Vizsgálatot indított az FIA a brazíliai futamon történt botrány miatt

auto-prix Horizontal
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen (L) and Aston Martin's Spanish driver Fernando Alonso celebrate on the podiun after the Formula One Brazil Grand Prix at the Autodromo Jose Carlos Pace racetrack, also known as Interlagos, in Sao Paulo, Brazil, on November 5, 2023. Verstappen won the race while Alonso placed third. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma–1-es Sao Pauló-i Nagydíj után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vizsgálatot indított a helyi szervezők ellen.

A hivatalos dokumentum alapján azért hívatta be az FIA a Sao Pauló-i szervezőket, mert

idő előtt, hivatalos engedély nélkül léptek be a pódiumceremóniára készülő nézők a pályára.

A szervezőknek magyar idő szerint vasárnap este volt jelenésük a versenybíróknál, és nem sokkal később meg is született a vizsgálat eredménye.

Frissítés:
A magyarázatban az FIA kifejtette, hogy az 1-es kanyarnál több néző is a pályára rohant a futam leintése után, amikor az autók még a pályán tartózkodtak, ezzel balesetveszélyes pillanatokat okozva és megszegve a biztonsági előírásokat. A szervezők elismerték a hibájukat, amely már korábban is előfordult Brazíliában. Kijelentették, hogy

alapos vizsgálatokat fognak végezni és lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló.

Az FIA kötelezte a Sao Pauló-i szervezőket, hogy legkésőbb január 30-áig nyújtsanak be papírokat arról, hogy miként tervezik mindezt, azaz hogyan lehet még biztonságosabbá tenni a 2030-ig szerződést hosszabbító interlagosi pályát a következő évekre.