Megdöbbentő közleményt tett közzé az FIA, az egész sportvilágot érinti

Forma-1, Silvia Bellot, Osztrák Nagydíj 2017
A picture taken on July 8, 2017, shows Silvia Bellot, FIA race steward, at the Red Bull Ring in Spielberg ahead of the Austrian Formula One Grand Prix. - During the 68 different editions of the World Formula 1 Championship, only two women took the start of a Grand Prix, it was on 1976. Even if in theory women have access to all categories of motor racing, the International Automobile Federation (FIA) can not ignore that women are significantly fewer in the fields, and this starting from an early age. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egy, a sportolókat érintő online bántalmazásról szóló felmérés meglepő eredményeit tette közzé, amelynek következtében az F1 irányító testülete kijelentette, hogy megpróbálja leküzdeni a közösségi médiában tapasztalható zaklatások növekedését.

Az FIA a United Against Online Abuse kampány eredményeit osztotta meg, amely 22 szövetség segítségével, többek között a nemzetközi labdarúgó-, atlétikai-, kerékpáros- és teniszszövetségen belül is felmérést készített az internetes zaklatással kapcsolatban. A jelentésből kiderült, hogy a sportszövetségek 90%-a attól tart, hogy

az online zaklatások a sportolókat visszavonulásra kényszeríthetik,

a válaszadók 75%-a pedig arról számolt be, hogy a sportolókat és/vagy a családjukat rendszeresen éri fenyegetés. A szövetségek 66%-a úgy véli, hogy a közösségi médiás platformoknak többet kellene tenniük az online visszaélések leküzdése érdekében.

A Silvia Bellotot ért online támadások óta jobban figyel az FIA Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az FIA egyik munkatársát 2022-ben érte az első támadás

Az FIA elnöke, Mohammed bin Szulajm kiemelte, az F1-et irányító testület a 2022-es Amerikai Nagydíj óta még inkább harcol az online zaklatás ellen, amikor egy spanyol női versenybírót, Silvia Bellotot értek támadások.

„Együtt arra törekszünk, hogy a viselkedésben és a szabályozásban változásokat eszközöljünk, hogy biztonságosabb, harmonikusabb környezetet hozzunk létre, amely mentes a visszaélésektől, a gyűlölködéstől és a zaklatástól. Már számos sportszervezet és kormány támogat minket, és tárgyalásokat folytatunk más érdekelt felekkel is a támogatási bázisunk bővítéséről" – mondta Mohammed bin Szulajm.