Újabb elkeseredett ukrán próbálkozások, Moszkvát támadták drónokkal

Események

war TOPSHOTS Horizontal orosz ukrán háború
Rakétatalálatot kapott lakóház a dnyipropetrovszki Krivij Rih városában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 524. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
05:55
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:15
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Hat halott Krivij Rihben

Hat ember meghalt, 69 pedig megsebesült a Krivih Rih városa elleni hétfői rakétacsapásban - jelentette be éjszakai videójában az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij - akinek szülővárosát érte támadás - terrorizmusnak nevezte a hétfői akciót, amiben kizárólag civilek sérültek meg.

06:20
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

A Krímből indultak a rakéták

Az ukrán elnök állítása szerint az első elemzések azt állapították meg, hogy a Krivij Rih városa elleni hétfői csapást két Iskander ballisztikus rakétával hajtották végre az oroszok, amiket a Krím területéről lőttek ki. Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy a hasonló akciók elkerülésére az ukrán hadseregnek nagy hatótávolságú fegyverekre van szüksége és fokozni kell az Oroszország elleni szankciós nyomást.

06:58
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb dróntámadás érte Moszkvát

Az orosz hadsereg azt állítja, hogy lelőtték a Moszkvát kedd hajnalban megtámadó ukrán drónokat, de egy kikerült az ellenőrzés alól és ugyanabba a toronyházba ütközött, amelyet a hét elején már ért egy dróntalálat.

Az orosz védelmi minisztérium a Telegramon közzétett bejegyzésében közölte, hogy erői "meghiúsítottak a kijevi rezsim terrortámadását", és lelőttek két drónt a városközponttól nyugatra fekvő külvárosokban. "Még egy drónt találtak el rádióelektronikai berendezéssel, és miután megszakadt a kapcsolata az irányítással, lezuhant a Moszkva Citi nem lakóépületeiből álló komplexum területén."

Moszkva polgármestere azt mondta, hogy személyi sérülés nem történt. Az érintett irodaház 21. emeleti homlokzata megsérült, 150 négyzetméter üvegezése tört be.

07:25
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ideiglenesen lezárták a moszkvai repülőteret

A kedd reggeli moszkvai dróntámadás miatt ideiglenesen lezárták a Vnukovo repülőteret, és átirányították a járatokat - közölték a hatóságok. Azt nem részletezték, hogy az átirányítás meddig marad érvényben.

07:44
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 31-én az ukrán-magyar határszakaszon 6752 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6942 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 82 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:11
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Három orosz drón érte el Harkovot

Ukrajna második legnagyobb városának, Harkovnak a polgármestere kedden hajnalban azt mondta, hogy legalább három iráni gyártmányú kamikaze drón csapódott be a város lakott területeire, az egyik egy kollégium két emeletét tette tönkre. Ihor Terekhov ezt írta a Telegramon: „Tűz ütött ki, és a mentőszolgálatok jelen vannak. Még nem tudni, hogy vannak-e áldozatok. Eddig egy sebesültről tudni."

08:38
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Biztonsági óvintézkedéseket tesznek a moszkvai irodáknál

Egy hét alatt három ukrán dróntámadás érte Moszkvát. A vasárnapi akció során megsérült az orosz főváros üzleti negyedének egyik felhőkarcolója, amelyikbe kedden reggel egy újabb drón csapódott be.

A helyzetre reagálva a több belvárosi irodával is rendelkező Yandex technológiai óriás már hétfőn arra kérte dolgozót, hogy éjjel 1 és reggel 6 óra között hagyják el az irodáikat, mert jellemzően ilyenkor történnek a dróntámadások.

09:06
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml Ukrajna elkeseredésének nevezte a dróntámadást

A Kreml Ukrajna „elkeseredésének" minősítette a Moszkva elleni vasárnapi dróntámadást a csatatéren tapasztalt kudarcok után. Az AFP jelentése szerint a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy „nagyon nehéz" dolga volt az ukrán erőknek a fronton, mióta júniusban megkezdték ellentámadásukat.
A keddi támadásra egyelőre nem reagáltak.

09:40
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Kikerülik a szankciókat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint egyre több nyílt információ, többek között újságírók által végzett nyomozások eredményei bizonyítják, hogy Oroszország hogyan kerüli ki a globális szankciókat, és hogyan szerez be kritikus alkatrészeket a fegyvergyártáshoz.
"Jelentősen meg kell erősíteni a terror elleni szankciókat. Korlátozni kell a rakétagyártáshoz szükséges kritikus alkatrészek Oroszországba szállításának csatornáit" - szólított fel az ukrán elnök, aki éjszakai videójában ismét modern, nagy hatótávolságú fegyvereket kért országa számára.

10:11
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Kiemelt zsoldot kapnak az Ukrajnába telepített amerikai katonák

Az amerikai légierő nem hivatalos Facebook-oldalán jelent meg egy Grier Martintól, a munkaerő- és tartalékügyekért felelős helyettes védelmi minisztertől július 13-án született feljegyzés, ami szerint az Ukrajnában tartózkodó amerikai katonák havi 225 dollár zsoldkiegészítést kaphatnak közvetlen veszély esetén és további havi 100 dollárt "nehézszolgálati" fizetésként.
A Military Times megjegyzi, hogy Ukrajnába csak a kijevi nagykövetséghez rendelt amerikai katonák érkeztek.
Az amerikai katonák csak akkor válhatnak jogosulttá a közvetlen veszély miatti fizetéskiegészítésre, ha olyan kijelölt területeken vetik be őket, ahol szembesülnek az ellenséges tűz, robbanás, polgári felkelés, polgárháború vagy terrorizmus okozta fizikai sérülés kockázatával.

10:50
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Per kezdődhet az Oroszországban rekedt repülőgépek sorsáról

A legjelentősebb repülőgép lízingcégek és biztosítók perre készülnek, amiért az ukrajnai katonai invázió kezdetekor bevezetett nyugati szankciók miatt több mint 400 repülőgép bérleti szerződését szüntették meg, megakadályozva, hogy ezek a gépek elhagyják Oroszországot. A tárgyalás helyszíne Írországban lesz, mert a bérbeadók többségének van ott gazdasági érdekeltsége. Az ügyvédek június 4-i tárgyalási dátumot szeretnének elérni, bár a megfelelő helyszínt még keresni kell, ahol elfér a várhatóan 180 jogi képviselő.

11:19
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

180 ezer tonna ukrán gabona semmisült meg

A júliusi orosz légicsapások becslések szerint 180 ezer tonna gabonatermést semmisítettek meg - közölte az ukrán külügyminisztérium. Miután Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonamegállapodásból, több orosz csapás is érte az ukrán kikötőket, ezen belül az átmeneti gabonatárolókat.

11:47
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyi területet foglaltak vissza az ukránok

Az ukrán erők csaknem 15 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az orosz csapatoktól keleten és délen az elmúlt héten – közölte egy magas rangú védelmi tisztviselő. A kijevi erők mára 204,7 négyzetkilométert foglaltak vissza délen, mióta a múlt hónap elején jelentős ellentámadást indítottak az orosz erőkkel szemben – mondta Hanna Maliar védelmiminiszter-helyettes a Telegramon.

12:13
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Itt a Wagner-csoport bejelentése

Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosparancsnok egy hangüzenetben azt mondta, hogy a Wagner-csoport jelenleg nem toboroz harcosokat, de valószínűleg a jövőben fog. Prigozsin úgy fogalmazott, hogy „sajnos" néhány harcosa más „hatalmi struktúrákhoz" költözött, de azt mondta, hogy szeretnének visszatérni. „Amíg nem tapasztalunk munkaerőhiányt, nem tervezünk új toborzást. Azonban rendkívül hálásak leszünk Önnek, ha továbbra is tartja velünk a kapcsolatot, és amint az anyaországnak új csoportot kell létrehoznia, amely képes megvédeni hazánk érdekeit, minden bizonnyal megkezdjük a toborzást" - közölte a zsoldosvezér.

12:47
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Pénzt küldenek a horvátok

Horvátország 1 millió eurót különített el az ukrán mezőgazdasági területek aknamentesítésére – jelentette Julia Szviridenko ukrán gazdasági miniszter. A pénzeszközöket az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramja kapja, hogy segítse a mezőgazdasági termelőket és élelmiszer-termelőket abban, hogy újra munkába álljanak azokban az ukrán régiókban, amelyeket a leginkább érintett a háború.

13:21
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Kína háborús bejelentést tett

Kína hétfőn úgy döntött, hogy korlátozza a nagy hatótávolságú polgári drónok exportját az ukrajnai háború és a drónok esetleges katonai adaptációjával kapcsolatos aggodalmak miatt – írja a The Washington Post.

A kínai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy keddtől exportellenőrzést vezetnek be, azonban elismerték, hogy bizonyos mentességeket engedélyeznek.

A korlátozások azokra a drónokra vonatkoznak, amelyek túllépik az üzemeltetők látótávolságát, vagy amelyek repülési időtartama meghaladja a 30 percet, illetve nehezebbek 7 kilogrammnál.

13:39
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Egy orosz tank állította meg az ukránokat

Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hősöknek és profiknak nevezte annak a tanknak a legénységét, amely egymagában állította meg az ukrán páncélosok előrenyomulását. A legénység két ukrán tankot és öt amerikai gyártmányú páncélozott járművet semmisített meg, ezzel megfutamodásra késztetve az ellenséget.

14:14
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Drón csapódott egy moszkvai irodaházba

Augusztus 1-jén hajnalban több drónt is lelőttek Moszkva környékén, egy viszont irodaházba csapódott, ennek következtében a 21. emeleten keletkeztek károk. Az oroszok terrortámadásnak nyilvánították az esetet, Kijevet okolják a támadásért.

14:43
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Videón a front jelenlegi állása

15:12
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Lukasenko a Wagnerről beszélt

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök szerint a Wagnert ingyen helyezik át Fehéroroszországba. A zsoldosokat is alkalmazó vállalat szerinte képes lesz létfontosságú információkat átadni a fehérorosz hadseregnek. Hozzátette, hogy ha háborúra kerül a sor, nem akarja, hogy a katonái meghaljanak a fronton, ezért fejleszteni kell a hadsereget, kiképzéssel biztosítani kell a siker feltételeit.

15:44
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Videón a Moszkva üzleti központja elleni dróntámadás

16:59
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Tehetségkutatóban lesz zsűri a Wagner-vezér

Szenzációs hír érkezett arról, hogy Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér mihez kezd Fehéroroszországban. Mint kiderült, egy zenei tehetségkutató műsor harmadik évadában lesz zsűritag, valamint mentor.

17:49
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Prigozsin tovább terjeszkedne Afrikában

Jevgenyij Prigozsin a nigeri puccs kapcsán arról beszélt, hogy néhány ezer Wagner-zsoldos segíteni tudna az új vezetőknek megszabadulni a "terroristáktól". Szerinte Niger hősiesen harcol a gyarmatosítók ellen. A Wagner-vezér szándéka minden bizonnyal a védelmi feladatok ellátásának megszerzése az országban, amely segítségével megszerezhetnék a nigeri urániumipar egy részét.

18:10
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Elege van a lengyeleknek Ukrajnából?

Az ukrán külügyminisztérium kedden bekérette a kijevi lengyel nagykövetet Andrzej Duda lengyel elnök külpolitikai tanácsadója, Marcin Przydacz korábbi "elfogadhatatlan" megjegyzése miatt.

"A külügyminisztériumi megbeszélésen hangsúlyoztuk, hogy a Lengyelország által (Ukrajnának) nyújtott segítséggel kapcsolatos állítólagos ukrán hálátlanságra vonatkozó megjegyzések valótlanok és elfogadhatatlanok" - szögezte le Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a tárca honlapján közzétett nyilatkozatában.

A lengyel média szerint Przydacz hétfőn annak lehetőségéről beszélt, hogy Varsó meghosszabbíthatja az ukrán mezőgazdasági termékekkel szembeni lengyel behozatali tilalmat, és az elnöki külpolitikai tanácsadó felszólította Kijevet: legyen hálás az ukrajnai háború folyamán Lengyelország által nyújtott támogatásért.

20:17
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Polgári hajók elleni ukrán támadásról tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

Három félig alámerült, távvezérelt ukrán csónak kísérelt meg "terrortámadást" a Fekete-tenger délnyugati részén, a Boszporusz-szoroshoz közeledő orosz polgári szállítóhajók ellen - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tárca arról számolt be, hogy a tengeri szállítmányt kísérő orosz hadihajóknak keddre virradó éjjel sikerült időben észlelniük a támadást, és megsemmisíteniük az összes csónakot.

A minisztérium egy másik jelentése szerint a Szergej Korov és a Vaszilij Bikov orosz járőrhajó őket támadó ukrán tengeri drónokat likvidált.

21:14
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az algériai hadsereg harcképességének növeléséhez ajánlott segítséget az orosz védelmi miniszter

Az orosz hadsereg kész hozzájárulni az algériai fegyveres erők harcképességének javításához - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, amikor kedden Moszkvában fogadta Szaid Sanegriha algériai vezérkari főnököt.

A moszkvai katonai tárca tájékoztatása szerint Sojgu az eszmecsere során azt hangoztatta, Oroszország érdekelt abban, hogy Algéria vezető szerepet töltsön be Észak-Afrika regionális biztonságának és stabilitásának megerősítésében.

A miniszter megállapította, hogy az orosz-algériai kapcsolatok dinamikusan és pozitív irányba fejlődnek. Mint mondta, mindkét ország célja, hogy a Nyugat nyomása ellenére önálló külpolitikát folytasson és megvédje nemzeti érdekeit.

21:51
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Izland bezárta moszkvai nagykövetségét, de nem szakítja meg diplomáciai kapcsolatait

Izland bezárta moszkvai nagykövetségét, de nem szakítja meg diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal - jelentette be kedden a külügyminisztérium Reykjavíkban.

Izland az európai országok közül elsőként döntött moszkvai nagykövetsége bezárásáról az ukrajnai orosz invázió nyomán.

A nagykövetségi munka felfüggesztéséről már júniusban döntöttek, mindez azonban "nem jelenti a diplomáciai kapcsolatok megszakítását" - hangsúlyozta az izlandi külügyminisztérium.

23:00
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev bekérette a lengyel nagykövetet egy elnöki tanácsadó megjegyzése miatt

Az ukrán külügyminisztérium kedden bekérette a kijevi lengyel nagykövetet Andrzej Duda lengyel elnök külpolitikai tanácsadója, Marcin Przydacz korábbi "elfogadhatatlan" megjegyzése miatt.

"A külügyminisztériumi megbeszélésen hangsúlyoztuk, hogy a Lengyelország által (Ukrajnának) nyújtott segítséggel kapcsolatos állítólagos ukrán hálátlanságra vonatkozó megjegyzések valótlanok és elfogadhatatlanok" - szögezte le Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a tárca honlapján közzétett nyilatkozatában.

A lengyel média szerint Przydacz hétfőn annak lehetőségéről beszélt, hogy Varsó meghosszabbíthatja az ukrán mezőgazdasági termékekkel szembeni lengyel behozatali tilalmat, és az elnöki külpolitikai tanácsadó felszólította Kijevet: legyen hálás az ukrajnai háború folyamán Lengyelország által nyújtott támogatásért.

23:54
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ szerint az ukrán rászorulóknak igényelt segélyeknek csak a töredéke áll rendelkezésre

Az ENSZ humanitárius és menekültügyi segélyszervezetei 3,9 milliárd dollárnyi (1380 milliárd forint) felajánlást kértek februárban az Ukrajnában élő, valamint az országból a háború miatt elmenekülő több millió ukrán megsegítésére, azonban ennek még csak kevesebb mint 30 százaléka áll rendelkezésre - közölte Denise Brown, az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora kedden.

Brown egy kijevi, online konferencia során elmondta, hogy 17 millió ukránnak van szüksége segélyre, azonban az igényelt humanitárius támogatásnak még csak kevesebb, mint 30 százaléka finanszírozott.

Az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora szerint a háború megindulása utáni második télre való felkészülés egyre komolyabb problémát jelent az országnak, mivel sok lakóépület semmisült meg és több ezer ember vált hajléktalanná a Nova Kahovka-i gátszakadás következtében.