Alonso nyerte a kétszer megszakított edzést

Események

alonso kanada ferrari
Vágólapra másolva!
A Ferrari versenyzője a délelőtti balesete után visszavágó Sebastian Vettelt előzte meg a Kanadai Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén, amit először Kamui Kobayashi, majd Jérome D'Ambrosio kicsúszása miatt kellett piros zászlóval megszakítani. Lewis Hamilton defeketet kapott.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül41 bejegyzés
21:48
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Fernando Alonso a Kanadai Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén megerősítette, hogy a Ferrari Montrealban is éppolyan gyors lesz, mint Monacóban volt, a szokatlan körülmények miatt azonban az élcsapatok többsége még nem villantotta fel igazi formáját. Szombatra és vasárnapra ráadásul esőt ígérnek a meteorológusok.

1:15.107-es körével Alonso úgy vert 0.369 másodpercet az összetettben vezető Sebastian Vettelre, hogy a Red Bull versenyzője a délelőtti balesetével elvesztegetett időt igyekezett bepótolni. Mögötte Felipe Massa végzett a másik Ferrarival, majd a két McLaren következett a listán, míg Mark Webbert még Paul di Resta is megelőzte a Force Indiával.

Ám az edzés végén, amikor szokás szerint megkezdődött volna az alacsony üzemanyagszintes hajrá a szuperlágy gumikon, két megszakítás is közbejött. Először Kamui Kobayashi vétette el a 3/4-es sikánt - a túl nagy bejárati tempó miatt ráfutott a baloldali rázókőre, ami megdobta, és a szemközti falnak repítette az autóját -, majd az újraindítást követő másodpercekben Jérome D'Ambrosio követte el ugyanott, ugyanazt a hibát.

Emiatt több versenyzőnek kétszer is félbe kellett hagynia leggyorsabbnak szánt körét, és a már használt szuperlágy gumikon kellett visszatérnie a pályára. Lewis Hamilton pedig még balhátsó defektet is kapott, ezért a lágy keveréket volt kénytelen használni az utolsó percekben. Eközben a Mercedesek, miután délelőtt biztatóan gyorsnak bizonyultak, egész délután, még a szuperlágy Pirellikkel is csak hosszú etapokat teljesítettek, így a Lotusok is megelőzték őket.

Hét perccel Kobayashi előtt Adrian Sutil is összetörte Force Indiáját a 7-es kanyarból kigyorsítva, emiatt azonban nem kerültek elő a piros zászlók. Pedro de la Rosa, aki a monacói balesetének utóhatásaként délelőtt szédüléssel küszködő Sergio Pérezt helyettesítette, csak az edzés végén tudott először kihajtani a pályára, és a 18. helyig jutott Sauberjével. Legutóbb egyébként februárban vezetett F1-es autót.

Az edzésről élőben készült tudósításunkat az eredménylista alatt olvashatják.

http://static.origos.hu/s/partners/f1/html/session_2011_7_2.html
21:53
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdetét veszi az edzés

Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat a Kanadai Nagydíj második szabadedzéséről készülő élő tudósításunkban, amely magyar idő szerint este 8-kor kezdődik. Délelőtt Nico Rosberg volt a leggyorsabb, a negatív szenzációt azonban a vb-t vezető Sebastian Vettel okozta, aki Isztambul után ismét összetörte Red Bullját. Mégpedig stílszerűen épp a "Bajnokok falának" ütközve, ahol az 1999-es versenyen Michael Schumacher, Damon Hill és Jacques Villeneuve is végezte. A videó Vettel balesetéről itt látható.

21:55
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Sokat melegedett az aszfalt

A délelőtti 30 fok körüliről immár 44 fokra nőtt az aszfalt hőmérséklete, míg a levegő 22 fokos. A délelőtti edzés eredményeit itt tekinthetők meg.

21:57
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

De la Rosa helyettesíti Pérezt!

A BBC egészen friss értesülései szerint a hétvége további részében Pedro de la Rosa ül be Sergio Pérez helyére a Saubernél. Pérez monacói balesete után átesett a kötelező orvosi vizsgálaton Montrealban, és zöld utat is adtak neki a versenyzésre, de ma szédülésre panaszkodott. Ez még az agyrázkódás utóhatása lehet. A délelőtti edzésen még részt vett, a 11. helyen végezve.

22:02
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Nekivágtak az ellenőrző körnek

A boxkijárat megnyitása után szokás szerint többen azonnal nekivágtak ellenőrző körüknek. Alguersuari azonnal teljesíti is az első mért kört, mégpedig 1:21.995 alatt. Nico Rosberg délelőtt 1:15.591-gyel volt a leggyorsabb.

22:04
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

A Sauber egyezkedett a McLarennel

A délelőtti edzés óta valahogy sikerült megállapodniuk de la Rosáról, aki hivatalosan a McLaren tesztpilótája. Nyilván azért választották őt, mert kéznél volt, és ismeri a csapatot, hiszen tavaly náluk versenyzett.

22:06
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Már di Resta vezet

A Force India skót versenyzője 1:20.038-ra javított.

22:07
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Megjavították Vettel autóját

Christian Horner azt mondta a BBC-nek, hogy a szerelők lóhalálában kijavították Vettel autóját a délelőtti, csúnya baleset óta. A vb éllovasa ebben a pillanatban már ki is hajthatott a pályára. A Red Bull csak "felületi" sérüléseket szenvedett, a váz nem rongálódott meg.

22:09
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Maldonado levágja a sikánt

De némi fűnyírás után visszatér a pályára. Nick Heidfeld már 1:17.037-tel vezet, mögötte Massa és Petrov van a listán.

22:11
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Massának hűtenie kell a fékeit

A rádión Rob Smedley arra utasítja, hogy a hajtűbe csak finoman guruljon be, hűtve a fékeit. Ez a legfékgyilkosabb pálya, hét kemény féktáv van rajta.

22:12
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel kapásból az élen

Az önbizalma nem szemvedett csorbát a délelőtti balesetben: azonnal átveszi a vezetést, aztán másodszorra 1:15.739-re javít. Egyelőre a többiekhez hasonlóan ő is a lágy Pirelliket használja, a szuperlágyakra csak később fognak áttérni a versenyzők. Mára kaptak két szett, kísérleti közepes keverékű gumit is, a Ferrarikon jelenleg is az van.

22:15
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton műszerfalával volt gond

A McLaren twitterén azt írják, Hamilton autójában délelőtt azért szedték szét a kormányt, mert nem működött rajta a kijelző. Pedig minden információt az jelenítene meg.

22:17
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton feljön másodiknak

A lágy gumikon a két Red Bull közé kormányozza McLarenjét. A hátránya 0.501 másodperc Vettelhez képest. Közben Button is megelőzi Webbert.

22:23
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

A Mercedesek a versenyre gyakorolnak

Legalábbis valószínűleg, mert 4 másodperc a hátrányuk: Schumacher a 16., Rosberg a 17. helyen áll. A Mercedesnél elismerik, hogy a gumikkal küszködnek a hosszú etapokon. Most, hogy egy mért körön gyorsnak tűntek, alighanem hamar elkezdtek a versenykonfigurációra koncentrálni.

22:26
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Alguersuari keresztbe áll

A 6-os kanyarban broadside-olt a lágy gumikon. Úgy tűnik, az aszfalt még mindig csúszós.

22:27
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Maldonado felteszi a szuperlágy gumit

Ő az első. Meglátjuk, mire megy vele. Alguersuari közben arról számolt be a rádión, hogy a lágy gumik sokkal jobban tapadnak a közepeseknél.

22:30
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Sutil elfékezi magát...

...az utolsó kanyar előtt alig, csak füstölő kerekekkkel tudja lelassítani Force Indiáját. Közben Maldonado a 6. helyre kapaszkodott fel a szuperlágy gumikon, de a hátránya így is 1.465 másodperc az idejét a lágyakon elérő Vettelhez képest. Ez nem biztató a Williams számára.

22:31
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Massa előzi Rosberget

A DRS használatával, a hátsó egyenesben. Ez idén az első pálya, ahol két előzési zónát jelöltek ki.

22:32
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher Mercedeséről leszakad valami

Vagy az is lehet, hogy törmelékre futott rá, de az autója egy olyan darabkát vert föl az aszfaltról, ami valamilyen karosszéria-elemnek tűnt.

22:34
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Massa feljön Vettel mögé

A hátránya 0.140 másodperc, és ezt is a lágy gumikon érte el, nem a szuperlágyakon.

22:35
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel, Hamilton és Petrov kicsúszik

Mindhárman folytatni tudják a körözést. Különösen a 3/4-es kanyar féktávja tűnik problematikusnak valamiért.

22:37
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton kis híján ütközik

A 7-es kanyarból kigyorsítva csak az utolsó pillanatban rántotta el az autóját, hogy kikerülje az előtte lassan haladó autót, aminek kék zászlóval integetnek. Hamilton a pálya első szektorában javított, de aztán az utolsó kanyart elrontotta, és maradt a 4. helyen Vettel, Massa és Alonso mögött.

22:40
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

De la Rosa McLaren-overallban lesz

A BBC úgy tudja, abban fog versenyezni a Saubernél. Pikáns! Az autót azonban még nem sikerült előkészíteniük számára: ő az egyetlen, aki továbbra sem járt a pályán. Nyilván el kell rendezni a pedálokat, az ülést, és meg kell tanítani neki a rendszerek működését. Pérez a garázsban ül, és nem tűnik boldognak. A héten bevallotta, hogy már nagyon szeretne versenyezni.

22:42
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso átveszi a vezetést

Az ideje 1:15.205, még ezt is a sima lágy gumikon érte el. Heidfeld közben épp a szuperlágyat próbálgatja, de egyelőre csak a 7. vele, 1.217 másodperces hátránnyal. A Ferrarinak jól áll a szénája, a Renault-nak kevésbé: Petrov arra panaszkodik, hogy gyakran blokkolnak a kerekei fékezésnél.

22:45
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher is elfékezi magát

A 6/7-es sikán féktávján lassítja le füstölő kerekekkel a Mercedest. Továbbra sem a köridőre hajt: ő a 17., míg Rosberg a 16. helyet foglalja el a listán.

22:47
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Petrov is a szuperlágyakon megy

Nem sokkal gyorsabb csapattársánál: csak 98 ezredmásodpercet ver rá. A Ferrari és a Red Bull a keményebb gumikon is egy teljes másodperccel jobb időt ért el náluk.

22:51
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Sutil összetöri a Force Indiáját

A Force India versenyzője a 7-es kanyar után a bal oldali falnak koccant, ettől az autó bal első futóműve szikrázva letört. Pedig a becsapódás nem tűnt vészesen nagy erejűnek. Sutil épp az előbb kapta meg a szuperlágy gumikat, nyilván gyors kört akart menni.

22:56
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Barrichello a Renault-k mögött

Sutil balesete előtt felzárkózott mögéjük a szuperlágy gumikon. A Renault két versenyzője egyébként eltérő szárnyakkal kísérletezik.

22:57
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Csúcsforgalom a pályán

Félórával az edzés vége előtt tizenhatan vannak kint. Továbbra is Alonso vezet.

22:58
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Piros zászló! Most Kobayashi tört autót

A Sauber versenyzője a 3/4-es kanyarban túlságosan ráment a külső kerékvetőre, és a kijárati falnak csapódva ripityára törte az autóját. Szinte teljesen egyenesen ment neki, mintha nem is próbált volna balra kanyarodni. Az edzést megszakították. A Saubernek nincs jó napja: de la Rosa még ki sem tudott menni a pályára, bár most látjuk, hogy már az autójában ül. A csapat hivatalos tartalékpilótája, Esteban Guttierez épp Mexikóban van...

23:03
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Kobayashi jól van

A rádión válaszolt a versenymérnök kérdésére: "Ütköztem, az én hibám volt." Az orvosi autó már beszállította a paddockba. A Sauber egyik letört alkatrészét egyébként Massa Ferrarijában találták meg, most viszik vissza jogos tulajdonosához...

23:07
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Pérez búcsúzkodik a mérnököktől

Már hátizsákot viselve sétál ki a bokszutcai irányítóközpontba, pacsizni az ott üldögélő mérnökökkel. Ránézésre nincs rosszul.

23:08
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Újraindítás!

Még 22 perc van hátra. Végre de la Rosa is kihajt a garázsból. Az egyik Sauber számára véget ért az edzés, a másiknak most kezdődik... A köridők valószínűleg javulni fognak, mert a legtöbben most fognak a szuperlágy gumikon próbálkozni.

23:10
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb ütközés! Piros zászló...

Ugyanott, ahol az előbb Kobayashi, most Jérome D'Ambrosio törte rommá a Virgint. A 3-as kanyar bal oldali rázóköve megdobta az autóját, és épp a szemközti fal felé katapultálta. A versenyző ezután csak utas volt.

23:12
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Hamiltonnak defektje van

Az egyetlen szett szuperlágy guminak, amivel a hajrában mehetett volna, annyi: a McLaren balhátsója csúnyán defektes lett. Lehet, hogy valamelyik balesetből származó törmelék lyukasztotta ki. A Virgint közben már daruval átemelték a korlát mögé.

23:16
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Újraindítás!

A versenyzőknek még 14 percük maradt, hogy menjenek egy-egy kevés benzines kört a szuperlágy gumikon. Csak az a baj, hogy a legtöbb autón már nem teljesen frissek azok a gumik, mert az előbb meg kellett szakítaniuk a körüket Sutil és/vagy D'Ambrosio balesete miatt.

23:20
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

De la Rosa megteszi első körét

1:21.873-as idejével egyelőre utolsó, de nyilván meredeken gyorsulni fog.

23:21
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso tovább javít

Igaz, csak egy tizeddel, de 1:15.107-re faragta le a legjobb időt. A következő körében megfutotta az abszolút legjobb részidőt a pálya első szektorában.

23:25
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso levágja a 2-es kanyart

Túl korán gyorsított ki, ezért kimenekült a fűre. De la Rosa közben már a 20. helyen áll, Schumacher mögött. A Mercedesek továbbra sem próbálkoznak gyors körrel, már a két Lotus is megelőzte őket.

23:28
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso tovább javít, de mégsem

Az első két szektorban lefaragott a köridejéből, aztán viszont feltartották. Vettel vibrációra panaszkodik a rádión. A Mercedeseken egyébként a szuperlágy gumik vannak, csak agyontankolták őket. De la Rosa már megelőzte Rosberget és Schumachert is, a hátránya Alonsóhoz képest 3.429 másdoperc.

23:31
június 10, 2011
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

A sorrend az élen Alonso, Vettel, Massa, Hamilton, Button, di Resta, Webber. A cikket rövidesen bővítjük a teljes eredménylistával és az összefoglalóval.