A mindig mosolygós Norris mentális gondokkal küzdött F1-es karrierje elején

Forma-1, Orosz Nagydíj, Lando Norris, McLaren
McLaren's British driver Lando Norris celebrates taking the pole position after the qualifying session for the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on September 25, 2021. (Photo by Yuri Kochetkov / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Lando Norrisra nézve nem sokan gondolnák, hogy a McLaren versenyzője bármikor is önbizalomhiánytól szenvedett, és gyorsasága ellenére azon aggódott, hogy elég jó-e az F1-hez. A fiatal brit őszintén beszélt a mentális problémáiról.

A Forma-1-es pilóták általában nem szeretnek a mentális állapotukról beszélni, és még azt sem szívesen tárják a világ elé, hogy dolgoznak-e együtt sportpszichológussal. A fiatalabb generáció képviselői azonban mintha jóval nyitottabbak lennének erre a témára, hiszen korábban például George Russell is beismerte, igénybe vesz külső segítséget. Most az F1-ben 2019 óta versenyző, de igazán az idén berobbanó Lando Norris mesélte el, 19 évesen mennyire megviselte az autósporton csúcsán való versenyzéssel járó teher.

Lando Norrist mindenki gyors és vidám egyéniségnek ismerte meg, de neki is meg kellett küzdenie a saját démonaival Forrás: AFP/Roslan Rahman

Norris a 2018-as Forma-2-es szezon ezüstérmeseként és minden idők legfiatalabb brit F1-es pilótájaként debütált 2019-ben a Forma-1-ben, gyorsasága mellett pedig humoros személyiségével is egyből a rajongók egyik kedvencévé vált. A vidám külső mögött azonban nem volt minden rendben. „Szerintem az emberek a TV előtt sok dolgot nem vesznek észre abból, amin egy versenyző keresztülmegy. Ez kissé sajnálatos, de most már több olyan lehetőség is van, ami megmutatja, milyen egy pilóta a színfalak mögött és mekkora nyomással kell megbirkóznia" – nyilatkozta az Orosz Nagydíjon élete első F1-es győzelmét az utolsó körökben elbukó versenyző az ITV This Morning című műsorában.

„Különösen 19 évesen, amikor én megérkeztem az F1-be, rengeteg figyelem irányult rám. Az ezzel való megbirkózás pedig nyomot hagyott bennem. Úgy éreztem, nem tudom, mi jön legközelebb, ha ez vagy az rosszul sül el, vagy ha a következő pályára lépés során nem teljesítek, annak mi lesz a következménye?

Ha volt egy rossz hétvégém, azt gondoltam, nem vagyok elég jó meg ilyenek."

Norris mostanra megtanulta kezelni az F1-gyel járó nyomást Forrás: AFP/Yuri Kochetkov

Norris szerint „amikor ezek a dolgok a szezon során összeadódnak és még ott van a közösségi média is, az egy idő után igazán rosszul érint", ezért neki is külső segítséget kellett igénybe vennie. Elmondása szerint a McLaren is nagyon támogató volt vele, de a szakember is sokat segített, így „most már sokkal jobban érzem magam. Boldogabb vagyok és tudom élvezni, amit csinálok."

Mindez a teljesítményén is meglátszik: Szocsiban megszerezte élete első pole pozícióját és kis híján a győzelem is az övé lett. Emellett az idén egyértelműen ő az, aki a hátán viszi a McLarent, amit a pontversenyben elfoglalt negyedik helye is mutat.