Sosem látott módon változtatnák meg a Forma-1 időmérős szabályait

Forma-1, Olasz Nagydíj, Valtteri Bottas, Mercedes, McLaren
Valtteri Bottas of Mercedes-AMG Petronas F1 Team drive his W12 single-seater during sprint qualifying of Italian GP, 14th round of Formula 1 World Championship in Autodromo Internazionale di Monza, in Monza, Lombardia, Italy, 11 September 2021 (Photo by Andrea Diodato/NurPhoto) (Photo by Andrea Diodato / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Gary Anderson, a Jordan és a Jaguar korábbi technikai igazgatója szerint a Forma–1-es időmérőkön be kellene vezetni egy negyedik szakaszt (Q4) is, hogy még kiélezettebb legyen a pole pozícióért zajló csata.

A jelenlegi időmérős formátumot 2006 óta, lényegében változatlanul alkalmazzák az F1-ben. Eszerint három szakaszból áll a kvalifikáció, az elsőben kiesik öt pilóta, a másodikban szintén öten búcsúznak, a Q3-ban pedig a megmaradt versenyzők között kialakul a rajtrács első tíz helyezettjének sorrendje. Idén bevezették a sprintkvalifikációt, amely hasonló formátumú, csak a gumiszabályok és a rendelkezésre álló idő más. Ezen a kialakításon változtatna Gary Anderson azzal, hogy a legjobb öt pilóta számára egy 5 perces, negyedik szakaszt is bevezetne.

Gary Anderson még hosszabb és izgalmasabb időmérőt szeretne Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Ezért akarja Anderson a Q4 létrejöttét

A 73 éves szakember az elmúlt 20 évben nem volt jelen közvetlenül a Forma–1-ben, de Anderson szakíróként így is rendszeresen mondja el a véleményét. Legutóbb a Telegraph-nak írt rovatában az 5 résztvevős, 5 perces Q4 előnyeit magyarázta.

„A főverseny időmérőjének jelenlegi formátuma elég jól működik, de van még mit javítani rajta. A sprintkvalifikáció végéhez hasonló módon rövidített végjátékot alkalmaznék. Ezt úgy tenném, hogy

A Q3-ban a Q1-höz és a Q2-hez hasonlóan öten esnének ki, így az öt leggyorsabb versenyző továbbjutna a Q4-be, és versenyezne a pole-ért.

A mostani formátumnál a Q3-ban két gyors kör is belefér, azaz nincs akkora nyomás, mert az egyik körbe akár bele is lehet hibázni" – véli Anderson.