Ezért nem rúgta ki az F2-es csapata Jüri Vipset

Jüri Vips
Juri Vips from Estonia of Hitech Grand Prix, portrait during Day Three of FIA Formula 2 Testing at Circuit de Barcelona - Catalunya on April 25, 2021 in Montmelo, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto) (Photo by Xavier Bonilla / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A Red Bull a közelmúltban megerősítette, hogy azonnali hatállyal felbontották a junior pilóta, Jüri Vips szerződését, miután állítólag rasszista megjegyzéseket tett egy online játékban. Azonban továbbra is a Forma-2-es mezőny része marad, hiszen a Hitech csapata az észt pilóta megtartása mellett döntött.

A szóban forgó eset a Twitch streaming szolgáltató platformján történt, ahogy azt korábban megírtuk, ahol az észt játék közben tett rasszista megjegyzéseket. Vips közleményt adott ki a közösségi médián keresztül, amelyben bocsánatot kért a „sértő nyelvezetért", hozzátéve: „Ez a nyelvezet teljességgel elfogadhatatlan, és nem ábrázolja azokat az értékeket és elveket, amelyeket vallok.

Június 28-án a Red Bull bejelentette, hogy Vips szerződését felbontották. A Hitech GP-vel azonban továbbra is versenyezni fog az F2-ben, és a csapat most elmagyarázta, miért foglalta el ezt az álláspontot.

A Hitech GP lehetőséget kínál a Vipsnek, hogy „változtasson magán"
Oliver Oakes, a Hitech GP csapatfőnöke a közösségi média csatornáin adott nyilatkozatában részletezte, hogy lehetőséget akar adni Vipsnek, hogy „változtasson magán".

- mondta Oakes.

A Red Bull szerződés felbontása "megérdemelten súlyos büntetés"
Oakes hozzátette: "A Hitech GP soha nem hunyt szemet a rasszista vagy sértő magatartás felett semmilyen formában. Ez azt jelenti, hogy ha olyan társadalomban élünk, ahol senki sem hibázhat, akkor őszintén kérjünk bocsánatot, legyen esélyünk a megváltásra és tanuljunk belőle.

"Nem tudom, miért mondta, amit mondott. Nem tudom, miért streamelt és játszott COD-ot [Call of Duty] abban a napszakban. Természetesen vannak dolgok, amelyek sokkal előnyösebbek lettek volna számára a karrierje szempontjából.

„Amit tudok, az az, hogy a Red Bull felmondta a szerződését a tettei miatt, ami megsemmisítő élmény a számára, és méltán súlyos büntetés. A valóság az, hogy nem lesz egyhangú egyetértés arról, hogy ez a büntetés elegendő-e, és ez teljesen érthető."

A Hitech „tartós változtatásokra" szólította fel Vipset, és kijelentette, hogy „önbecsülése, hírneve és karrierje kizárólag a saját kezében van".

A Forma-2 "meglepőnek" találta a Hitech döntését
A Hitech döntésére reagálva a Forma-2 közleményt adott ki, amelyben meglepetésüket fejezték ki amiatt, hogy a csapat Vips megtartása mellett döntött.

"A Jüri Vipssel történt közelmúltbeli incidenst követően az F2 szeretné megerősíteni, hogy a rasszista vagy diszkriminatív nyelvezet semmilyen környezetben nem tolerálható" - áll a közleményben.

A következő F2-es versenyre Silverstone-ban kerül sor a Brit Nagydíj hétvégéjén.
Forrás