Vágólapra másolva!
A Forma-1 versenynaptárában jelenleg több olyan nagydíj is van, amelyek esetén erős emberi jogi aggályok merülnek fel. Ilyen helyszínek közé tartozik Szaúd-Arábia, Katar és Bahrein is.

Az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali szerint ezeket az aggodalmakat komolyan kell venni, ezért akár futamtörlésekre is lehet majd számítani. Mint elmondta,

ha a kérdéses országokban nem jó irányba mennek a dolgok, akkor arra az F1-nek reagálnia kell majd.

Szaúd-Arábiában 2021-ben látogatott el először a mezőny, három hónappal később tömeges kivégzést tartottak az országban. Több versenyző is felemelte hangját az emberi jogok megsértése ellen.

A Forma-1 versenynaptárában jelenleg több olyan nagydíj is van, amelyek esetén erős emberi jogi aggályok merülnek fel Forrás: Qiddiya.com

Stefano Domenicali rámutatott arra, hogy az érintett országokkal kötött szerződések tartalmaznak olyan paragrafusokat, amelyek lehetővé teszik akár azt is, hogy töröljék a futamot - írja a Sportal.

„Független auditorok folyamatosan követik az eseményeket"- tette hozzá Domenicali, de azt azért megjegyezte, hogy abban reménykedik, hogy a Forma-1 inkább a pozitív változás mozgatórúgója lesz a következő években.

Stefano Domenicali aggódik Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„Úgy gondolom, hogy sokkal erősebbek vagyunk, ha olyan helyekre megyünk, ahol valódi akaratot mutatnak a változásra,

és a Forma-1-re irányuló reflektorfény segít a változás felgyorsításában."