Vágólapra másolva!
James Vowles, a Forma-1-es Williams istálló csapatfőnöke elárulta, milyen tanácsot adott neki Toto Wolff, amikor elhagyta a Mercedest.

Vowles a Mercedesnél dolgozott a 2014 és 2021 közötti példátlan, nyolc konstruktőri és hét egyéni bajnoki címet hozó szezon során. A 2022-es szezon végén hagyta el a csapatot, hogy csapatfőnök legyen a Williamsnél, ahol korábban Toto Wolff is munkálkodott, mielőtt a Mercedes vezetője lett.

James Vowles (balra) rengeteget köszönhet Toto Wolffnak Forrás: AFP/Angela Weiss

Vowles a High Performance podcastnek elárulta, milyen tanácsot adott neki Wolff, amikor rászánta magát a váltása.

Azt hiszem, azt mondta: "Ne légy szar” - ez volt a tanácsa, amit próbálok is tartani. Ezen kívül tudja, hogy már jó ideje erre erre építettem magamat, ezért sok mindent nem tudott már adni nekem.

Még ma is azt mondanám, hogy Frédéric Vasseur és Otmar Szafnauer voltak az iránymutató hangok. Még ha ellenfelek is, boldogan hívhatom őket. Tanácsot ugyan nem, de útmutatást tudnak adni” – idézi a RacingNews365 a Williams csapatfőnökét.

Vowles arról is beszél, hogyan haladt felfelé a ranglétrán a Mercedesennél, és azt is elmondta, hogy Wolff konstruktívabb tanácsokat is adott arról, hogyan kell vezetni egy csapatot.

„Toto volt olyan kedves, hogy annyi tapasztalatot adott nekem, amennyit csak tudott, tudta, hogy hová formál engem.

Nem ezért, hogy Mercedesnél volt csapatfőnök legyek, de az idejét, a tudását, a tapasztalatát és a több felelősséget biztosította számomra” – magyarázta Vowles.

James Vowles, a Williams csapatfőnöke Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Dan Istitene

„Amikor elkezdődött , először szimulátoros pilótákkal dolgoztam, majd jöttek versenyzők is, utána pedig elkezdtem dolgozni a Formula E felszerelésünkkel, a GT3-as csapattal, a költségplafon elemeivel és egyéb részekkel.

Egyszerűen csak folyamatosan húztam befelé. Persze nem lehet mindent egyszerre csinálni, így azt csináltam, hogy felépítettem egy csapatot, amelyik az összes stratégiai részt elvégezte helyettem, így a növekedésre koncentrálhattam.

Ha egyszer már kikerültél a mérnöki munkából, és arra koncentráltál, hogyan működik a vállalat, akkor már jobban tudod, hogyan lépj be ebbe a szerepkörbe” – tette hozzá a Williams csapatfőnöke, aki korábban elmondta, hogy csapata pilótája, a brit-thai Alex Albon képes lehet arra, hogy Forma-1-es világbajnok címet nyerjen.