Menthetetlen a lépéshátrányba kerülő Leclerc motorja

Horizontal
Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc competes during the Spanish Formula One Grand Prix at the Circuit de Catalunya on May 21, 2022 in Montmelo, on the outskirts of Barcelona. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Ferrari bejelentette, hogy a turbó és az MGU-H meghibásodása miatt esett ki Leclerc a Spanyol Nagydíjról, valamint azt, hogy az érintett egységeket nem tudják tovább használni.

A Ferrari elkészült a vizsgálattal, amelyben Charles Leclerc barcelonai kiesésének okát keresték. Azt állapították meg, hogy az 1. helyet elvesztő pilóta autójában a turbó és a kapcsolódó hibrid rendszer, az MGU-H romlott el, és a bejelentés legrosszabb híre az,

hogy egyiket sem tudják megjavítani, ezért nem használhatják őket tovább a szezonban.

Leclerc az élről esett ki Spanyolországban Forrás: AFP/Lluis Gene

Mindkét egységből 3-3 használható szabadon az idényben, könnyen kiszámolható, hogy a 23 futamos naptárban 7-8 nagydíjat kell teljesítenie egy-egy példánynak. A Spanyol Nagydíj még csak az ötödik volt a szezonban, így

valószínű, hogy Leclerc később rajtbüntetést kap kereten felüli erőforrás-elemek beszerelése miatt,

hiszen irreális elvárás, hogy a megmaradt turbó és MGU-H ilyen terhelésnek legyen kitéve és kibírjon a tervezettnél ennyivel hosszabb távot.

„Ugyanakkor a meghibásodást nem tervezési hiba vagy az elemek megbízhazhatatlansága okozta" – tették hozzá. Ez vélhetően azt jelenti, hogy az elemek valamilyen külső behatás vagy rossz összeszerelés miatt romlottak el. Vigasz lehet Leclerc-nek, hogy bajnoki riválisa, Max Verstappen idén eddig rosszabbul járt a megbízhatósági problémákkal, ő már két versenyről esett ki emiatt.

A hétvégén Monacóban folytatódik a Forma-1 bajnoksága, sokak szerint a Ferrari lesz a verseny favoritja a lassú kanyarokban mutatott eddigi tempója alapján.