Alonso megelőzte Hamiltont Monacóban

Események

alonso ferrari monaco
Vágólapra másolva!
A csütörtök délutáni szabadedzésen Fernando Alonso vette át a vezetést, néhány tizedmásodperccel utasítva maga mögé Lewis Hamiltont és Nico Rosberget. A szuperlágy gumi meglepően tartósnak bizonyult.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
15:54
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP
Kattintson a képre a galériához!

Fernando Alonso folytatta jó szereplését Monacóban. Délelőtt még a második helyen végzett bő egy tizeddel lemaradva Sebastian Vettel mögött, de délután a szuperlágy gumikon már ő volt a leggyorsabb 1:15.123-as körével. Ez az idő kissé lassabb a tavalyi 1:14.9-es körénél, de a helyezése nem változott, ugyanis akkor is ő zárta az élen a második szabadedzést.

Nagy kérdése volt az idei második tréningnek, hogy miként teljesítenek majd a téli tesztek óta nem próbált szuperlágy gumik. A piros jelzésű Pirellik meglepően jól viselkedtek a hercegség aszfaltján, voltak, akik több mint húsz kört is megtettek velük egyvégtében. Elképzelhető, hogy beválik a Pirelli jóslata, és tényleg elég lesz kétszer kereket cserélni a vasárnapi versenyen. Ez azért lehetséges, mert a lassú kanyarokból kigyorsítva jobban betapad ezek a puha keverék, és kevesebbszer pörög ki a velük kerék, a folyamatos csúszásnál jobban pedig semmi sem koptatja az abroncsot.

Jól szerepeltek a McLarenek, a második Lewis Hamilton, a megjavított KERS-el Jenson Button pedig a negyedik lett, közéjük Nico Rosberg furakodott be a Mercedesszel. A jobbik Red Bull-os délután is Sebastian Vettel volt, aki az ötödik helyet szerezte meg, de talán mehetett volna gyorsabban is, mert most főként a hosszú etapokra koncentrált. Felipe Massa többször is majdnem a korlátnak ütközött délután, látszott, hogy bizonyítani akar, a vége egy hatodik helyezés lett egykori csapattársa, Michael Schumacher előtt. A német az edzés elején még nem tudott rögtön kijönni, mert a délelőtti sérülés javítása elhúzódott autóján, de végül 33 kört azért teljesített.

Az eddig felsoroltakon kívül még Mark Webber, Adrian Sutil és Nick Heidfeld fért be az első tízbe.

Több versenyzőnek is feladta a leckét a javított aszfalt a célegyenes végén. Maldonado, Kovalainen, és Alguersuari is elhagyta a pályát, utóbbi még a gumifalba is belefúródott, igaz, kis sebességgel. A pálya másik kritikus pontja az alagút utáni féktáv volt, ahol délelőtt Liuzzi törte össze az autóját, délután pedig Petrov csapta a korlátnak a Renault-t. Az orosz pilóta autója a bukkanó miatt állt keresztbe, a korrigálási kísérlete sikertelennek bizonyult, még a vezetőszárny is letört az arany-fekete autóról.

Pénteken a hagyományoknak megfelelően szünnap lesz, a pilóták legközelebb szombat délelőtt ülnek versenyautóba.

http://static.origos.hu/s/partners/f1/html/session_2011_6_2.html
15:57
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Azonnal kezdődik az edzés

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Monacói Nagydíj második szabadedzéséről készülő élő tudósításunkban! Továbbra is szép idő van, verőfényes napsütés. Délelőtt Sebastian Vettel volt a leggyorsabb, de Mark Webber váltóhiba miatt egy mért kört sem tudott megtenni.

16:00
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Az első autók a pályán

Néhány autó már kiment a pályára, hogy megtegye ellenőrző körét. Délelőtt egyébként idei viszonylatban meglepően csekély volt a gumikopás, bár az aszfalt mostanra 45 fokosra melegetedett, ami változathat ezen. A csapatok most fogják a szezon során először kipróbálni a szuperlágy Pirelliket.

16:03
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

D'Ambrosio teszi meg az első mért kört

Az időeredménye 1:23.036. Vettel délelőtt 1:16.619-cel volt a leggyorsabb.

16:06
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Maldonado kicsúszott

A williamses Pastor Maldonado pont ott, a célegyenes végén hagyta el a pályát egy hatalmas fékezés után, ahol délelőtt Schumacher is kicsúszott. Elképzelhető, hogy az aszfalt javítása nem sikerült tökéletesre a tűzeset után.

16:08
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Webber autója már jól működik

Christian Horner megerősítette, hogy délelőtt Mark Webber váltóprobléma miatt nem vett érdemben részt az edzésen. A Red Bull csapatvezetője elmondta a BBC-nek, hogy elektronikai problémák léptek fel az RB7-es sebességváltójában, de délutánra mindent kicseréltek, és most már valószínűleg jól fog működni.

16:10
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Alguersuari is kicsúszott

Jaime Alguersuari is elhagyta a pályát a célegyenes végén, de ő rosszabbul járt Maldonadónál, mivel a gumifalba is beleütközött. Egyre valószínűbb, hogy a javított aszfaltszakasz a ludas a sok elfékezésben a célegyenes végén. 

16:12
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso majdnem felöklelte Massát

Fernando Alonso a Rascasse kanyarban majdnem belement hátulról csapattársába, Felipe Massába. Valószínűleg a brazil épp lassított, mert gyors körre készült, a spanyol pedig vélhetően már gyors körön volt éppen. 

16:14
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Eddig Alonso a leggyorsabb

Fernando Alonso 1:16.408-as körrel eddig a leggyorsabb negyed órával a második szabadedzés kezdése után. 

16:20
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher autóján még dolgoznak

Még nem készült el Michael Schumacher Mercedese a délelőtti kicsúszás után, de a csapat szerint mindenképp részt fog venni a hétszeres világbajnok a második szabadedzésen.

16:21
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Liuzzi a bokszban sétálgat

Vitantonio Liuzzi sisak nélkül sétálgat a boxutcában, elképzelhető, hogy azért, mert még az ő autóján is dolgoznak a szerelők. Délelőtt kicsúszott az alagút utáni féktávon, és a korlátnak is nekicsapódott a Hispaniája.

16:24
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Maldonado feltetette a szuperlágy gumikat

Pastor Maldonado ment először gyors kört a szuperlágy gumikon, ideje nem lett különösebben jó: 1:17.633, ami eddig a hetedik legjobb.

16:26
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Kovalainen is kicsúszott

Heikki Kovalainen Lotusa is elvétette a féktávot a célegyenes végén, gázadással megfordította az autót, és úgy tért vissza a pályára.

16:26
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher kijött a boxból

Megjavították a szerelők a Mercedest, Michael Schumacher már a pályán.

16:28
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Massa majdnem a korlátba fúródott

Felipe Massa alatt keresztbe állt a Ferrari a Loews-kanyarban, kis híján nekiment a kerítésnek, de aztán szépen fogta meg az autót

16:29
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel hosszú etapot teljesít

Ahogy általában, a második szabadedzésen most is hosszú etapokat teljesítnek a Red Bullok. Most Vettel van soron.

16:32
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Di Restát letolták a pályáról

Paul di Resta Force Indiáját a pályamunkások tolták félre, miután megállt a pályán. A megállás oka az, hogy sebességben ragadt a váltója.

16:34
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher hét kör után kijött a boxba

Hét kör és egy rövid kiállás után Schumacher ismét a pályán. Csapattársa, Rosberg jelenleg a második a tabellán fél másodperccel Alonso mögött, most éppen hosszú etapot teljesít.

16:40
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

1,2 másodperccel gyorsabb a szuperlágy gumi

A piros jelzésű a szuperlágy (opciós), a sárga a lágy (elsődleges) gumi. Paul Hembery, a Pirelli motorsport főnöke szerint 1,2-1,4 másodperccel gyorsabb körönként a szuperlágy keverék.

16:47
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel átvette a vezetést

A világbajnok 1:15.739-es kört repesztett, ezzel az élre állt. Ez az idő még mindig nyolc tizeddel lassabb a tavaly ilyenkor futott legjobb körnél.

16:49
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Massa alatt táncol a Ferrari

Massa alatt a Ferrari keresztbe állt a gyors köre előtt, kevés híján ismét koccant a kerítéssel. Utána viszont szenzációsan vezetett a brazil, és feljött másodiknak 114 ezreddel Vettel mögé.

16:52
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso az élre állt

Jól mennek a Ferrarik Monacóban. Újabb bizonyíték erre, hogy Fernando Alonso átvette a vezetést 1:15.123-as körével.

16:56
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Buttonnak már jó a KERS-e

A McLaren jelentése szerint az első szabadedzésen rakoncátlakodó energiatároló rendszer már jól működik Jenson Button McLarenjében. Ennek is ksözönhetően már a harmadik a brit a tabellán, ideje 1:15.448.

16:58
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Szinte mindeki szuperlágy gumin

Az első hat-hét helyezett mind szuperlágy gumikkal futotta az idejét. Az első tíz sorrendje fél órával a vége előtt: Alonso, Rosberg, Button, Vettel, Massa, Webber, Schumacher, Hamilton, Petrov, Pérez.

17:01
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso autójából leveleket szedtek ki

Fernando Alonso Ferrarijának jobb oldali légbeömlőjéből leveleket szedtek ki a szerelői.

17:09
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton másodiknak jött föl

Lewis Hamilton mindössze egy tizeddel maradt el Alonso első helyet érő körétől, jelenleg már a brit McLaren-es a második.

17:12
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

A szuperlágy gumi tartósabb, mint várták

Sokan féltek attól, hogy mennyire lesznek tartósak az idén versenyen először használható szuperlágy gumik. Nos, a kopás nem tűnik vészesen nagynak, Schumacher négy-öt gyors kört is ment egy szettel ilyen gumival pár perce.

17:14
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Liuzzi még mindig a bokszban

Még mindig nem készült az az olasz pilóta Hispaniája, ezért továbbra sem jött ki a pályára, a mezőnyből egyedüliként. Azért tart ilyen hosszan a javítás, mert amikor a szerelői kicserélték a jobb első felfüggesztését, akkor azt vették észre, hogy a hidraulika is megsérült.

17:18
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Még a pingvinek is szeretik Schumit

Valaki egy olyan transzparenst lobogtat a pálya mellett, amelyen ez áll: "Még a pingvinek is szeretik Schumit". A hétszeres világbajnoknak szüksége is van a bíztatásra, mert jelenleg egy másodperccel lassabb csapattársánál, és csak a hetedik.

17:22
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher levágta a sikánt

Schumacher levágta a sikánt az alagútból kijövet, de folytatta útját a pályán.

17:26
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Liuzzi már biztosan nem jön ki

A Hispania bejelentette, hogy biztosan nem készül el Liuzzi autója a szabadedzés végére.

17:28
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Petrov a korlátnak csapódott

Az alagút utáni féktáv idén is kritikus lesz. Délelőtt Tonio Liuzzi is itt dobta el az autóját, most pedig Vitalij Petrov vesztette el az uralmat a Renault felett: a jobb első és a jobb hátsó kerékkel is nekicsapódott a korlátnak korrigálás közben, még az első szárny is letört az R31-esről. Egy bukkanó miatt indult el az autó hátulja.

17:29
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Tartós a szuperlágy gumi

Sebastian Vettel már több mint húsz kört ment a piros jelzésű szuperlágy Pirelliken.

17:30
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Vége a második szabadedzésnek

Alonso, Hamilton és Rosberg maradt az élen, hamarosan jelentkezünk a részletes beszámolóval és a végeredménnyel!