Vágólapra másolva!
Suhajda Szilárd 2023. május 24-én tűnt el a Mount Everesten, amikor oxigénpalack nélkül akarta megmászni a világ legmagasabb hegyét. A magyar hegymászót három napig keresték, azután mindenki feladta a reményt, hogy élve találnak rá. Most úgy néz ki, lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről.

A Nepáli Hadsereg korábban azt közölte, hogy idén 10 tonna szemetet és öt holttestet terveznek lehozni a hegyről a Mountain Cleaning Campaign 2024 keretében. 

Az elhunyt hegymászók között lehet Suhajda Szilárd is

 - írja a Life.

Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd holttestét lehozhatják a Mount Everestről
Fotó: Suhajda Szilárd/Facebook

14 katona és 18 serpa vesz részt az akcióban, április 14-én indultak el az Everest alaptáborába, de megtisztítják a Lhotse és a Nuptse hegyeket is. 

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

A biológiailag nem lebomló hulladékot és a holttesteket Katmanduba szállítják. 

Ha előkerülne a magyar hegymászó holtteste, a család is végső búcsút vehetne.

Legindi Tímea korábban a Csisztu Sport Castban elmondta, az volt az egyik legnehezebb feladata, hogy elmondja kisfiának, az édesapja elhunyt.

"Szívbemarkoló pillanat volt, mert ki kellett mondanom, hogy 

apa meghalt, nem jön haza, ketten leszünk, én fogok vigyázni rád

 - emlékezett vissza a szívszorító pillanatra.

Tímea a mentőexpedícióról megosztott pár titkos részletet is, többek közt azt, hogy a mentés ideje alatt tele volt a házuk emberekkel.

„Egyrészt ott voltak a média munkatársai, másrészt elkezdtek jönni a barátaink. Szilárd mellett szocializálódva ők is tudták, hogy baj van, mert nem ért fel aznap a csúcsra. Én nem bánom, hogy ennyi mindenkit beengedtünk. Ennek köszönhető, hogy valaki a vezető hírek között olvasta, hogy baj van, és ez a valaki lett, aki finanszírozta a keresést” – mesélte a hegymászó felesége.

"Az én teóriám egyszerű: Szilárd ott volt egy nagyon kitett, omlékony helyen, és egyszerűen lecsúszott. És olyan irányba csúszott le, amely nem az útvonal része, ezért sosem fogják megtalálni. Valószínűleg beesett egy hasadékba, és ezért nem látszik helikopterről sem" – fejtette ki Csisztu Zsuzsa műsorában.

Jelen állás szerint azonban már más a helyzet, könnyen lehet, hogy Suhajda Szilárd holttestére is rátalálnak és haza tudják hozni. 

2023-ban 17 hegymászó életét vette el az Everest, összesen pedig 332-an haltak meg ott. Hatalmas előrelépés, hogy a 2024-es szezontól minden hegymászó nyomkövető chipet kap.