Máris az F1-be történő visszatérésről beszélnek a Honda vezetői

Forma-1, Török Nagydíj, Red Bull Racing, Honda festés
ISTANBUL, TURKEY - OCTOBER 07: > during previews ahead of the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on October 07, 2021 in Istanbul, Turkey. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
2026-tól hivatalosan is visszatérhet a Forma-1-be a Honda. A japán motorszállítónál azt mondják, az FIA új szabályai nagyon egybevágnak a gyár hosszútávú terveivel.

A Honda 2021-ben távozott papíron a Forma-1-ből, igaz a Red Bullnak és az Alpha Taurinak továbbra is ők adják az erőforrásokat. 2025 végén azonban ez az együttműködés megszűnik, miután a Red Bull a Cadillac partnerségében a saját kezébe veszi a motorgyártást.

2026-tól lépnek életbe a Nemzetközi Autósport-szövetség, az FIA új szabályai, amelyeknek legfontosabb pontjai, hogy a csapatok átállnak az 1,6 literes turbó-hibrid erőforrásokra. Az elektromos erőforrások térnyerésével gyszerűsödik a technológia, ez pedig mind-mind egybevág a Honda távlati terveivel.

"Nincs még konkrét tervünk a visszatérésre, de kíváncsian várjuk, hogy merre megy tovább az F1. Szeretnénk továbbra is szoros kapcsolatban maradni, ezért is regisztráltunk motorszállítóként a 2026-ban kezdődő időszakra" - mondta Watanabe Kodzsi, a Honda elnöke, hangsúlyozva, hogy a döntésük után számos csapat megkereste őket, mint lehetséges motorszállítót.

Azt már tudni lehet, hogy a Mercedes, a Ferrari, a Red Bull, az Alpine és a 2026-ban belépő Audi is saját kezébe veszi a motorgyártást, ugyanakkor az Aston Martin, a Haas, a McLaren és a Williams is potenciális ügyfél lehet a japánok számára.