Hamilton azt bizonygatja, hogy nem fogja kilökni Verstappent a végső győzelem érdekében

Forma-1, Mexikói Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton gestures during a press conference at the Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City, on November 4, 2021. - Mexico will hold its Formula 1 Grand Prix on November 7. (Photo by EDGARD GARRIDO / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Főnökével ellentétben Lewis Hamilton nem számít arra, hogy egy baleset dönti majd el a világbajnoki küzdelem végkimenetelét, ő legalábbis kizárta, hogy ilyen eszközhöz nyúljon.

Egyre kiélezettebb a csata az idei F1-es egyéni világbajnoki címért, ráadásul a küzdő felek már többször is összeütköztek az eddigi nagydíjak során. Max Verstappen általában kíméletlenül harcol minden centiméterért, sokáig Lewis Hamiltonnak kellett engednie azért, hogy elkerüljék a baleseteket, de nyár óta ez már nem mindig történik meg.

Hamilton nem akar sportszerűtlen eszközökkel győzni Forrás: AFP/Edgard Garrido

Ennek következtében Verstappen a Brit Nagydíjon és az Olasz Nagydíjon is kiesett, a brit pilóta csak az utóbbi versenyt nullázta le, a hazai futamát megnyerte. A látottak alapján Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke azt mondta, a nagy elődök példáját látva arra számít, hogy Verstappen és Hamilton között is egy baleset dönti majd el az idei világbajnok kilétét.

Hamilton viszont nem értett egyet ezzel: elmondta, bár nem olvasta Wolff nyilatkozatát, ő biztosan nem akar kétes eszközökhöz nyúlni.

„Sohasem nyertünk világbajnokságot ilyen módszerekkel, én magam sem és soha nem is akarok így győzni. Én így látom. Azért vagyok itt, hogy a helyes eszközökkel győzzek, pusztán a képességeimre, az elszántságomra és a kemény munkára támaszkodva” – nyilatkozta a hétszeres világbajnok a Mexikóvárosi Nagydíj előtt.

„Én mindig csak tisztán akarok győzni. Ha elvesztem, akkor tisztán, becsülettel veszítem el, tudva, hogy mindent beleadtam és jól cselekedtem, a lehető legkeményebben dolgoztam. Az ember csak annyit tehet, hogy mindent belead és a lehető legkeményebben dolgozik a csapattal. Ha ez így sem áll össze, akkor újra meg kell próbálni.”

Hamilton eddig kétszer veszített világbajnoki címet úgy, hogy az utolsó futamon még volt esélye,

a bemutatkozó évében, 2007-ben nem küzdhetett közvetlen ellenfelével, a végső győztes Kimi Räikkönennel, 2016-ban viszont Nico Rosberg ellen megnyerte a szezonzárót úgy, hogy megpróbálta elérni, hogy más istállók pilótái megelőzzék a csapattársát és ezzel pontokat raboljanak tőle.

Hamilton és Verstappen legutóbb az Olasz Nagydíjon ütközött össze Forrás: Daimler AG/LAT Images/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd

A Mercedesnél idén számíthat Valtteri Bottas támogatására a nyolcadik világbajnoki címe érdekében. Hamilton ezzel egyeduralkodó lenne a világbajnoki győzelmek tekintetében, hiszen eddig csak ő és Michael Schumacher tudott hétszer is világelső lenni, de a nagydíjgyőzelmek és a pole pozíciók terén már megelőzte a német legendát. Az viszont biztos, hogy utoljára 2016-ban volt komolyan vehető ellenfele a világbajnoki címért folyó harcban, akkor veszített csapattársával, Nico Rosberggel szemben. Azóta nem volt része kiélezett csatában a végső győzelemért.