Vágólapra másolva!
A koronavírusra vonatkozó szabályozások lazításával, úgy mint a maszkhordás eltörlése több országban is komolyan veszélyezteti a pilótákat. Sebastian Vettel pozitív COVID-19 tesztje figyelmeztetés lehet a többi versenyző számára is, hogy a koronavírus járvány közel sem ért még véget. Vettel a második a mezőnyből aki 2 héten belül elkapta a vírust. Korábban Daniel Ricciardo kényszerült kihagyni a bahreini három napos tesztelést, aki azonban szerencsésebb volt a németnél, hiszen Ricciardo már felépült a betegségből, és fitten várja a szezon első futamát.

Maga a Forma-1 is lazított az intézkedéseken, és már nem kötelező a rendszeres tesztelés, elegendő igazolni az oltottságot.
A helyszíneken a beltéri maszkviselés továbbra is kötelező, illetve, ha olyan emberrel találkoznak az F1-ben dolgozók, akikkel nem dolgozik együtt minden nap. Ezek a szabályozások a közeljövőben változhatnak.Tesztelés továbbra is van lehetőség, de már csak az erősen ajánlott kategóriába sorolják, és nem teszik kötelezővé.A csapatok viszont a saját érdekükben folytatják a tesztelést, illetve azok számára akiknél tünetek mutatkoznak kötelező teszteltetniük magukat. Pozitív eredmény esetén természetesen nem léphetnek a pálya területére a fertőzöttek.

A Ferrari versenyzője, Charles Leclerc már kétszer is átesett a koronavíruson, a monacói azonban szerencsés volt, mert egyszer sem kellett futamot vagy tesztelést kihagynia. A pilótákat viszont elővigyázatosságra intheti annak a veszélye, hogy egy esetleges pozitív COVID-19 tesztet követően ki kell hagyniuk akár futamokat is.

Carlos Sainz és Charles Leclerc is úgy gondolja, hogy továbbra is fegyelmezettnek és elővigyázatosnak kell lenniük a COVID-19 miatt. Forrás: Ferrari

"A dolgok kezdenek lassan visszatérni a korábban megszokottakhoz, de úgy vélem, hogy óvatosnak kell maradnunk." - mondta Leclerc.

-tette hozzá a monacói.
Ez persze nem jelenti azt, hogy Vettel vagy Ricciardo ne lett volna elővigyázatos, de törekedni kell a jövőben is a kockázatcsökkentésre. Különösen igaz ez a mostani zsúfolt versenynaptárra a 23 futammal.

Ahhoz, hogy Vettel versenyezhessen a következő hétvégén Szaúd-Arábibában, már az elkövetkező napokban negatív tesztet kellene produkálnia.

Összességében tehát akár egy futam kihagyása is hatalmas érvágást jelenthet a pilóta egyéni, valamint a csapat konstruktőri világbajnoki pontversenyében is.

Az eddigi versenyzők közül a mezőnyből akiknek futamot kellett kihagyniuk többek között, Lewis Hamilton volt, aki 2020-ban nem indulhatott a Szahíri Nagydíjon. Továbbá Kimi Raikkönen, Nyikita Mazepin és Lance Stroll is mulasztott már futamot koronavírus miatt.

A futam kihagyásának a veszélye miatt a pilóták és a csapatfőnökök minden kétséget kizáróan elővigyázatosak maradnak. Az emberi természet viszont olyan, amilyen. Amint lazítanak a szabályokon és nyugodtabbak az emberek, azonnal nehezebbé válik betartani a saját maguk által hozott intézkedéseket, és elővigyázatosnak lenni.
Elkapni a koronavírust továbbra is ugyanolyan esélyes, mint korábban volt. Sőt a Forma-1-ben dolgozóknak fokozottan nőtt az esélye, hogy megfertőződjenek 2020-hoz vagy 2021-hez képest, mert azok a szigorú szabályozások már nincsenek életben.
A Ferrari másik pilótája, Carlos Sainz is elismerte, hogy nehéz elővigyázatosnak maradni miközben változnak a dolgok körülötte: "Igyekszem olyan fegyelmezett lenni, mint amilyen két évvel ezelőtt is voltam.

Carlos Sainz számára az egyik legnagyobb kihívást a folyamatos maszkviselés jelenti. Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"Remélem, hogy folytatódik a dolgok normalizálódása és visszatérhetünk a korábbi életvitelünkhöz. Megosztó lehet, de úgy gondolom, hogy tovább kell lépnünk.

Szerencsétlen helyzet azoknak a pilótáknak akiknek emiatt kell kihagyniuk versenyeket, de ez a pilóta én is lehetek bármelyik pillanatban.

Ugyanakkor úgy gondolom, hogy nehéz olyan fegyelmezetten viselkednünk, ahogy tettük azt az elején.
Szeretném, ha mindenki kicsit kevesebbet foglalkozhatna a koronavírussal, és tovább léphetnénk, ugyanakkor elővigyázatosnak is kell maradnunk. Sok országban már kevésbé veszik komolyan a COVID-19 intézkedéseket, mint korábban, köszönhetően annak, hogy egyre több ember kapta meg az oltásokat. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy még a 2022-es szezonra is nagy befolyással lehet a vírus. A versenyzők azok akik az F1 frontvonalában a legjobban ki vannak téve a kockázatnak." - zárta a gondolatsort Sainz.
Forrás