Fontos változás lép életbe az Ausztrál Nagydíjon

Forma-1, Daniel Ricciardo, McLaren, Ausztrál Nagydíj 2022, szombat
McLaren's Australian driver Daniel Ricciardo finishes the qualifying session at the Albert Park Circuit in Melbourne on April 9, 2022, ahead of the 2022 Formula One Australian Grand Prix. (Photo by Con Chronis / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
A jobb látási körülmények érdekében a megszokotthoz képest egy órával korábban rendezik meg a melbourne-i versenyhétvége időmérő edzését.

Az április 1-jén esedékes eseményt eredetileg helyi idő szerint 17 – magyar idő szerint 7 – órakor kezdték volna, ám mivel aznap 19:14-kor van naplemente a városban, így a kvalifikáció végén már jelentősen befolyásolták volna a látási viszonyok a pilótákat – ahogy tették ezt tavaly is.

A 2022-es versenyhétvégén ugyanis több versenyző is panaszkodott a rossz körülmények miatt. Max Verstappen például a sisakjára illesztett ragasztószalaggal védekezett, de a pole pozíciót megszerző Charles Leclerc és Daniel Ricciardo is szóvá tette a látási viszonyokat, amelyek még egy sötétebb sisakfóliával sem váltak volna elviselhetőbbé.

Charles Leclerc vakító fényben is megszerezte a pole-t a 2022-es Ausztrál Nagydíjon Forrás: AFP/William West

„Az FIA-n keresztül azt a visszajelzést kaptuk, hogy [a pilóták] korábban akarják kezdeni [az időmérőt]. Jelenleg ezt véglegesítjük, miután megbizonyosodunk arról, hogy a napból úgy valóban nincsen túl alacsonyan a nyugati égbolton" – nyilatkozta Andrew Westacott, az Ausztrál GP vezérigazgatója.

A verseny időpontja nem változik, helyi idő szerint 15 órakor kezdődik el a melbourne-i futam április 2-án.