Rasszizmus miatt felfüggesztette tartalékpilótáját a Red Bull

Forma-1, Jüri Vips, Red Bull, baleset, abu-dzabi tesztek 2021, első nap
Red Bull's Estonian driver Juri Vips crashes during the post-season test at the Yas Marina circuit in Abu Dhabi, on December 14, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy videojáték közvetítése során beszélt tolerálhatatlanul az F2-ben versenyző észt Jüri Vips. A Red Bull azonnali hatállyal felfüggesztette és kivizsgálja az esetet.

Azonnali hatállyal felfüggesztette tartalékversenyzőjét, Jüri Vipset a Red Bull, miután egy videojáték közvetítése során rasszisztán beszélt a fiatal észt pilóta. Az eset a Twitch nevű streamoldalon történt és a közösségi médiában jelent meg a felvétel róla. A beszámolók szerint Vips a színes bőrű emberekre vonatkozó n-betűs szót használta kétszer egy lövöldözős játékban, és a Red Bull egy másik pártfogoltja, Liam Lawson másokkal együtt nevetett ezen.

„Szervezetünk elítél mindenfajta rasszista megfogalmazást és megnyilvánulást, zéró toleranciát hirdetünk ezzel szemben a szervezetünkben" – írta közleményében a Red Bull, hozzátéve, hogy kivizsgálják a részleteket. Vips az Instagramon elnézést kért a megnyilvánulásáért.

„Szeretnék bocsánatot kérni, amiért sértően beszéltem egy élő játék közvetítése során" – írta.

„Mélyen bánom a cselekedetem, nem ilyen példát akarok mutatni. Teljes mértékben együttműködöm a vizsgálatban."

A most 21 éves Vips 2017-ben megnyerte a német F4-bajnokságot, és a következő évben került a Red Bull tehetségkutató programjába. Tavaly töltötte első teljes szezonját az F2-ben, ahol két győzelemmel 6. lett, idén 3 dobogós eredményig jutott és a 7. helyet foglalja el a tabellán. A Spanyol Nagydíj első edzésén lehetőséget kapott bemutatkozni egy nagydíj keretében is F1-es autó volánja mögött,

és többen tekintettek rá úgy, hogy ő lesz az istálló következő tehetsége, aki felléphet az Alpha Taurihoz.

Vips a tavalyi szezon utáni teszten Abu-Dzabiban, miután balesetet szenvedett Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

2020 vége óta a tartalékversenyző is ő (volt?) a Red Bull csapatainál. Nem ő lenne az első ígéretes fiatal, aki egy botránnyal rúgatja ki magát a Red Bulltól, néhány éve Dan Ticktum járt hasonlóan.

Vips Forma-2-es csapata, a Hitech egyelőre nem reagált a folytatást illetően. A bajnokságnak a következő hét végén ugyanúgy a Brit Nagydíjon lesz a következő fellépése, mint a Forma-1-nek.