Kiderült, milyen büntetést kap a Ferrari és a Mercedes az utolsó F1-es futam előtt

Mercedes, Ferrari
44 Lewis Hamilton of United Kingdom, Mercedes - AMG PETRONAS, W14 - Mercedes, action 16 Charles Leclerc of Monaco, Scuderia Ferrari, SF-23 - Ferrari, action 55 Carlos Sainz of Spain, Scuderia Ferrari, SF-23 - Ferrari, action during the Formula 1 Lenovo United States Grand Prix of FIA Formula One World Championship from 19th to 22th of October, 2023 on the Circuit of the Americas, in Austin, Texas, United States of America. (Photo by Gongora/NurPhoto) (Photo by Gongora / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A Mercedes és a Ferrari csapatfőnökét is beidézték a versenybírók csütörtökön, a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjat megelőző sajtónapon.

Toto Wolffnak és Frédéric Vasseurnek azért kell megjelennie a felügyelők előtt, mert a múlt heti Las Vegas-i Nagydíj alatt az egyik sajtótájékoztatón "bizonyos nyelvezetet használtak".

Sainz vegasi hétvégéjét egy rosszul rögzített csatornafedél tette tönkre Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Chris Graythen

Vasseur elsősorban azért lehetett mérges, mert az első szabadedzésen pilótája, Carlos Sainz autóját tönkretette egy rosszul rögzített csatornafedél –

ezzel kapcsolatban beszélgetett Wolff-fal olyan stílusban, amit az FIA nem tart elfogadhatónak,

hiszen ez "erkölcsi sérülést okozhat" a sportágnak. Állítólag Vasseur káromkodva panaszkodott Wolffnak Sainz balszerencséjéről, mire az osztrák szakember szintén vulgáris stílusban reagált úgy, hogy próbálta megvédeni a vegasi szervezőket azzal, hogy elszabadult csatornafedelet már korábban is lehetett látni a Forma–1-ben.

Még csütörtökön dönthetnek a Mercedes és a Ferrari büntetéséről

A felügyelők azt mondták, hogy múlt vasárnap délelőtt nem lehetett meghallgatást tartani, ezért átruházták a hatáskörüket az abu-dzabi stewardokra. A felügyelők helyi idő szerint csütörtökön 17 órára hívták be a két csapatfőnököt, akiknek az istállói között mindössze négy pont van a konstruktőri pontverseny második és harmadik helyén – a Mercedes javára.

Frissítés:
Az FIA döntése alapján Vasseur és Wolff büntetése is egy-egy hivatalos szóbeli figyelmeztetés lett.