Ecclestone tagadja a szingapúri vagyonával kapcsolatos csalás vádját

Bernie Ecclestone
Ex-Formula One chief Bernie Ecclestone leaves the Westminster Magistrates' Court in central London, on August 22, 2022 after appearing for fraud charges. - Former Formula One supremo Bernie Ecclestone is facing a claim of fraud over an alleged failure to declare Ł400 million ($477 million, 473 million euros) of overseas assets to the British government. (Photo by Susannah Ireland / AFP)
Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone tagadta a csalást, miszerint elmulasztotta bevallani mintegy 650 millió dolláros tengerentúli vagyonát. A 91 éves, korábbi Forma-1-es főnök ártatlannak vallotta magát a Westminster Magistrates' Court előtt a szándékosan elmulasztott vagyonbevallás vádjával kapcsolatban.

A vád úgy szól, hogy nem jelentette be a Szingapúrban lévő vagyonát, amelynek bankszámlája olyan pénzeszközöket tartalmazott, amelyek akkoriban több mint 400 millió font értékűek lettek volna.
A rendőrség figyelmeztette a fotósokat, hogy az életkora miatt legyenek tekintettel Ecclestone-ra a bíróság épületén kívül is.

Bernie Ecclestone a kamerák kereszttüzében érkezett a bíróság épületéhez Forrás: AFP/Susannah Ireland

Miután megérkezett a bíróságra az első tárgyalásra egy fehér Range Roverrel, az üzletmágnást jogi csapata és a bíróság biztonsági szolgálata kísérte át az épület kapuján. Paul Goldspring főbíró megengedte Ecclestone-nak, hogy

a vádlottak padján kívül álljon, miután ügyvédje, Clare Montgomery QC azt mondta, hogy ügyfelének "kisebb hallási problémái vannak".

Ecclestone felállt, hogy megerősítse nevét és címét Knightsbridge-ben, London központjában, mielőtt

"nem bűnösnek" vallotta magát.

A júliusban ellene felhozott vád a HM Revenue and Customs vizsgálata nyomán történt, amely szerint a nyomozás "összetett és világméretű" volt, a 2013. július 13. és 2016. október 5. közötti időszakra vonatkozott.

Robert Simpson ügyész a következőképpen nyilatkozott a bíróságnak:

A vád szerint Ecclestone "csak egyetlen tulajdont" közölt az adóhatósággal, amelynek lányait nevezte meg a kedvezményezettjéül. A bíróság meghallgatta Ecclestone állítását, hogy "nem a haszonélvezője a vagyonnak", az ügyészség pedig azt állította, hogy az üzletember "saját maga érdekében történő haszonszerzés szándékával" cselekedett.

Ecclestone feltétel nélküli óvadékot kapott a következő megjelenése előtt

a Southwark Crown Court [a büntetőeljárások lefolytatásával foglalkozó legfőbb állami szerv] előtt, amelyre szeptember 19-én kerül sor. A mostani meghallgatás nem több, mint körülbelül öt percig tartott.
Ecclestone az 1970-es évek végétől 2017 januárjáig vezette a Forma-1-et, amikor leváltották a vezetői posztjáról.
Forrás