Szabályváltozásokat jelentettek be a Forma-1 következő szezonjára

Forma-1, Olasz Nagydíj, rajt
Drivers take the start of the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 11, 2022. (Photo by CIRO DE LUCA / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A biztonság növelése érdekében vezetnek be módosításokat az autókra vonatkozó előírásokban, valamint a rajtsorrendet érintő büntetéseknél történik változás.

A Motorsport Világtanács legutóbbi londoni gyűlése után szabályváltozásokat jelentett be az FIA a Forma-1 2023-as idényére. Ezek részben technikai jellegűek és kevésbé lesznek látványosak, ugyanakkor a biztonság növelését szolgálják: növelik a visszapillantó tükrök méretét és még erősebbé teszik az autók tetején lévő, felborulásnál fontos védelmi eszközt jelentő bukócsöveket.

Utóbbi változtatást a borzalmas silverstone-i rajtbaleset miatt kezdeményezték,

amelynél csoda volt, hogy Csou Kuan-jü nem szenvedett súlyos sérülést.

Változik néhány szabály 2023-ra Forrás: AFP/Ciro De Luca

Emellett sportszakmai szempontból is lesz változás a szabálykönyvben, konkrétan az úgynevezett rajtbüntetések terén. A hajtáslánc-elemek keretének túllépéséért járó hátrasorolások időnként nagyon megkuszálják a szálakat és nehéz rájönni a kvalifikáció után, hogy pontosan mi lesz a rajtsorrend, ezért tisztázták, hogy amennyiben egy pilóta legalább 15 helynyi büntetést kap, vagy a rajtrács végére sorolják, annak mindenképp a büntetés nélküli versenyzők mögül kell indulnia a futamon.

A 15 helynél kisebb hátrasorolást kapó pilóták esetében amennyiben ketten vagy többen azonos pozícióba csúsznak hátra, az időmérőn szerzett eredményük dönt a sorrendjükről.

Az FIA információkkal szolgált a szuzukai darus incidensről is, amelynél eljárási hibákat állapítottak meg, és azt ígérték, rövid és hosszú távon is korrigálni fogják, nehogy újra előforduljon egy olyan eset, ami Pierre Gasly életét veszélyeztette. A teljes jelentést napokon belül nyilvánosságra hozzák.