Verstappenék is szabálytalankodtak, az FIA megint hihetetlen döntéseket hozott

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj 2023, bokszkiállás, szerelők, boksz, box, pit, Max Verstappen, Red Bull
Max Verstappen of Red Bull Racing during qualifying ahead of the Formula 1 Abu Dhabi Grand Prix at Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates on November 25, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma–1-es szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenybírói minden egyes csapat egyik képviselőjét beidézték, amiért a bokszkiállások közben a személyzet egy része nem viselte a kötelező felszerelést. Ráadásul a megbüntetett Sergio Pérez ellen is vizsgálatot indított a szövetség, amiért megjegyzést tett a stewardokra a mexikói.

A jelentés alapján a szerelők közül néhányan nem viseltek szemvédőt a kerékcserék alatt, ami kötelező eleme a védőfelszerelésüknek. A futam során már jelezte a sokat kritizált FIA, hogy a leintés után vizsgálni fogja a többek között Max Verstappen bokszkiállása alatt tapasztalt szabálytalanságot, és helyi idő szerint 19:45-től valóban be is hívták megbeszélésre a csapatok képviselőit.

A Red Bull szerelői közül is volt, aki szabálytalan felszerelésben segített a bokszkiállásnál Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

A probléma lehetséges oka

Minden bizonnyal azért most vetődött fel ez a probléma, mert

Abu-Dzabiban a futam közben ment le a Nap, így a látási körülmények jelentősen megváltoztak

– ezért lehet, hogy nem mindenki a megfelelő védőszemüveget és sisakot viselte, vagy hogy éppen a szemellenző fel volt nyitva a sisakon.

Az FIA döntése

Vasárnap este az FIA meghozta a döntését az ügyben, eszerint

hivatalos figyelmeztetést osztottak ki minden csapat számára.

„Kérünk minden csapatot, hogy hangsúlyozzák ennek [a védőfelszerelésnek] a fontosságát, védjék a szemeiket az autón dolgozó szerelők, és gondoskodjanak arról, hogy ezt a szabály minden csapat betartsa a jövőben" – áll a hivatalos dokumentumban.

Az FIA ráadásul egy másik ügyben is vizsgálatot indított: az alapból is öt másodpercre megbüntetett Sergio Pérezt azért idézték be este, mert miután tudomást szerzett a büntetéséről,

a mexikói a csapatrádióján keresztül nem megfelelő szavakat használt: "tudod, hogy ezek a versenybírók nem F1-es szinten vannak...".

Pérez végül szintén megúszta hivatalos figyelmeztetéssel.

Az Abu-dzabi Nagydíjat Max Verstappen nyerte Charles Leclerc és George Russell előtt.