Vettel nyerte az edzést, Räikkönen a falnak koccant

Események

Forma-1, Sebastian Vettel, Ferrari, Monacói Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Monacói Nagydíj utolsó szabadedzése nem a szokásos forgatókönyv szerint alakult, és a Ferrari német versenyzője meggyőző tempót diktált, 2 tizedet verve Rosbergre. A csapattársa azonban besokallt az első kanyarban, és megrongálta az autóját.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül39 bejegyzés

Sebastian Vettel meglepetésre legyőzte a Mercedeseket a Monacói Nagydíj utolsó szabadedzésén, 2 tizedet verve Nico Rosbergre és több mint fél másodpercet a 3. helyen végző Lewis Hamiltonra, míg a másik Ferrarit vezető Kimi Räikkönen a korlátnak csapódva megrongálta az autóját.

A szombat délelőtt nem a megszokott forgatókönyv szerint alakult. Mivel a csapatok csütörtök délután az eső miatt sem az időmérőre, sem a versenyre nem tudtak gyakorolni, és nem volt idejük kipróbálni a szuperlágy gumit sem, ma kaptak belőle egy extra szettet. A Mercedes ezt kihasználva rögtön azokon küldte ki a pályára a versenyzőit, akik eleinte magabiztosan uralták is a tabellát.

Vettel meglepően jó kört futott a Ferrarival Forrás: AFP/Boris Horvat

Hamilton eleinte körről körrel őrizte 5-8 tizedes előnyét Rosberggel szemben, de amikor az edzés végén a második szett szuperlágy Pirellivel próbálkozott, nem tudott javítani. A korábbinál gyengébb tapadásra panaszkodott, aminek a Mercedes szerint egyszerűen a túl nagy keréknyomás volt az oka, Rosberg viszont gyorsabb kört ment, mint előtte, így sikerült beférkőznie a csapattársa elé.

Meglepő Ferrari

Vettelt azonban nem közelítette meg. Csak az utolsó szektorban ért el jobb részidőt ferraris honfitársánál, aki tökéletesen is időzítette a körét, nem kellett a forgalommal bajlódnia, és 6 tizedet vert Hamilton egy évvel ezelőtti időeredményére. Räikkönen a lágy gumikon még gyorsabb volt nála, de miután az első szett szuperlággyal beállította a legjobbját, az első kanyarban kifarolt, és Ferrarijának bal hátuljával a védőkorlátnak koccant. Hogy emiatt kapott-e defektet, vagy éppen egy defekt idézte elő a megcsúszását, az nem volt egyértelmű.

Az első öt közé vágyó Daniel Ricciardónak sikerült a 4. helyre tornáznia a Red Bullt – jóllehet, egy másodperces hátránnyal –, míg a Toro Rosso pilótái közül ezúttal Carlos Sainz érte el a jobb időeredményt. Csapattársa, a csütörtök délelőtti 2. helyével nagy feltűnést keltő Max Verstappen az edzés vége felé kifarolt az utolsó kanyarban, és összetörte az autója hátsó szárnyát.

Jenson Button a legjobb tíz közé juttatta a McLarent, a Williamsek viszont nem mutattak semmi feltűnőt, és a 15-16. helyen zárták az edzést. Amelyen egyébként ismét hűvös, alig 18 fok volt, és az aszfalt hőmérséklete sem nőtt 26 fok fölé.

12:45
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az edzés

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Monacói Nagydíj utolsó szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! Sűrű egy órának nézünk elébe, mert a csapatok a csütörtöki edzésnapon az eső miatt sem az időmérőre, sem a versenyre nem tudtak rendesen gyakorolni. Mindezt most kell majd bepótolniuk.

12:48
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Most is borús az idő

Vagy legalábbis felhős: nincs melegebb, mint csütörtökön ilyenkor. A levegő most is 18 fokos, bár az aszfalt kicsit kellemesebb, 24. Még ez is hideg, de a szuperlágy gumik - amiket most fognak először kipróbálni a csapatok az idén - valamelyest jobban illenek ezekhez a körülményekhez, mert alacsonyabb az üzemi hőmérsékleti tartományuk.

12:52
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Ki a nyerő?

A csütörtöki program felborulásának köszönhetően ma borulhat kissé a papírforma, és mivel az előzési problémák miatt a monacói az év legfontosabb időmérő edzése, ez a versenyre is komolyan hatással lehet. Az első edzések alapján csak bizonytalan prognózist lehetett adni, de mi azért megpróbáltuk a játék kedvéért.

12:58
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Ellenőrizték az üzemanyagrendszereket

Az FIA betartotta az ígéretét, és csütörtökön a Mercedes, a Renault, a Ferrari és a Honda egy-egy autójában is ellenőrizte, hogy nem lépik-e át a benzin megengedett átfolyási sebességét a tank és a motor között sem. Korábban felmerült, hogy egyesek egy közbenső tároló beiktatásával játsszák ki a limitet, de most mindenki átment a rostán.

12:59
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Készülődnek a versenyzők

A legtöbben már beszálltak az autójukba, Ricciardo ki is gurult a bokszkijárathoz.

13:01
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Akció!

Ahogy zöldre váltott a lámpa, a mezőny fele azonnal kirobogott a pályára. Will Stevens és Roberto Merhi a Manorral érdekes módon rögtön a szuperlágy gumikkal. Merhi csütörtök délután összetörte az autóját, de a csapatok most nagyon nem örülnének egy megszakításnak, az biztos.

13:02
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Már csak ketten nem jártak a pályán

Két perc telt el, de Kvjaton és Bottason kívül mindenki kimerészkedett a bokszból. A Mercedesek is a szuperlágy gumikon vannak!

13:03
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Pérez az élen

1:21.129-es körrel kezdett a lágy gumikon, a körülmények egyelőre messze nem tűnnek ideálisnak. Máris nyolc versenyzőnek van mért köre.

13:05
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg elengedte Hamiltont

Beragadt valaki mögé, lelassított, és elengedte maga mellett a csapattársát, aki 1:19.074-gyel azonnal az élre is állt, 2 másodpercet verve Pérezre.

13:07
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Grosjean feljön másodiknak

Ő a lágy gumikat használta, 0,413 mp-re van Hamiltontól, aki azonban javítani fog. Kvjat arra panaszkodik, hogy az egyik kereke defektes. Már mindenki kint volt a pályán.

13:09
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton tovább gyorsul

A legutóbbi körét már 1:17.504 alatt teljesítette, míg Rosberg egyelőre 0,852 mp-s hátránnyal álél mögötte a 2. helyen. Hamilton azonban lesodródott a pályáról az előbb. Egy éve ilyenkor 1:16.758-as idővel nyerte ezt az edzést.

13:11
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

A Ferrarik és a McLarenek a bokszban

Érdekes módon ők nem kapkodnak - lehet, hogy megvárják, amíg csillapodik a forgalom? Räikkönen autójának az elején dolgoznak. Rosberg az imént 4 tizedre közelítette meg Hamiltont, aki azonban 1:17.021-re szorította le az idejét, így az előnye ismét 9 tizedre nőtt. Mögöttük Kvjat, Grosjean és Maldonado van, de a fiatal orosz elfékezte magát az imént.

13:15
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Mindkét Mercedes tovább gyorsul

Hamilton 1:16.705-re javított, ami már jobb az egy évvel ezelőtti idejénél. Rosberg is egyre jobb köröket fut, de még mindig 6 tizedre van tőle. Most kicsit kevesebben vannak a pályán, de a forgalom a Q1-ben tuti problematikus lesz. Bár a legtöbben a gumik nehéz bemelegíthetőségére panaszkodnak, Hülkenberg azt mondja, ő éppenséggel elmelegítette a futófelületüket.

13:16
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az első negyedóra után: Hamilton, Rosberg, Kvjat, Grosjean, Maldonado, Ricciardo, Massa, Bottas, Hülkenberg, Pérez, Nasr, Verstappen, Button.

13:17
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel a 6. helyen kezd

2,193 mp-vel Hamilton mögött, de ő a lágy gumikon van kint. Az első etapra csak a Mercedesek és a Manorok választották a szuperlágyakat, Hamilton és Rosberg 10-10 kör után tért vissza a bokszba. Megjelent a pályán Räikkönen is.

13:19
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen 3.

Ő gyorsabban tette meg az első körét, mint Vettel: 1,7 másodperces hátránnyal rögtön 3. lett. Már mindenki feliratkozott a tabellára, Alonso egyelőre a 15. helyen áll.

13:20
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen tovább javít

Míg Vettel még mindig csak az 5. helyen van, ő 1,4 mp-re csökkentette a lemaradását. Pillanatnyilag 6 tized választja el egymástól a Ferrari versenyzőit. Button feltornázta magát a 7. helyre.

13:23
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Megdőlhet a tavalyi pole idő

A Mercedes legalábbis azt jósolja, hogy a tavalyi 1:15.989-nél az idén gyorsabbak lehetnek. Vettel nagyob csúnyán elfékezte magát az alagút utáni sikánnál, a jobb első gumija sűrű füstöt húzott maga után. Egy tizedet azért lefaragott az idejéből így is.

13:25
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Őrület a sisakkamera!

Stevensre tettek egyet, így mi ízelítőt kapunk abból, hogy a versenyző szemszögéből milyen elképesztően szűk a pálya ekkora tempónál, és az autó mennyire rázkódik a közút aszfaltján. Durva.

13:26
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

A Ferrarik szuperlágyra váltottak

A Mercedesek meg épp ellenkezőleg, a lágyakra. És mi a helyzet a Williamsszel? Massa autójának az elején állítottak valamit, ő a 14., míg Bottas a 13. helyen áll.

13:28
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen kicsúszik, piros zászló!

Éppen javított, 7 tizeddel feljött Hamilton mögé, de utána nekikoccant a korlátnak a Ste. Devote-nál. A balhátsó gumi azonnal leeresztett, ő megállt. Ezzel tönkretette Vettel szuperlágy gumis körét, aki mögötte haladt, de vissza kellett mennie a bokszba.

13:31
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen defektet kapott?

A Ste. Devote-ban egyszerűen keresztbe állt az autója, ezért az sem kizárt, hogy nem a korlátnak koccanva kapott defektet, hanem már előtte, és emiatt csúszott meg. De az is lehet, hogy simán megdobta a Ferrarit a belső rázókő, a visszajátszásból nem egyértelmű. Räikkönen a pilótafülkéből kiszállva befeküdt az autó alá, és alaposan szemügyre vette, miközben a bírók ügyködtek rajta. Az edzést újraindították.

13:33
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az edzés felénél: Hamilton, Rosberg, Räikkönen, Alonso, Hülkenberg, Maldonado, Button, Ricciardo, Vettel, Grosjean, Pérez.

13:35
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Megint sűrű a forgalom

Räikkönent, Alonsót és a Manorokat leszámítva mindenki a pályán van, a többség a szuperlágy gumikat használja. A levegő egyébként még mindig 18, az aszfalt csak 25 fokos.

13:36
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Így csúszott ki Räikkönen

Ha a féltengely nagyot kapott, és megrongálta a váltót, az ciki lesz. A Ferrarinak igyekeznie kell, hogy rendbe hozza az autóját az időmérőre.

13:38
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel beférkőzik a Mercik közé

Ez igen! Vettel Miután az előbb félbe kellett hagynia a körét, most 0,180 mp-re megközelíti Hamiltont. Aki az imént egyszerűen továbbszaladt az alagút utáni sikánon.

13:40
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Verstappen falnak megy

Az utolsó kanyarban - a Toro Rosso első és hátsó szárnya is megrongálódott. Verstappen az 5. helyen áll, és csütörtökön agyon is dicsérték, de ezért nem fog elismerést kapni.

13:41
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Így állt keresztbe Hamilton

Azon a trükkös alagút utáni féktávon, ahol Merhi csütörtökön összetörte a Manort:

13:44
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo feljön ötödiknek

0,866 mp-re Hamiltontól a szuperlágy gumikon. A hétvége előtt éppen azt mondta, az első ötbe szeretne kerülni legalább. Bocsánat, úgy tűnik, Verstappennek csak a hátsó szárnya tört össze, ahogy belefarolt a védőkorlátba, mégpedig így:

13:45
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg javított

Érdekes módon a lágy gumikon 0,13 mp-vel jobb kört futott, mint a szuperlágyakon. Igaz, hogy ő és Hamilton az edzés elején használták a gyorsabb Pirelliket, amikor a pályaviszonyok még minen bizonnyal ramatyabbak voltak.

13:46
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso a 10. helyen áll

A két Force India közé van beszorulva a tabellán. A Williamsek továbbra is rejtőzködnek, Massa a 13., Bottas a 17. helyen áll. A versenytempójuk, különösen a brazilé, csütörtökön meggyőző volt.

13:47
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Háromnegyed óra után: Hamilton, Vettel, Rosberg, Räikkönen, Ricciardo, Verstappen, Grosjean, Sainz, Pérez, Alonso, Hülkenberg, Maldonado, Massa, Button.

13:50
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Ericsson is csinál egy Rosberget

A Mirabeau féktávján besokall, és kiengedi a Saubert a bukótérbe. Egyelőre a 18. helyen áll, csak a Manorokat előzi meg. Most 17 autó van a pályán, mindegyik a szuperlágy gumikkal.

13:51
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo megelőzi Rosberget

Feljöna 3. helyre, Hamilton és Vettel mögé, de Rosberg is gyorsabb körön van...

13:54
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg újra 2.

65 ezredre megközelítette Hamiltont a szuperlágyakon, aki szintén majdnem javított. Olyan, mintha kaptak volna egy második szett szuperlágyat - lehet, hogy csütörtöktől eltehettek egyet mára az eső miatt? Hamilton arra panaszkodik, hogy az autója sokkal kevésbé tapad, mint az edzés elején. Kvjat közben már a 6. helyen van.

13:56
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hoppá, Vettel az élen!

Méghozzá brutális körrel! Mindhárom szektorban abszolút legjobb részidőt futott, és 0,562 mp-t vert Hamiltonra. Ez finoman szólva váratlan...

13:57
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg megelőzi Hamiltont

Csak az utolsó szektorban ment jobbat Vettelnél, összességében 0,218 mp-vel kikapott tőle. Hamilton is a pályán van, de lassú.

14:00
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel körén a Mercedes is elámult

"Vettel lenyűgöző tempót diktált, 1:16.143! Csak 2 tizedre van a tavalyi pole-tól!" - írják a Twitteren. Akár komoly csata is lehet a mai időmérőn, ha a Merci nem titkolta a valódi tempóját.

14:02
május 23, 2015
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Sainz feljött az 5., Button pedig a 8. helyre. Hamilton a rádión arra panaszkodott, hogy "valami nem stimmel ezzel az autóval", a Mercedestől azonban megnyugtatták, hogy csak a keréknyomás volt túl nagy. Az edzést tehát Vettel nyerte Rosberg és Hamilton előtt. Köszönjük a figyelmet! Mindjárt jelentkezünk az összefoglalóval, aztán később az időmérővel is!