Verstappen szerint marhaság, amit az FIA művel az új szabályával

auto-prix TOPSHOTS Horizontal
Third-place Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen (L) chats with second-place Ferrari's Spanish driver Carlos Sainz Jr. after the qualifying session for the Formula One Mexico Grand Prix at the Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City on October 28, 2023. (Photo by ANDRES STAPFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen nemes egyszerűséggel marhaságnak nevezte, hogy az FIA vizsgálatot indított több pilóta, köztük ellene is boxutcai feltartás címén a Mexikói Nagydíj időmérője után.

Bár sem a hollandot, valamint George Russellt és Fernando Alonsót sem büntették meg végül, Verstappen nem maradt adós az eset kommentálásával. A három pilóta vétke az volt, hogy megálltak a boxutca kijáratánál, és feltartották a mögöttük érkezőket, miközben szabad utat akartak biztosítani maguknak, hogy a boxutcából kihajtva ne érjék utol rögtön a lassú körön lévőket.

Miután a csapatok azzal érveltek, hogy versenyzőiket éppen a versenyigazgató által korábban bevezetett időminimum kényszeríti arra, hogy már a boxutcában próbáljanak távolságot tartani egymástól, az FIA elállt a büntetés kiszabásától.

Az időlimit lényege, hogy a boxutca kijáratánál lévő második és a bejárata előtti első biztonsági autós vonal között a versenyzőknek minden körben, legyen az mért, levezető, vagy felvezető kör egy meghatározott időn belül kell elhaladniuk, magyarán az adott szakaszon tartaniuk kell egy minimum tempót.

- dohogott Verstappen. - Mindenki próbál távolságot tartani. Láttam, hogy egy autó öt autót előzött meg mögöttem, és aztán még engem is meg akart előzni, de én csak próbáltam távolságot tartani a boxból kifelé.

Nem gondolnám, hogy bármi furcsát vagy rosszat tettem volna."

Max Verstappen (szemben) szerint magának kereste a bajt az FIA a Monzában bevezetett új szabállyal Forrás: AFP/Andres Stapff

Verstappen szerint egyszerűen nincs más megoldás, hogy helyet csináljanak maguknak a versenyzők, ugyanakkor szerinte mégis más megoldásra lenne szükség a jövőben.

"Mert ez minden, csak nem tökéletes. Elő kell állnunk valami mással. Egy kicsit elnézőbbnek kell lennünk ezzel, tudva, hogy ez egy biztonságos közeg, lassan haladunk, és ez az egyetlen hely, ahol távolságot alakíthatunk ki."

A holland véleményét osztotta George Russel is, aki szerint az időmérőn "teljes káosz volt a Q2-ben", az pedig teljesen nonszensz, hogy éppen a boxutca kijáratánál történtek miatt akarják megbüntetni a versenyzőket.