Újabb fordulat a háborúban: letarolták az oroszok Ukrajnát

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, oroszukránháború, UkránOroszháború,  2024.05.11.
pillanatkép a frontról
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Az orosz erők öt határ menti falut foglaltak el pénteken indított offenzívájuk során Harkov régióban az orosz védelmi minisztérium szombati tájékoztatása szerint.
Vágólapra másolva!

A minisztérium tájékoztatása szerint az orosz erők elfoglalták Pletyenyivka, Ohirceve, Boriszivka, Pilna és Sztrilecsa hátárhoz közel lévő falvakat. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az orosz csapatok elfoglalták a délebbre fekvő Donyeck régióban lévő Keramikot is. Ukrán tisztségviselők pénteken közölték, hogy Oroszország újabb offenzívát indított Harkov régió ellen. 

Oroszország szombaton is folytatta támadásait Harkiv térségében, és megpróbált továbbnyomulni

 - közölte Oleh Szinyehubov, Harkiv kormányzója. Az orosz csapatok először 2022 februárjában intéztek támadást az ukrajnai Harkiv megye ellen, de az év szeptemberében az ukrán ellentámadás kiszorította őket a megye nagy részéből. 

A határ másik oldalán fekvő, oroszországi Belgorod régiót azóta rendszeres ukrán drón- és tüzérségi csapások érik. 

Márciusban arra a kérdésre, hogy az orosz erőknek esetleg el kell-e foglalniuk Harkov régiót, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az orosz területet csak úgy lehet biztosítani az ukrán csapásoktól, ha létrehoznak egy ütközőzónát, amely az orosz területeket az ukrán erők lőtávolságán kívülre helyezi. Oroszország Ukrajna területének mintegy 18 százalékát tartja ellenőrzése alatt.