Társoldalunk:
Hírlevél

Wolff Senna-Prost szintű háborúra számít Hamilton és Verstappen között

2021.11.01. 20:30

A Mercedes csapatfőnöke szerint szinte biztosan kőkemény párharcba torkollik majd Lewis Hamilton és Max Verstappen idei vb-harca, ha úgy érkeznek az utolsó futamra, hogy mindkettejüknek van még esélye megnyerni a világbajnoki címet. Toto Wolff olyasmire számít, ami Ayrton Senna és Alain Prost, illetve Michael Schumacher és Jacques Villeneuve között történt.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke biztos benne, hogy amennyiben az utolsó versenyen fog eldőlni a világbajnoki cím sorsa Lewis Hamilton és Max Verstappen között, Ayrton Senna és Alain Prost, avagy Michael Schumacher és Jacques Villeneuve szintű összecsapásra számíthatunk a Red Bull és a Mercedes pilótája között, amibe a csapatok nem fognak tudni beleszólni, az osztrák üzletember pedig nem is akar.

Megismétlődik az, ami Monzában történt?Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Láttunk már néhány, utolsó (vagy utolsó előtt) futamos ütközéssel eldőlő világbajnok címet a Forma-1 története során. Legutóbb az 1997-es Európa Nagydíjon volt ilyenre példa, amikor Michael Schumacher húzta rá Ferrarija kormányát az őt éppen előző Jacques Villeneuve Williamsére, aminek következtében a német pilóta kiesett, a kanadai pedig megnyerte első és egyetlen vb-címét.

Ennél is híresebb Ayrton Senna és Alain Prost 1989-es és 1990-es ütközése, akik mindkétszer az idény utolsó előtti futamán, Suzukában akaszkodtak össze. 1989-ben csapattársakként követték egymást az első helyen, a második pozícióban haladó Sennának pedig muszáj volt nyernie, hogy életben tartsa az esélyeit. A célegyenes előtti sikánban bevetődött Prost mellé, aki rácsukta a kaput, és összeütköztek. Noha Senna végül tovább tudott menni és nyert, utólag igen ellentmondásos módon kizárták, mert a baleset körében nem teljesítette az utolsó sikánt, így az előírt versenytávnál néhány méterrel kevesebbet tett meg.

Senna és Prost 1989-es ütközése

1990-ben az akkor már Ferrarit vezető Prost volt az üldöző, a francia a második helyről indult Szuzukában, de az első kanyaron sem jutott túl, mivel a pole-ból induló Senna előre közölte: ha riválisa lerajtolja őt, azonnal kilöki. Prost az élre állt, a brazil pedig tartotta a szavát és nekiment, amivel bebiztosította a világbajnoki címét.

Hogy születik-e hasonló klasszikus az idei év végén, az majd öt verseny múlva kiderül, Toto Wolff szerint ugyanakkor nagy lesz rá az esély, ha a szezonzárón dől majd el a vb-cím sorsa. Amennyiben az a forgatókönyv áll elő az utolsó versenyen Abu-Dzabiban, hogy egymással fognak versenyezni a világbajnoki címért, bárki legyen is előrébb, minden bizonnyal meg fogja próbálni azt csinálni, amit a Senna-Prost rivalizálás során láttunk" – nyilatkozta az osztrák üzletember a Daily Mailnek.

Senna és Prost 1990-es ütközése

Wolff szerint ebben az esetben nagy eséllyel ugyanaz fog történni, amit az idei Olasz Nagydíjon láthattunk. Hogy mi történt Monzában? Verstappen kiütötte Lewist, mert éppen készült őt megelőzni és gyorsabb volt. Ez pedig teljességgel érthető. Ha a világbajnoki címért versenyzel és látod kicsúszni a kezeid közül, mert a másik srác éppen megelőz, mi más eszköz áll a rendelkezésedre azon kívül, ami biztosítja, hogy ne tudjon előzni? Láttuk ezt Schumachernél és Villeneuve-nél is, Sennánál és Prostnál pedig kétszer."

Lewis Hamilton nemrég azonban elmondta, hogy inkább elveszíti a világbajnoki címet és megőrzi a méltóságát, mintsem valamilyen kétes manőverrel nyerjen. A Mercedes csapatfőnökétől is távol áll az ilyesmi, ugyanakkor tudja, ez csakis a két pilótán fog múlni.

Soha nem adnék olyan utasítást, hogy menjen neki valakinek, de ha az utolsó versenyen az lesz a helyzet, hogy az nyer, aki előrébb végez, akkor keményen fognak versenyezni egymással. És nem hiszem, hogy ezt kontrollálni lehet, Hamiltont és Verstappent, és nem gondolom, hogy az ember akarná kontrollálni őket, mert gladiátorok a versenyautójukban.”

Az USA Nagydíj rajtjánál is benne volt a levegőben az ütközés, de végül nem értek összeForrás: AFP/Robyn Beck

„Ez teszi ennyire érdekessé ezt a sportot – folytatta Wolff. – Bele van ivódva a természetünkbe, hogy nem szeretjük a konfrontációt, az emberek pedig érdeklődve várják, hogy miként alakul a kettejük viszonya. Ha összeütköznek, konfrontálódni fognak? Mit fognak mondani? Egymás szemébe néznek? Mi nem tudunk közbeavatkozni. A kapcsolatukat az egyének rendezik."

Jelenleg Verstappen vezet 12 ponttal, amikor öt verseny van még hátra az idei szezonból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK