Óriási botrány tört ki a tíz év óta első Michael Schumacher-interjú miatt

MICHAEL SCHUMACHER, Jean Todt
Jean Todt (egykori csapatfőnök) és Michael Schumacher kapcsolata nem csak szakmai, de baráti szinten is szoros volt.
Vágólapra másolva!
Óriási botrány tört ki Németországban, miután egy magazinban megjelent egy interjú a 2013-ban súlyos síbalesetet szenvedett korábbi hétszeres Forma-1-es világbajnokkal, Michael Schumacherrel.

A világtól elzártan élő német autóversenyzőről a baleset óta csak annyit lehet tudni, hogy súlyos agyi sérülése miatt nem képes az önálló életre. Ehhez képest a Die Aktuelle című magazin hétfőn címlapon hozta a szenzációt: "Az első interjú" - harsogták nagy betűkkel a vidáman mosolygó bajnok portréja mellett.

Az önmagában szenzációnak számító tényt, miszerint Schumacher közel tíz év után megszólalt leszámítva az interjú aztán sablonkérdésekre adott sablonválaszokból állt.

"Teljesen megváltozott az életem."

"A feleségem és a gyerekeim nélkül ez nem sikerült volna."

"A lányomnak a hobbija lett a munkája, a fiam pedig a nyomdokaimba lépett, méghozzá nagyon ügyesen".

Ennél is súlyosabb, hogy a cikkben az is olvasható, hogy a legendás bajnok már lábra tud állni, sőt néhány lépést is képes önállóan megtenni.

Itt azonban meg is áll a lap, és gyorsan tisztázzák: az interjút nem ők készítették, azt egy mesterséges intelligenciával (AI) foglalkozó oldalon találták. Ettől persze még felmerül, hogy mennyire volt etikus a lap által választott formában tálalni.

Mindez persze nem fékezte meg a cikk keltette vihart. A Heute című magazinban már azon gondolkoznak, honnan tudhatott a mesterséges intelligencia Schumacher hátteréről, a családjáról, a balesetéről?

"Lehet, hogy maga Schumi írta be az információkat a betegágynál? Vagy esetleg valaki a családból, gondozókból vagy alkalmazottakból? A válaszok megtévesztően valóságosnak hangzanak! Túl szép, hogy igaz legyen" - variál a Heute című magazin.

Az AI az interneten található forrásokból "dolgozott", állította össze a kérdéseket és a válaszokat. Az Aktuelle egyébként a characterai.com oldalon találta a Schumacher-interjút, ahol számos sztárral olvashatóak hasonló "beszélgetések".