Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton arról számolt be, hogy hosszú ideje mentális problémákkal küzd a világban zajló események miatt. A Mercedes mérnökigazgatója elárulta, hogy a hétszeres világbajnok miért szenvedett a dzsiddai időmérőn.

Sportszakmai szempontból nem a legjobb hónapjain van túl Lewis Hamilton. A brit pilóta tavaly drámai körülmények között, részben egy vitatott versenyigazgatói döntésnek köszönhetően veszítette el a világbajnoki címet, idén pedig csapata, a Mercedes teljesítménye egyelőre messze elmarad a Ferrariétól és a Red Bullétól.

Hamilton mentális problémákról vallott Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A 37 éves versenyző azonban nem emiatt szenved igazán, legalábbis szavai erre utalnak. Sokkal inkább a világban zajló események aggasztják, amelyek következtében mentális gondokkal néz szembe. Erről egy Instagram-történetben számolt be.

Nagyon nehéz volt az év eddig eltelt része mindazzal, ami körülöttünk történik

– kezdte a bejegyzést. – Van néhány nap, amikor nehéz pozitívnak maradni. Hosszú ideje küzdök mentálisan és érzelmileg, folyamatos erőfeszítésembe kerül, hogy tovább tudjak menni, de folytatnunk kell a küzdelmet, annyi mindent kell még tennünk és elérnünk.”

Hamilton rendszeresen felszólal a társadalmi egyenlőtlenségek ellen, ám ezúttal valószínűleg elsősorban a februárban kirobbant orosz-ukrán háborúra, valamint a Szaúd-Arábiában történt terrortámadásra célozhatott. A 37 éves pilóta ugyanakkor igyekezett pozitív üzenetet sugározni követő felé.

Azért írok, hogy elmondjam nektek, nem baj, ha így érzitek magatokat, csak tudjátok, hogy nem vagytok egyedül, és túl fogunk jutni ezen

– folytatta. – Egy barátom ma emlékeztetett rá: »rendkívül erős vagy, és bármit megtehetsz, amit csak a fejedbe veszel«. Bármire képesek vagyunk, amire csak gondolunk. Emlékezzünk, hogy hálával tartozunk az újabb napért, amelyen felemelkedhetünk. Szeretetet és fényt küldök nektek.”

Könnyen lehet, hogy Hamiltont a pénteki terrortámadás is megrázta Forrás: AFP/-

Nem Hamilton az első F1-es pilóta, aki az utóbbi időszakban őszintén beszélt mentális gondjairól. Tavaly Lando Norris és Valtteri Bottas is bevallotta, hogy pályafutása elején ilyen jellegű gondokkal küzdött. Hozzá kell tenni, hogy a hétszeres világbajnokkal ellentétben az ő esetükben sportszakmai eredetük volt a problémáknak.

A Mercedes túlzásba vitte a kísérletezést

A Szaúd-arábiai Nagydíj kvalifikációján Hamilton nagy meglepetésre már a Q1-ben búcsúzott, ami ezelőtt a 2017-es brazíliai időmérőn történt meg vele utoljára. Már akkor is elmondták, hogy a beállításokat rontották el, ám Andrew Shovlin most kicsit részletesebben beszámolt a történtekről.

Alapvetően még nem értjük az autót annyira jól, mint amennyire év végén [szoktuk], [hiszen] csak két versenyen vagyunk túl – jelentette ki a Mercedes mérnökigazgatója a csapat szokásos, futam utáni videójában. – Lewis-zal folyamatosan vizsgáljuk a beállításokat, próbáljuk megtalálni azt az irányt, ami [a legjobb] teljesítményt adja. Péntekről szombatra találtunk egyet, amit a harmadik szabadedzésen ki is próbálhatott. Az időmérőre jelentős mértékben továbbmentünk ezen az úton,

de végül egy kicsit túllőttünk a célon, szóval az elejétől kezdve nem volt elég hátsó tapadása.”

Hamilton jelentős különséggel, 663 ezred másodperccel kapott ki csapattársától, George Russelltől az időmérő első szakaszában, ám később az ifjabbik brit versenyző megvédte őt, amikor kijelentette, honfitársa egyszerűen nem bízott eléggé az autóban. Ezt a brit szakember is megerősítette.

A dzsiddai egy utcai pálya, ahol nagy magabiztosságra van szükség – szögezte le. – Rendkívül gyors, a falak pedig nagyon közel vannak, és ha nincs hátsó tapadás, akkor a versenyző nem lehet elég magabiztos. Végül egy kicsit messzire mentünk [a beállításokkal], de hasznos lecke volt.”