Az önpusztító gumik miatt hiúsulhat meg a Michelin Forma-1-es visszatérése

Formula E Pre-Season Tests - Valencia formula e electric motorsport auto fia 2021 tests valencia tyre Michelin Pilot Sport EV tyre ABB Formula E Circuit Ricardo Tormo season test November Horizontal MICHELIN PHOTO
Michelin az önpusztító gumik miatt nem hajlandó visszatérni az F1-be
Vágólapra másolva!
A francia abroncsgyártó cég érdeklődik a Forma-1 iránt, ám addig nem hajlandó visszatérni, amíg a futamokat a gyorsan kopó gumikkal akarják izgalmasabbá tenni az FIA-nál.

Az FIA márciusban írta ki a Forma-1 2025-2027 közötti időszakára vonatkozó gumitendert, ami érdekes nagy változásokat hozhat. 2007 óta csak egyetlen gumiszállítója van a Forma-1-es csapatoknak: a Bridgestone ekkor vette át a Michelintől, és egészen 2010-ig a japán márka felelt az abroncsokért. 2011 óta pedig a Pirelli a kizárólagos beszállító, ám a megállapodása 2024 végén lejár. Érdeklődőkből bőven akad, ugyanis

a Pirelli mérlegeli a folytatást, a hírek szerint a Bridgestone 13 év után ismét érdeklődik az F1 iránt és a Michelinnél is fontolgatják a visszatérést.

A francia cég vezérigazgatója, Florent Menegaux azonban leszögezte, hogy az ő elképzeléseik merőben eltérnek az FIA által lefestett képtől, így amíg az nem változik, nem akarnak jelen lenni a sportágban.

Michelin az önpusztító gumik miatt nem hajlandó visszatérni az F1-be Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Menegaux szerint a pilóták is arra vágynak, hogy minden körben a maximumot nyújthassák, ám ezt az aktuális abroncsokkal nem tartják lehetségesnek.

A csapatoknak érteniük kellene az abroncsok teljesítményét, és ki kellene használniuk azt, hogy az abroncs az első körtől az utolsóig jól fog teljesíteni" – magyarázta a vezérigazgató a The Drive-nak, hozzátéve, hogy azért csatlakoznának ismét az F1-hez, hogy új, izgalmas technológiákat vigyenek a versenypályákra.

Az érdeklődő beszállítók május 15-ig jelentkezhetnek. A Michelin legutóbb a 2006-os szezonban szállított be, de az év végén a Bridgestone-nal vívott gumiháború után kiszállt a száguldó cirkuszból.