Nehezen emészti meg a Williams volt pilótája, hogy ennyi volt neki az F1

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Szergej Szirotkin, Williams Racing
Williams' Russian driver Sergey Sirotkin competes during the qualifying session at the Yas Marina circuit on November 24, 2018, in Abu Dhabi, ahead of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Mindössze egyetlen szezont töltött a Forma-1-ben, tavaly a Renault és a McLaren tartalékja is volt, az idei évre pedig rájött, valószínűleg ennyi volt neki az F1. Szergej Szirotkin nyíltan vallott arról, milyen 24 évesen lemondani az álmairól.

Minden sportoló életében nehéz pillanat, amikor ráébred, hogy ilyen-olyan okok miatt nagy valószínűséggel nem fogja tudni elérni a kitűzött célt és beteljesíteni az álmait. A Forma-1-ben az ilyesmi szerencsére manapság már ritkábban valamilyen komoly baleset vagy sérülés miatt történik meg, ettől persze még lehet ugyanolyan fájdalmas. A száguldó cirkuszban 2018-ban a Williams színeiben bemutatkozó Szergej Szirotkin nagyon nyíltan és őszintén beszélt arról, mit él át manapság azok után, hogy Forma-1-es álmai lassan szertefoszlanak.

Nagy valószínűséggel a 2018-as Abu-dzabi Nagydíj volt Szirotkin utolsó futama az F1-ben Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Szirotkin egy szezont töltött a Williamsnél, egyetlen pontot szerezve az utolsó helyen végzett a pontversenyben, és bár az istállót lenyűgözte az elhivatottsága és munkamorálja, 2019-re Robert Kubica váltotta. Mondhatnánk, hogy a grove-iak tavalyi teljesítményét látva az orosz még örülhet is, hogy nem maradhatott, ő azonban a mai napig fájlalja, hogy nem tartottak rá igényt. „Azt mondanám, hogy idővel még fájdalmasabb lett. Mivel akkoriban a Williams nem volt a legversenyképesebb csapat, tudtam, hogy a következő évre nem fog drámaian változni a helyzet. Úgy véltük, hogy ha kihagyok egy évet, meglehet az esély találni egy jobb lehetőséget ahelyett, hogy Robert [Kubicával] harcolok az ülésért" – nyilatkozta az Autosportnak.

Szirotkin 22 évesen került be az F1-be, néhány hónappal 23. születésnapja után pedig már el is veszítette az ülését.

Tavaly a sportautó vb-n az SMP Racing színeiben versenyzett, miközben a Renault és a McLaren tartalékja is volt, tűzközelben volt tehát, az idei szezonra mégsem sikerült visszakerülnie a rajtrácsra. Mostanában kezd ráébredni, hogy az F1-es álomnak valószínűleg örökre vége.

Azután, hogy igen nagy várakozásokkal és reményekkel, sőt, még néhány előzetes megállapodással is bírtam, végül nem értem el a céljaimat, elvesztettem egy újabb évet. Ilyenkor rájön az ember, hogy még nehezebb lesz visszakerülni a rajtrácsra és jön a felismerés, hogy valószínűleg engedte örökre kicsúszni a kezéből a célját."

Szirotkin tavaly rendszeres jelenség volt az F1-es paddockban, teendője viszont nem nagyon akadt Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Az orosz nem csinál titkot abból, hogy igenis bántja és emészti a kudarc.

Eleinte úgy érezte, hogy képes lesz elengedni a Forma-1-et, de aztán a tavalyi év nagy részét a paddockban töltötte, ahol ráébredt, mennyire rossz a partvonalon kívül lenni.

„Hogy őszinte legyek, amikor nem gondolok rá, akkor nem fáj, de naponta emlékeztetnek. Nem tudom, nem vagyok érzelemmentes ezzel kapcsolatban, nem ez a legkevésbé fontos dolog az életemben, mindig is fájdalmas volt és az is lesz. Az elején azt hittem, hogy nehezebb lesz. Azt gondoltam, hogy Moszkvából nézve már elfelejtettem, hogy milyen is a Forma-1, eltereltem a figyelmemet és minden rendben. Aztán visszakerültem a paddockba, minden ismerős volt, részese voltam a cirkusznak, viszont nem volt autóm, nem csináltam sok mindent, és továbbra is TV-n vagy számítógépen néztem a futamokat.

hogy kapcsolatban maradjak az emberekkel, akiket ismerek. Inkább, mint hogy otthon, a kanapéról nézzem a versenyeket."