Minden idők legnagyobb Forma-1-es szerződését kötheti meg a hétszeres világbajnok

Forma-1, Mexikóvárosi Nagydíj 2022, vasárnap, George Russell, Lewis Hamilton
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) waves to fans next to his teammate British driver George Russell during the drivers' parade, prior to the start of the Formula One Mexico Grand Prix at the Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City on October 30, 2022. (Photo by Alfredo ESTRELLA / AFP)
Vágólapra másolva!
A sportok gazdasági oldalára szakosodott Sportune című lap azt írja, hogy a hétszeres Forma-1-es világbajnok Lewis Hamiltont egy 400 millió dolláros szerződéssel láncolná magához a Mercedes - akár az élete végéig is.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elárulta, továbbra sem ültek tárgyalóasztalhoz a hétszeres F1-es világbajnok Lewis Hamiltonnal a brit pilóta szerződéshosszabbításával kapcsolatban. Wolff hónapokkal ezelőtt formaságnak nevezte a Hamiltonnal történő szerződéshosszabbítást, ám akkor az egymást követő versenyek miatt nem volt idejük elmerülni a részletekben.

„Az elmúlt tíz évben a kapcsolatunk egyre szorosabb lett.

- mondta az osztrák üzletember arról a Hamiltonról, aki a közelmúltban többek között az Antarktiszon tűnt fel, korábban pedig úgy nyilatkozott, hogy esze ágában sincs még visszavonulni.

Toto Wolff, a Mercedes ügyvezető igazgatója Forrás: NurPhoto via AFP/Gongora

A folytatást elősegítheti, hogy a Mercedes állítólag egy 13 évre szóló 400 millió dolláros szerződéssel akarja magához láncolni a brit pilótát. A Sportune című francia sportgazdasági portál értesülései szerint a színfalak mögött a felek állítólag már egy olyan megaszerződésen dolgoznak.

Azt írják, Hamilton hamarosan 400 millió euró körüli összegű szerződést köthet a Mercedesszel, a kontraktus pedig egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a 2025-ös szezon végéig folytatja aktív pályafutását, majd 2035-ig márkanagykövetként is tovább dolgozik.

Hamilton fizetését a 2024-es és 2025-ös Forma-1-es szezonra a jelenlegi 45 millió euróról évi 70 millió euróra emelnék. Azonban idei évtől már nem kapná meg a további 25 millió eurós világbajnoki címvédésért járó bónuszt.

A Sportune szerint a 2024-es szezontól a Mercedes főszponzora, az Ineos fizeti majd Hamilton jövőbeni fizetésének 90 százalékát.

Lewis Hamilton minden idők legnagyobb Forma-1-es szerződését kötheti meg Forrás: AFP/Alfredo Estrella

Jelenleg a cég csak 33 százalékát fizeti Hamilton fizetésének. Ehhez a változáshoz azonban egy feltételnek teljesülnie kell: Az Ineos főnöke, Jim Ratcliffe állítólag azt kéri cserébe, hogy Hamilton egy olyan konglomerátum tagja legyen, amely a Premier League-ben szereplő Manchester United megvásárlását tervezi.

Mindenesetre, ha Hamilton elfogadja az ajánlatot, akkor a nyugdíjszerződése közel 400 millió euróra rúgna, ez pedig a Forma-1 történetének legnagyobb volumenű szerződése lenne.