Vágólapra másolva!
A Haas, a Red Bull, a Williams, az Alfa Romeo és az AlphaTauri, valamint nem sokkal a McLaren után hétfő este az Aston Martin is bemuatta 2023-as Forma-1-es autóját, az AMR23-ast.

Alig két órával a McLaren autóbemutatója után az Aston Martinra szegeződött a rajongók figyelme, ugyanis az újonnan igazolt Fernando Alonso, valamint Lance Stroll 2023-as autójáról, az AMR23-asról lerántották a leplet.

Az eseménynek a néhány hónap múlva átadandó új Aston-kampusz adott otthont,

a gyárról pedig a műsor alkalmával elhangzott, hogy óriási fejlődést jelent majd a csapat számára, és néhány éven belül ennek köszönhetően az élmezőnyhöz kerülhet a csapat.

Az Aston Martin új csapatként egy újabb fázisába lép a nagy tervével, melynek célja az élcsapattá válás. Az elmúlt évek nagy toborzásai után lassan kezd összeállni a fényesebb jövőt megalapozó infrastruktúra, az új szélcsatorna, szimulátor, a kibővített gyár, amely mindent egy fedél alá hoz majd, és amit már az újkori F1 követelményei, a fenntarthatóság, a hatékonyság, a költségvetési sapka alapján hoznak létre. Idei mottójuk ennek jegyében: „Új energia".

A bemutatott új autóról már előzetesen azt közölték a csapat szakemberei, hogy komoly változásokat hoz az elődjéhez képest. Ez az első olyan modell, amit a kezdetektől az új technikai vezető, Dan Fallows és a sok új igazolásuk alakított, így a megújult csapat első vizsgája is egyben. Változtatásokra pedig szükség is volt, hiszen 2022-t egy zsákutcát jelentő koncepcióval kezdték, és azért végeztek csak a konstruktőri bajnokság 7. helyén, mert az idényük nagy része a visszakanyarodásról szólt.

Az AMR23-as sok változáson esett át, átalakult az autó orra és az oldaldobozai is, mely nem meglepő módon a Red Bull irányát követi. „Ahogy látható, nagy változások történtek az autón. A kilencvenöt százaléka megújult. Agresszívek próbáltunk lenni, próbáltuk feszegetni a határokat a mérnökökkel"
– mondta az új autóról Dan Fallows technikai igazgató. "Tavaly nagyon különböztek voltak az autók, sokféleképpen értelmezték a szabályokat. Mi megtaláltuk a magunk útját. Az új szabályváltozások idén nem voltak olyan komolyak, de számunkra eléggé jelentősek voltak.

A csapat bemutatta új pilótáját, Fernando Alonsót is. A rutinos spanyolnak meggyőződése, hogy az Aston Martinnal hamarabb beleszólhat az élen zajlók dolgába, mint az Alpine-nál tehette volna. Jelenléte egyfelől nagy lökést fog adni a csapatnak, másfelől nagyobb figyelmet is irányít rájuk, ami nagyobb nyomást jelent.

„Nagyszerűen néz ki az autó. Már csak rajtunk áll, hogy gyorssá tudjuk-e tenni minden hétvégén. Alig várom, hogy kezembe vegyem a kormányt" – mondta az új autóról Alonso, aki az új csapatáról a követezőket mondta: „Számomra az elmúlt pár hónap elképesztő volt. Jártam a gyárban, szimulátoroztam, ismerkedtem az emberekkel, és néztem az új épületet, ami hamarosan elkészül. Érezni a csapat energiáit. Új emberek érkeztek tavaly, új gyár, új szélcsatorna lesz. Új versenyző is..."
Kiemelte, részben az győzte meg, hogy váltania kell, hogy sok új ember érkezett az Aston Martinhoz.

– fogalmazott, hozzátéve, a fejlődés az elsődleges céljuk, de addig nem nyugszanak, míg nem lesznek győztesek.