Betegen versenyezve vált hőssé, alkoholizálva zárja le az évet az F1-es pilóta

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj 2023, dobogósok
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen (C) raises the winners' trophy as he stands on the podium with Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc (L) and Mercedes' British driver George Russell after the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina Circuit in the Emirati city on November 26, 2023. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma–1-es Abu-dzabi Nagydíjat a Red Bull-lal háromszoros világbajnok Max Verstappen nyerte meg a ferraris Charles Leclerc és a mercedeses George Russell előtt. Lássuk, hogyan értékelte a szezonzáró futamot az első három helyezett pilóta!

George Russell ugyan a negyedik helyen ért célba, a másodikként leintett Sergio Pérez időbüntetése miatt harmadik lett, így nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Mercedes megszerezze a konstruktőrök között a második helyet. A brit pilótát a rajt után megelőzte Lando Norris, de a bokszkiállásoknál Russell visszaelőzte a honfitársát, onnantól pedig magabiztosan őrizte a harmadik helyet. Pérez ugyan a hajrában megelőzte, de addigra már ismert volt a mexikói büntetése, így Russell idei második dobogója nem forgott veszélyben.

A szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj dobogósai Forrás: AFP/Jewel Samad

„Sokat jelent a konstruktőri második hely, mert rengeteget dolgoztak ezért a gyárban. Nagy kihívás volt a szezon, tele nehézségekkel, és ma is szoros volt, de szerencsére megvan. A végén Checo szinte a semmiből jött és előzött meg, koptak az abroncsaim rendesen, de

– értékelt Russell.

ezért is megkönnyebbülés ez a harmadik hely, ami a szezonban csak másodszorra fordult elő."

Ezt mondta Leclerc

Charles Leclerc a rajtnál úgy tűnt, megelőzheti Max Verstappent az első helyért, de végül a holland jól védekezett ellene. A monacói a második helyet azonban végig könnyedén őrizte, a végén pedig Pérezt szándékosan maga elé engedte, hátha így Russell-lel szemben elég időt autózik ki és megszerzi a Ferrari a második helyet a konstruktőrök között. Ez végül nem sikerült, ahogy az egyéni összetett negyedik helye sem lett Leclerc-é, mégsem volt elégedett a Ferrari pilótája.

„Az utolsó pillanatokban döntöttem el, hogy elengedem Checót, mert segítenem kellett neki, hogy elég különbséget nyerjen George-hoz képest. Sajnos ez sem volt elég, de

boldog vagyok, hogy kihoztuk a maximumot a hétvégén, és a döntéseink is megfelelőek voltak.

Kár, hogy ez csak a konstruktőri harmadik helyre volt elég, de így is köszönöm a csapatnak a szezonbeli munkát – nyilatkozta Leclerc. – A rajt után meg kellett próbálni az előzést, noha 3-4 körrel később Max úgyis visszaelőzött volna. De nekem ma az volt a cél, hogy a Mercedest legyőzzem, ez pedig sikerült, élvezetes módon."

Charles Leclerc dobogóval zárta a szezont Forrás: AFP/Jewel Samad

Verstappen nyilatkozata

Max Verstappen a 19. futamgyőzelmét szerezte a szezonban, összességében pedig 54-edszer diadalmaskodott, amivel megelőzte az örökranglistán eddig harmadik Sebastian Vettelt. A holland világbajnok nyilatkozatát ide kattintva olvashatják el.

Helyezés Versenyző Csapat Pont
1. Max Verstappen Oracle Red Bull Racing 110
2. Sergio Pérez Oracle Red Bull Racing 85
3. Charles Leclerc Scuderia Ferrari 76
4. Carlos Sainz Jr. Scuderia Ferrari 69
5. Lando Norris McLaren F1 Team 58
6. Oscar Piastri McLaren F1 Team 38
7. George Russell Mercedes-AMG 33
8. Fernando Alonso Aston Martin Aramco F1 Team 31
9. Lewis Hamilton Mercedes-AMG 19
10. Lance Stroll Aston Martin Aramco F1 Team 9
Teljes lista