Ezek voltak Michael Schumacher F1-es karrierjének legemlékezetesebb pillanatai - videók

Formula One Istanbul - Schumacher and Massa Motor_Racing SPO Sports group male Horizontal SMILING
German Formula One driver Michael Schumacher (R) and Brazilian Felipe Massa both of Scuderia Ferrari team celebrate their team victory at the Turkish Grand Prix at the Istanbul Park race track near Istanbul, Turkey, Sunday, 27 August 2006. Massa won the race, Schumacher came in third. Photo: Rainer Jensen (Photo by RAINER JENSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A RacingNews365 szakportál összegyűjtötte Michael Schumacher Forma–1-es pályafutásának öt olyan pillanatát, amely a mai napig élénken él a sportág szurkolóiban.

Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2013. december 29-én Michael Schumacher drámai balesetet szenvedett. Az évforduló alkalmából mi is írtunk egy cikket az elmúlt tíz évben történtekről, a RacingNews365 pedig öt emlékezetes pillanatot gyűjtött össze a hétszeres világbajnok német pilóta F1-es karrierjéből, amely a vb-győzelmek mellett összesen 91 győzelmet, 155 dobogót, 68 pole pozíciót és 77 leggyorsabb kört is tartalmazott.

Michael Schumacher az 1991-es Belga Nagydíjon mutatkozott be a Forma–1-ben Forrás: Getty Images/Paul-Henri Cahier/Paul-Henri Cahier

1. Az első győzelem (1992-es Belga Nagydíj)

Schumacher 1991-ben, Spa-Francorchamps-ban mutatkozott be a sportágban a Jordannel Bertrand Gachot helyén. A következő egy évben öt dobogós helyezése is volt, az első győzelemig azonban vissza kellett térnie Belgiumba 1992 augusztusának végén. A harmadik helyről induló Schumacher ekkor mindenkinek bebizonyította, hogy esőben is kiválóan vezet, hiszen a verseny elején megérkező csapadékkal ő birkózott meg a legjobban. Ayrton Sennát és a teljes szezonban óriási fölénnyel rendelkező Williamseket, köztük a vb-címét korábban bebiztosító Nigel Mansellt is nagy különbséggel megelőzve szerezte meg az első győzelmét.

2. Siker a 16. helyről (1995-ös Belga Nagydíj)

Talán a teljes karrierje legnehezebb győzelmét is a kedvenc helyszínén szerezte meg a német. Az elrontott időmérő után a 16. helyről kellett rajtolnia a Benettonnal, ám a többiek hibáinak is köszönhetően féltávnál – néhány perccel az eső megjelenése után – már az élen haladt. Míg a többiek siettek be a bokszba esőgumikért, addig a csapata kint tartotta Schumachert a slickeken, és ugyan csúszkált a német – amivel az őt előzni próbáló Hill szerint szabálytalanul őrizte a pozícióját –, hamar elállt az eső és száradt a pálya, így a taktika az enstone-i alakulatnál volt kifizetődő.

3. Az első ferraris győzelem (1996-os Spanyol Nagydíj)

1996-ban a Williamsnek minden összejött, és mindkét vb-címet meg tudták szerezni. A visszafogottabb Ferrarival azonban így is eljutott három sikerig Michael Schumacher. Közülük az elsőt a szakadó esőben megrendezett Spanyol Nagydíjon szerezte meg, amelyen bárki másnál sokkal jobban alkalmazkodott az időjárási viszonyokhoz: körönként két-három másodpercet vert a teljes mezőnyre. így több mint egy év után nyert futamot a Ferrarinak.

4. Visszatérés a lábtörés után (1999-es Maláj Nagydíj)

Kevesebb mint száz nappal azután, hogy az 1999-es Brit Nagydíjon eltörte a lábát, a ferraris Michael Schumacher Malajziában visszatért a pályára. Az időmérőn így is majdnem egy másodperccel gyorsabb volt, mint bárki más, és a futamgyőzelem is csak azért nem jött össze, mert átadta az első helyet a versenyen a csapattárs Eddie Irvine-nak, aki Mika Hakkinennel csatázott a világbajnoki címért.

5. Pole pozíció 43 évesen (2012-es Monacói Nagydíj)

A RacingNews365 a listáján nagyot ugrott az időben, hiszen a 2000 és 2004 között szerzett öt vb-cím éveiből nem válogatott be pillanatot a legemlékezetesebbek közé. Schumacher 2006 végén visszavonult az F1-től, de 2010-ben a Mercedes csapatában visszatért. 2012-ben felcsillant az esély, hogy meglehet a 92. sikere is, hiszen Nico Rosberg Kínában a pole pozícióból tudott a futamon is győzni, Schumachernek azonban "csak" egy időmérős siker jött össze: 43 évesen, Monte-Carlóban megnyerte az időmérőt. Ugyanakkor az egy versennyel korábbi balesetokozásért csak a hatodik helyről rajtolhatott, így ekkor nem lett meg a dobogó – a 2012-es Európai Nagydíjon viszont harmadik tudott lenni Schumacher.