején ért el jobb részidőt a közepes gumikon, mint a keményeken. Ricciardo még nem ment időmérő-szimulációt.

17:55
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen javít

Abszolút legjobb első szektort fut a közepes gumikkal, de a következő kettőben lassabb Vettelnél, így az ideje csak az 5. helyre jó. Majdnem 6 tizeddel maradt el a csapattársától.

17:57
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg túlmelegedéssel küszködik

Egyelőre nem értik, mi a probléma, de azt mondták neki, hűtse le az autóját, és maradjon kint a pályán. Másokhoz hasonlóan ő is megkezdte a hosszabb etapját.

17:59
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen megelőzi Vettelt

Ő javít a következő körében, mégpedig 1:34.502-re - kereken 2 századdal utasította maga mögé Vettelt. 3 tized a hátrányuk Rosberghez képest.

18:02
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Miután végre mindenki megtette a köreit a lágyabb gumikkal: Rosberg, Räikkönen, Vettel, Hamilton, Kvjat, Ricciardo, Verstappen, Hülkenberg, Sainz, Massa, Maldonado, Bottas, Pérez, Alonso.

18:05
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

A gumik közötti különbségek

Így javítottak a versenyzők a kemény gumikról a közepesekre váltva:

HAM 1:34.877 => 1:34.621
ROS 1:35.229 => 1:34.155
VET 1:36.012 => 1:34.522
RAI 1:36.475 => 1:35.095 => 1:34.502
SAI 1:36.460 => 1:35.878
VES 1:36.469 => 1:35.300
RIC 1:36.200 => 1:35.153
MAS 1:37.159 => 1:36.441 => 1:36.147
BOT 1:37.030 => 1:36.183
HÜL 1:36.171 => 1:35.387
PER 1:36.595 => 1:36.351

A különbség tehát 0,8-1,1 mp lehet a keverékek között.

18:08
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg autója megjavult

Legalábbis erre utal, hogy az előző körben ő volt a leggyorsabb a pályán: senki más nem tudott 1:39 alá menni. Mindkét Mercedes a közepes keveréken teljesíti a hosszú etapját jelenleg.

18:10
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

A Ferrari kivár

Még sem Räikkönen, sem Vettel nem vágott neki rendesen a versenyszimulációjának. Talán most! Arrivabene a legutóbb, Spielbergben azt javasolta, hogy péntek délutánonként gyakoroljanak az eddiginél magasabb üzemanyagszinttel.

18:12
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton elégedetlen

"Nem tudok ennél gyorsabban menni, az autó teljesen össze-vissza viselkedik" - panaszkodik a rádión, és tényleg: Vettel simán kikerüli a pályán a Mercedest. Hamilton be is jön a garázsba.

18:14
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

A Williamsek gumit cseréltek

Eddig Massa ment a kemény, és Bottas a közepes gumikon, de most mindketten kiálltak a bokszba, és a másik keverékre váltottak. Közben Merhi kicsúszott, és a pálya szélén ragadt.

18:15
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Piros zászló!

Hülye helyzet: Merhi miatt szakították meg az edzést, de neki közben sikerült rükvercbe tennie az autóját, és visszatolatott a pályára.

18:16
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Zöld zászló

Ez az egész csak arra volt jó, hogy mindenkinek meg kelljen szakítania az etapját... Egyelőre senki nem tért vissza a pályára. Még szűk negyedóra van hátra.

18:21
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Újra belecsaptak a lecsóba

16 autó van a pályán. Alonsóé nem tartozik közéjük: ő már jópár perce a McLaren garázsában üldögél. Valószínűleg csak a kilométerekkel spórolnak a régi hajtáslánc-elemek miatt, ahogy beharangozták. Hamilton sincs kint, az ő autóját feltehetően átállítják éppen.

18:25
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Csökkenthették az üzemanyagszinteket

Ugyanis most hirtelen szinte mindenki 1:38-as időkkel rukkolt elő. Verstappen is közepes gumikra váltott a keményekről, Sainz pedig fordítva, és most Rosberg is a keményeken van kint. Megjelent Hamilton is végre, ő a közepes Pirelliken.

18:28
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Az összes autó a pályán van

Hát, 2 és fél perccel a leintés előtt itt az ideje... Most épp Verstappen a leggyorsabb.

18:31
július 03, 2015
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége!

A versenyzők még befejezik az utolsó köreiket. Rosberg, Räikkönen, Vettel és Hamilton végzett az első négy helyen. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk az eredményekkel és az összefoglalóval, aztán este a részletes elemzéssel is.