Vettelé a pole, Pérez megúszta a balesetét

Események

Monaco időmérő Sebastian Vettel Red Bull
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel a Monacói Nagydíj időmérő edzésén is utolérhetetlen volt, míg Lewis Hamiltont kibillentette a ritmusából Sergio Pérez ijesztő balesete.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
15:54
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP
Vettel idei ötödik edzéselsőségének örülhetett
(Kattintson a képre a galériához!)

Sebastian Vettel pole pozíciójának fontossága eltörpül amellett, hogy Sergio Pérez óriási balesetet élt túl az időmérő edzés utolsó etapjában. A Sauber mexikói versenyzője pár perccel a Q3 leintése előtt ugyanott veszítette el az irányítást autója felett, ahol délelőtt Rosberg, vagy csütörtökön Petrov és a Liuzzi. Az alagút utáni féktávon lévő bukkanó volt a ludas abban, hogy kitört Pérez autójának a hátulja, és a Sauber a korlátnak csapódva irányíthatatlanul csúszott át a sikánon, egyenesen a különleges energiaelnyelő anyagból, az ún. Tecpro-bálákból épített falba. Hosszú percekig nem lehetett tudni, hogy komolyan megsérült-e a versenyző a nagy erejű oldalirányú ütközéstől, de később kiderült, hogy szerencsére nem esett komolyabb baja, bár arra minimális az esély, hogy a holnapi versenyen elinduljon. Negyven percig szünetelt az edzés a mentési munkálatok miatt.

Sebastian Vettel a legjobbkor, a Q3-ban futotta meg leggyorsabb körét, ami neki életében a huszadik, idén pedig az ötödik pole pozíciót jelentette. Mind a három szektorban ő volt a leggyorsabb, így abszolút megérdemelte az első rajtkockát. Csapata, a Red Bull 100 százalékos a 2011-es időmérőkön, eddig csak kék-sárga autók indulhattak az első rajtkockából. Vettel az 1:13.556-os körrel bő négy tizedet vert Buttonra, és fél másodpercet csapattársára, Mark Webberre. Az időmérő nagy vesztese a Q1 és a Q2 nyertese, Hamilton lett, mert csak hetedik helyről indulhat. Azért bosszankodhat 2008 világbajnoka, mert épp a szuperlágy gumikon futott gyors köre alatt szakították félbe az edzést Pérez balesete miatt.

Forrás: AFP/Liubomir Asenov
Pérez agyrázkódással megúszta

Alonso elcsípte a negyedik helyet Schumacher elől, de a hétszeres világbajnoknak így sincs oka a panaszra, mert ennél jobb időmérős eredménye még nem volt visszatérése óta, és csapattársánál, a nyolcadik helyen végző Rosbergnél is gyorsabbnak bizonyult. A fiatalabb Mercedes-pilóta a délelőtti balesetet követően abban sem lehetett biztos, hogy elkészül-e az autója az időmérőre, de a Mercedes-szerelők kitettek magukért, és megjavították.

A két gyári Mercedes közé Massa és Hamilton férkőzött be, rajtuk kívül még két újonc, a williamses Pastor Maldonado és a balesetet szenvedett Sergio Pérez került be a legjobb tízbe.

Küszködtek a Renault-k, a 11. helyen végző Vitalij Petrov idén először nem került be a Q3-ba, csapattársa, Nick Heidfeld pedig a csalódást keltő 16. helyen végzett. A német autója állítólag annyira pattogott a bukkanókon, hogy szinte nem volt tapadása.

A Q3 kiesői közül a legnagyobb név ezúttal a Jaime Alguersuari volt, aki még a két Lotusnál is lassabb volt az elvileg jobb képességű Toro Rossóval. Ráadásul a sportfelügyelők is beidéztek a spanyolt, mert a Rascasse kanyarban összekoccant Kamui Kobajasival.

Nem futott ki az időmérőre a két Hispania, de különböző okokból. Liuzzi autóját másodszorra kellett volna egy baleset miatt újraépíteni, de nem sikerült, Karthikeyanén ezzel szemben a hátsó futóműnél találtak valami hibát. Elvileg ez a két autó nem indulhat a versenyen az időmérő kihagyása miatt, de elképzelhető, hogy mégis megengedik nekik, mert a harmadik szabadedzésen olyan kört futottak, ami bent lett volna a 107 százalékon belül.

http://static.origos.hu/s/partners/f1/html/session_2011_6_9.htm
16:00
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az időmérő edzés

Monacóban az aszfalt 46, a levegő 23 fokos. Süt a nap.

16:01
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek az ellenőrző körök

Felbőgtek a motorok, sokan már kint vannak a pályán.

16:02
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Rosberget beültették az autójába

Nico Rosberg már az autójában ül, de még nem hajtott ki a pályára. Csoda lenne, ha a szerelők meg tudnák javítani a Mercedest a délelőtti baleset után.

16:03
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Liuzzi kihagyja az időmérőt

A Hispania bejelentette, hogy nem fogja tudni megjavítani Liuzzi autóját, az olasz így kihagyja az időmérő edzést.

16:08
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel az élen

A világbajnok átvette a vezetést, ideje: 1:15.606.

16:09
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Rosberg kijött a bokszból

Megjavították a Mercedest, Nico Rosberg kigurult a pályára egy ellenőrző körre.

16:10
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Már Button vezet

A McLaren-es 1:15.397-es kört repesztett, ezzel jelenleg ő a leggyorsabb.

16:11
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Rosberg azonnal gyors

Baleste úgy tűnik, nem ingatta meg az önbizalmát, azonnal egy ötödik időt futott Nico Rosberg elsőre. Hét tizedet vert Schumacherre.

16:12
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

A másik Hispania sem jön ki

Nem csak Liuzzi, hanem úgy tűnik, hogy Karthikeyan is kihagyja az időmérőt a hátsó felfüggesztés hibája miatt. Mindkét Hispania F111 a bokszban pihen.

16:14
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton az élre állt

A brit ideje 1:15.207, Button, Vettel, Rosberg, Alonso áll mögötte.

16:15
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Mindkét Renault szuperlágy gumin

Az arany-feket autók megkapták a gyorsabb köridő elérését lehetővé tevő, piros jelzésű szuperlágy Pirelliket. Heidfeldnek első szárnyat is cseréltek.

16:18
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Alguersuari első szárnya letört

A Toro Rosso spanyol versenyzője összkoccant egy Sauberrel a Rascasse kanyarban, ettől letört az első szárnya. Ez az időmérő végét jelenti neki, már nem lesz ideje a szerelés után újabb gyors kört futni.

16:20
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Megvannak az első kiesők

Hamilton nyerte a Q1-et 1:15.207-es körével. A kiesők: Kovalainen, Trulli, Alguersuari, Glock, D'Ambrisio, Karthikeyan, Liuzzi.

16:24
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Gondban lehetnek a Hispaniák

Mivel nem vettek részt az időmérőn, elvileg nem indulhatnánk a vasánapi versenyen a Hispania autói. Különleges engedéllyel még azért van esélyük, hogy elinduljanak. Növeli erre az esélyüket, hogy szombat délelőtt a harmadik szabadedzésen olyan időt mentek, ami 107 százalékon belül van Hamilton Q1-es idejéhez képest.

16:37
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel 0,002 másodperccel maradt el Hamiltontól

Szinte mérhetelen a különbség Vettel és Hamilton között, de még mindig a brit vezet a Q2-ben.

16:39
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Alguersuarit felhívták a versenyfelügyelők

A Toro Rosso spanyol versenyzőjét a Q1-ben történt ütközése miatt felrendelték magukhoz a sportfelügyelők.

16:42
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Vége a Q2-nek

Szinte minden versenyző folyamatosan javított a köridején, ahogy javult a pálya állapota. Hamilton a  hétvége eddigi legjobb körével (1:14.275) nyerte a Q2-t. A kiesők: Petrov, Barrichello, Kobajasi, di Resta, Sutil, Heidfeld, Buemi.

16:46
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Két-két szett új opciós gumija maradt az élcsapatoknak

A Ferrarinak, a McLarennek, és a Red Bullnak egyaránt két-két szett új szuperlágy gumija maradt mindkét versenyző számára.

16:50
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Mozgalmas Q3 várható

Mivel Monacóban a rajtpozíció fontosabb szinte bárminél, nem valószínű, hogy a csapatok spórolni fognak a szuperlágy gumikkal.

16:53
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher rontott

A hétszeres világbajnok gyors köre remekül indult, de a végén rontott az utolsó szektorban.

16:54
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Button alatt

Jenson Button átvette a vezetést az eddigi leggyorsabb körrel, ideje 1:13.997.

16:54
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel elvette Button örömét

Mindhárom szektorban abszolút időt futott Sebastian Vettel, 1:13.556-tal átvette a vezetést.

16:57
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Pérez beleszállt a falba az alagútnál

A sauber mexikói versenyző súlyos balestet szenvedett az alagút kijáratánál, ott, ahol már rengeteg baleset történt ezen a hétvégén. Azonnal leállították az edzést piros zászlóval.

Szinte tökéletesen lemásolta Rosberg délelőtti balesetét: szélesen fordult, vissza próbálta húzni az autót a jobb oldalra, de fékezés közben kitört a kocsi fara a bukkanónál, és a korlátnak csapódott. Pérez rosszabbul járt Rosbergnél, mert nem csúszott el a energiaelnyelő anyagból (tecpro) épített fal mellett, hanem egyenesen beleszállt. Nagy sebességgel, oldalról csúszott bele a falba, ami azért rossz, mert a nyakvédő Hans rendszer ilyenkor nem véd. Karl Wendlinger szintén a Sauber versenyzőjeként 1994-ben ugyanitt szenvedett balesetet, ő akkor kómába került.

17:04
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Pérez nem válaszolt

A rádión kérdezett valamit a versenymérnöke Péreztől, de a mexikói nem válaszolt. Súlyos lehet a sérülése, már megérkezett a mentő, és pályamunkások takarják a versenyzőt. Colthard elmondta, hogy amikor neki súlyos balesete volt, akkor ő sem válaszolt a rádión feltett kérdésekre, de nem eszméletvesztés, hanem sokk miatt.

17:08
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Pérezt beteszik a mentőbe

Ponyvákkal takarják a kíváncsi tekintetek elől, állapotáról még semmi hír.

17:10
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Még mindig áll az edzés

Két és fél perc maradt az időmérőből, még nem indult újra.

17:11
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Pérez eszméleténél van és beszél

Jó hírek: Pérez nem veszítette el az eszméletét és beszédre is képes volt. Kiemelték az autóját, aminek a jobb oldala szinte teljesen eltűnt. Gary Hartsteinnel, az FIA főorvosával kommunikált már a versenyző. 

17:14
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Egyértelmű, hogy a bukkanó a hibás

Csütörtökön és szombaton összesen már négy versenyző törte össze magát az alagút kijáratánál a bukkanó miatt. Csütörtökön Liuzzi és Petrov, ma Rosberg és Pérez. Eddie Jordan arról beszél a BBC-n, hogy sürgősen el kellene már tűnteni azt a bukkanót a pályáról.

17:23
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Whiting személyesen ellenőrzi a fal helyreállítását

Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója Herbie Blash-sal, a biztonsági küldöttel együtt személyesen ellenőrzi a tecpro bálák helyreállítását.

17:27
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Mi az a Tecpro?

A Tecpro bálákat az FIA Institute a Dekrával közösen fejlesztette ki öt év alatt. Rugalmas, speciális polietilénből készül. Előnye, hogy sok energiát képes elnyelni, és így csökkenti a becsapódásnál a lassulást. Egy ilyen bála 150x120x60 centiméter méretű, és 120 kilogramm tömegű. Bármennyit össze lehet építeni.

Forrás: Tecpro

17:29
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Hat perc múva indul újra az időmérő

A versenyigazgatóság döntése szerint 15:35-kor indítják újra az időmérő edzés utolsó két és fél percét.

17:31
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Pérez reagált a vizsgálatokra

A Gary Hartstein által elvégzett reflexvizsgálatokra állítólag reagált a mexikói a pálya egészségügyi központjában, és beszél is az orvosokkal. Már a Sauber istálló is megerősítette, hogy a körülményekhez képest jól van Sergio Pérez.

17:35
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Újraindult az edzés

Button ment ki elsőként a pályára, már csak két perc a végéig.

17:37
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Button levágta a sikánt

A brit nem tudott lefékezni az alagút után. Látszik, hogy a baleset után más lelkiállapotban tértek vissza a versenyzők a pályára: csak Rosberg tudott javítani, de ő is csak azért, mert eddig csak egy nagyon lassú mért köre volt.

17:40
május 28, 2011
Vágólapra másolva!

Vettelé a pole pozíció

Vettel, Button Webber, Alonso, Schumacher, Massa, Hamilton, Rosberg, Maldonado, Pérez az első tíz sorrendje Monacóban. Hamarosan bővítjük a cikket a végeredménnyel!