Vágólapra másolva!
A Mercedes-főnök Toto Wolff nem hisz abban, hogy a Forma-1-es büntetőpontok kialakítása jó ötlet lenne azokkal szemben akik kénytelenek az erőforrásukhoz hozzányúlni. A felvetett ötlet szerint világbajnoki pontokat vonnának le a csapatoktól és/vagy a versenyzőktől egyaránt.

A legutóbbi Olasz Nagydíjon kilenc pilóta kapott rajtrácsbüntetést, mert túllépték a motoralkatrészekből kiosztott éves keretüket. Az ideiglenes rajtrács megállapítása körül azonban hatalmas káosz alakult ki.
Közel négy órába telt, mire elkészült a rajtsorrend, de Max Verstappen helyét illetően további kétségek merültek fel, miután a második helyről öt helyet esett vissza a rajtrácson.
Egyesek úgy gondolták, hogy a hetedik pozícióból kellene indulnia - ami alapvető esetben így is lett volna -, de mivel a mögötte lévőket is hátrébb sorolták így ez azt jelenthette volna, hogy a negyedik helyről vághat neki a vasárnapi futamnak.
Végül a döntés értelmében a hetedik pozícióról indult - de így is megnyerte a monzai versenyt, miközben Lewis Hamilton a tizenkilencedik helyről az ötödikre kúszott fel.

Nem a büntetőpontok a megoldás
Bár Wolff szerint lépéseket kell tenni a kiszabott büntetésekkel kapcsolatban, nem hisz abban, hogy az egyesek által felvetett ötlet, miszerint a csapatoktól bajnoki pontokat kellene levonni, megoldás lenne.
"Azt hiszem, tudjuk, miért vannak motorbüntetések" - magyarázta a RacingNews365.com kérdésére.
"Azért vannak rajtrácsbüntetések, mert nem akarunk kvalifikációs motorokat, és nem akarunk minden egyes versenyen egy új motort bevetni.

Jelen esetben például Max Verstappen, aki 116 ponttal vezeti az egyéni világbajnokságot, a maradék hat futam szinte mindegyikén cserélhetne motort, vagy az erőforráshoz kapcsolódó alkatrészeket, úgy, hogy a büntetőpontok kiszabása nem érintené őt hátrányosan. A vb címet mindenképp megnyerné.

- mondta Toto Wolff.
Forrás