Özönvízszerű eső mosta el a harmadik szabadedzést Monzában

Események

Horizontal Williams' Brazilian driver Felipe Massa sits in his car in the pits during the second practice session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 1, 2017 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Williams' Brazilian driver Felipe Massa sits in his car in the pits during the second practice session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 1, 2017 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Vágólapra másolva!
Szombat délelőtt a csapatok csak 16 percet kaptak rá, hogy felkészüljenek az időmérőre a borzalmas időjárási körülmények között. Hideg is volt, esett is, úgyhogy az edzést csak háromnegyed óra után indították el, és mindössze heten tettek meg mért kört. Az élen a két Williams végzett.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés

Tönkretette az eső az Olasz Nagydíj hétvégéjén a harmadik szabadedzést. Délelőtt ömleni kezdett az égi áldás, törölték a GP3-as mezőny időmérő edzését, és nyilvánvalóvá vált az is, hogy csúszni fog az F1-es harmadik szabadedzés kezdete is. Ez be is jött, 44 perc eltelt a 60-ból úgy, hogy az FIA nem engedte ki a pályára a mezőnyt, helyette a Safety Car tartott bejárásokat.

Az őszies időjárás úgy tűnik, tartósan megmarad Monzában, és alaposan feláztatta a pályát, a vízátfolyásoktól tartva kellett visszatartani a pilótákat, akik végül 16 percet kaptak, hogy megtapasztalják, milyen a nedves monzai pályán hajtani. A húszfős mezőnyből végül heten mért kört is futottak, de az élmezőny csak tapogatózni ment ki.

Esős sisakokra volt szükség Forrás: 2017 Getty Images/Mark Thompson

A két Red Bull állt fel elsőként a bokszutca végére, de néhány installációs kör után végleg visszatértek a bokszba. A pálya annyira csúszott, hogy Max Verstappen még a rádió ellenőrzéséhez szükséges kapcsolókat sem akarta használni, de így a többiekhez hasonlóan nagyobb baj nélkül végig ért a pályán, és visszavitte autóját a szerelőkhöz.

Eleinte Carlos Sainz volt az edzés hőse,

hiszen egész jó köröket teljesített, végül 1:41.515-nél állt meg. Ez eleinte az 1. helyhez is elég volt, aztán egy óvatos első szektor után Nico Hülkenberg rákapcsolt, és átvette tőle a vezetést, mielőtt jött a két Williams, és Felipe Massa vezetésével megszerezték az első két helyet a téttelen szabadedzés köridőtáblázatán.

A két Red Bull lépett pályára elsőként Forrás: 2017 Getty Images/Dan Istitene

Ehhez az kellett, hogy Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen az utolsó pillanatokban megszakítsa a mért köreit, és inkább a bokszban fejezzék be az edzést. Vettel a második szektor végén még a leggyorsabb volt, de nem a büszkeségre hajtott, és visszatért a szerelőihez. Így tett Lewis Hamilton is, ő egy installációs körre kilátogatott, és be is fejezte az edzést.

Van esély arra, hogy javul az időjárás az időmérő edzésig,

amennyiben viszont nem ez történik, akkor vasárnap délelőttre halaszthatják a rajtsorrendről döntő tréninget. Az előrejelzések szerint egyelőre száraz verseny várható, így a csapatoknak igen nehéz dolga lesz az autók beállításával, hiszen az értékes harmadik szabadedzést elvesztették, és a pálya az időmérőn is nedvesnek ígérkezik.

12:47
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Bejött, amitől féltek a csapatok

Köszöntjük Olvasóinkat az Olasz Nagydíj harmadik szabadedzésének élő közvetítésében! Monzában szakad az eső, így nedves pályán rendezik meg a tréninget, és könnyen lehet, hogy ilyen lesz az időmérő is. A futamra egyelőre száraz pályát jósolnak.

12:48
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Egy edzést már töröltek ma

A GP3-as mezőny tréningjét törölték Monzában, és nem lepődnénk meg attól sem, ha elhalasztanák az F1-es szabadedzést. Charlie Whiting nemrég körbement a Safety Carral a pályán.

12:50
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Végig esni fog a szabadedzés alatt

A BBC szerint a harmadik szabadedzés végéig kitart az égi áldás, de egyre gyengébb lesz az esőzés. Aligha fog felszáradni az időmérőig.

12:52
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

A GP3-asok időmérőjének lőttek

A szabadedzés eredménye lett a rajtsorrend, ez jól jött Fukuzumi Nireinek, aki a Honda támogatását élvezi, ő rajtolhat majd az élről. Most ez a helyzet Monzában:

12:56
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Határozatlan időre elhalasztották az edzést

Még mindig szakad az eső Monzában.

12:59
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Vettelt hatalmas ováció fogadta

A négyszeres világbajnok kiment integetni. Ha valakinek, neki nincsenek rossz emlékei a monzai esőről, 2008-ban a Toro Rossóval pole pozíciót szerzett, majd másnap életében először nyert az F1-ben. Önerőből.

13:01
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas kiszállt az autóból

Egyelőre csak az eső miatt, de úgy hírlik, hogy a Mercedes beláthatón belül végleg kiveszi őt az autóból.

Bottas aggódhat, a Mercedes bejelentkezett Verstappenérthttp://www.gphirek.hu/f1/20170902-f1-valtteri-bottas-aggodhat-a-mercedes-bejelentkezett-max-verstappenert.html
13:02
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Az óra közben ketyeg, fogy a mezőny ideje

Mivel tartani kell a hivatalos menetrendet, nem az egész edzést halasztják el, csak a kezdést, így a visszaszámlálás elkezdődött. 58 perc múlva véget ér a harmadik szabadedzés.

13:05
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo: Úgy járhatunk, mint Austinban

A BBC szerint a Red Bull pilótája attól tart, hogy úgy jár a mezőny, mint Austinban, 2015-ben, amikor az egész szombati napot elmosta az eső. Szerinte most túl nedves a pálya ahhoz, hogy vezetni lehessen rajta.

Az jó hír, hogy helikopterek repülnek a pálya körül, vagyis a mentés nem lehetetlenült el az eső miatt. Ha javul a pálya állapota, elkezdődhet az edzés.

13:07
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Rázókövet raktak le a Parabolicában

Az FIA megpróbálja elejét venni a négykerekes pályaelhagyásnak a pár évvel ezelőtt leaszfaltozott bukóterű Parabolicában, és a fehér vonalon kívül kerékvetőket helyeztek el. Ez elsősorban Sebastian Vettelnek és Max Verstappennek fájhat, ők szívesen kiszélesítették a pályát.

13:09
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Van még hova fokozni a humort a Renault-nál

A nyári szünet előtt, a Hungaroringen mutatták be az aero macskát, ami valaha egy légterelő véglapja volt. Most ő is ott van Monzában, de lehet, hogy összevesznek a Microsoft egerével...

13:11
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappenre ráférne egy kávé

Vagy esetleg egy Red Bull. Szegény úgy néz ki, mint akit reggel kizavartak az ágyból, de van még ideje felébredni, mert az eső változatlanul szakad Monzában.

13:17
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

A Safety Car is nagyon küszködik a pályán

A radaron úgy tűnik, hogy a felhőzet idővel tovább halad, de a pályabejárást végző Safety Car egyelőre iszonyúan küszködik a vizen, pedig az F1-es autónál jóval lassabb és a hasmagassága is kedvezőbb ilyen körülményekben.

13:19
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Nincs változás a körülmények terén

Ezt a Safety Car utasai jelentették, úgyhogy további várakozásra kell felkészülni. Még mindig nagyon esik az eső.

13:23
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Ferrari-elnök: Nagyon kedvelem Vettelt

Sergio Marchionne viszont a Sky Sportsnak tagadta, hogy Sebastian Vettel kiváltságokat élvezne a Ferrarinál, és azt mondta, jól megfizetik Vettelt a szolgálataiért. Elárulta, nagyon kedveli a négyszeres világbajnokot, aki szerinte tavaly sokkal érettebbé vált. Marchionne "kiforratlannak" nevezte a Formula E-t, amibe most nem időszerű a Ferrari belépése.

13:26
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Hatalmas esőfüggönyt húzott maga után a Safety Car

Még az előbb, amikor pályabejárást tartottak. Lassan eljutunk az edzés feléhez, úgyhogy ezt akár le is lehetne fújni, bár mintha kissé világosabb lenne már az égbolt.

13:29
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Felmerült az időmérő elhalasztása is

Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója szerint lehetséges, hogy holnap délelőtt rendezzék meg az időmérőt, de szerinte addigra már javulni fog az időjárás, és erre nem lesz szükség. 11:30-kor a Safety Car újabb pályabejárásra indul.

13:32
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso a Real Madrid tiszteletbeli tagja lesz

Az oviedói pilóta nagy rajongója a labdarúgó klubnak, hétfőn délután a Bernabéu stadionba utazik, ahol Florentino Pérez a Real Madrid tiszteletbeli tagjává avatja.

13:35
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Bő negyedórát kap a mezőny az esőben

11:44-kor elengedik a mezőnyt, vagyis 16 perces lesz a harmadik szabadedzés. Vettel közben Marchionnéval viccelődik, Räikkönen ezt fapofával figyeli.

13:36
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

A Verstappen-rajongó oroszlánnak saját Twittere is van

Többször lehetett már látni a közvetítésben is a narancssárga oroszlánt, ki Max Verstappennek szurkol. Ő most szomorú, mert ez az idei utolsó versenye, ahol élőben szurkolhat kedvencének. Ráadásul, lehet, hogy jól el is ázott.

13:40
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Készülődnek már a versenyzők, 5 perc a rajtig

Sokan már bent ülnek az autóban. Biztosan sokan kilátogatnak majd a pályára, de meglátjuk, hogy használható lesz-e valamire ez az edzés.

13:41
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo kiáll a bokszutca elejére, pedig még várakoznia kell

Jó 2 perccel a piros lámpa kialvása előtt kiállt a bokszutca végére, és Max Verstappen is követi őt. Nem meglepetés, hogy mind a ketten extrém esőgumin vannak.

13:45
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Felsorakozott a mezőny, indul a szabadedzés

A két Red Bull vezeti fel a sort, de Sainz, Hülkenberg és Vettel is kihajtott a pályára. Hatalmas vízfüggönyt húznak maguk után.

13:46
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Annyira csúszik, hogy Verstappen rádiózni sem akar

Nem messze halad Ricciardótól, de tényleg ingatag az autója. Vettel is óvatosan vezet az Ascariból kifelé, nem sokat lát a pályán, pedig nincs közel hozzá senki.

13:47
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Sainz kint maradt mért körre is

A többiek visszatértek a bokszba az installációs kör végén. Sainz mért körön van, de még nem tudni, hogy be is fejezi-e.

13:49
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Van már köridő is az edzésen, Sainz vezet

1:42.973 alatt ért körbe a pályán, ez nem is rossz eredmény a körülmények ismeretében. Csapattársa, Danyiil Kvjat 1:45.033-mal kezdett, állítólag erősödik az eső. Kimi Räikkönen is mért körön volt, de inkább visszatért a bokszba.

13:50
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Sainz tovább javított, Ocon is mért körön van

A francia versenyző nagyon csúszkál, és állítólag Sainz is levágta az első sikánt, de az 1:41.515-ös körét egyelőre nem törölték.

13:52
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton a pályán, Ericssonnak mért köre is van

A brit pilóta nem riad meg az esőtől, több emlékezetes győzelmet is elért nedves pályán. A visszajátszás szerint Kvjat elvétette az 1-es sikánt, esélye sem volt blokkolás nélkül lelassítani a célegyenes végén. Ericsson közben 1:44.701-gyel feljött a 2. helyre.

13:54
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Ennyit nem látott Vettel a pályán

Hülkenberg is nagyot csúszott közben, de mégis kint maradt mért körre. Sainznál már az 1-es szektorban 0,8 másodperccel lassabb.

13:55
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Hülkenberg átvette a vezetést

Az első szektorban nagy hátrányt szedett össze, de később gyorsabb volt Sainznál, és 1:41.491-re javította az eddigi legjobb kört az esőben.

13:56
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Massa és Stroll is feliratkozott az eredménylistára

1:42.196 Massa eredménye, ezzel a 3. helyezett, Stroll mögötte jön 1:42.569-cel. A 20-ból 7 pilóta futott eddig mért kört.

13:58
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Massa átvette a vezetést és Stroll is gyorsabb Hülkenbergnél

Lehetséges, hogy javulni kezdett a pálya állapota, mert a két Williams szinte egyszerre előzte meg Hülkenberget. Massa vezet 1:40.660-nal, Stroll a 2. helyezett 1:40.888-cal.

14:02
szeptember 02, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel és Räikkönen feladta a körét, a Williamsek maradtak az élen

Vettel úgy tűnt, hogy simán át tudta volna venni a vezetést, hiszen a 2-es szektor végén még ő volt a leggyorsabb, de Räikkönenhez hasonlóan a bokszba hajtott, és nem fejezte be a körét. Massa, Stroll és Hülkenberg végzett a tét nélküli edzés első három helyén.

Köszönjük a figyelmet kitartó olvasóinknak, nemsokára jövünk az eredményekkel és az összefoglalóval, majd nemsokára az időmérő edzéssel!