Bottas kimondta Hamiltonról, amit csapattársaként egyszer sem

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) and Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas (L) sit for a family picture at the Yas Marina Circuit before the Abu Dhabi Formula One Grand Prix on December 12, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas őszintén beszélt arról, hogy miként tekint vissza a Lewis Hamilton csapattársaként töltött öt idényre, és olyan kijelentést tett, amit Forma-1-es pilótáktól nagyon ritkán hallhatunk.

Most, hogy az Alfa Romeóval új fejezetet nyitott a pályafutásában, Valtteri Bottas egészen másképp tekint a Mercedesnél eltöltött éveire. A 32 esztendős finn 2017 és 2021 között versenyzett a brackley-i alakulatban, és bár nyert tíz versenyt, a világbajnoki címre soha nem volt valós esélye, miközben csapattársa, Lewis Hamilton ez idő alatt zsinórban négyszer örülhetett az év végi elsőségnek, és ötödször is csak fél kör választotta el ettől.

Bottas természetesen minden erejével azon volt, hogy legyőzze a csapattársát, de hiába próbált megújulni és mindent bevetni ehhez, rendre kudarcot vallott. Most azonban már a legkevésbé sem elszalasztott lehetőségként, hanem kiváltságként tekint arra, hogy Hamilton oldalán versenyezhetett.

Bottas és Hamilton a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjon voltak utoljára csapattársak Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Nagyszerű öt évet töltöttem Lewis csapattársaként, és most, hogy belegondolok, szerintem megtiszteltetés volt – nyilatkozta Bottas a The-Race.com-nak. – Ő egy élő legenda, mellette pedig remek srác és remek pilóta, aki igazán gyors. Egyértelműen arra késztetett, hogy keményen dolgozzak, megpróbálva legyőzni őt. Néha ez sikerült, de egy teljes szezonon át nem. Így megy ez.

„És nincs ezzel problémám, inkább örülök neki, hogy olykor, amikor a legjobbamat nyújtottam, le tudtam őt győzni. Hosszú utat tettünk meg és oly sok mindent, oly sok kettős győzelmet és öt konstruktőri világbajnoki címet értünk el együtt. Az életről és a versenyzésről is tanultam tőle, és talán ez oda-vissza igaz. Igazán jó időszakot töltöttünk el együtt."

Bottas tehát elfogadta, hogy Hamilton egyszerűen jobb autóversenyző nála, ami az F1-es pilóták hozzáállását és mentalitását nézve nagy szó, pláne, hogy még ki is mondta.

Ami pedig az immár 37 éves korábbi csapattársa idei évét illeti, Bottas nem osztja Helmut Markónak, a Red Bull tanácsadójának a véleményét, aki szerint kora miatt a hétszeres világbajnok innentől kezdve folyamatosan veszíteni fog a teljesítményéből. „A tavaly év végén történtek után majd meglátják. Eléggé erős lesz és lobogni fog benne a tűz, úgyhogy vigyázat!" – utalt Bottas arra, ahogyan Hamilton elveszítette a tavalyi világbajnoki címet.

Hamilton újult erővel térhet vissza Forrás: Daimler AG/© Finn Pomeroy for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Finn Pomeroy

Hamilton izgatottan várja az idényt

A barcelonai tesztelést a legjobb idővel az élen záró hétszeres világbajnok a teszt első napján végigsétált a boxutcán és vetett egy pillantást az összes csapat autójára, majd később elmondta, soha egyik szezon előtt sem volt ennyire izgatott. „Megérkezve Barcelonába, végignézve a boxutcán és látva a különböző autókat,

„Minden év izgalmas, de a korábbiakban az előző évi kocsi továbbfejlesztett változatával álltunk ki, az idei viszont teljesen új. Nyilván már néhány hónapja folyamatosan figyelemmel követtem az autónk tervezését, de most, hogy mindenki autója itt van, az ember próbálja közelről szemügyre venni, hogy mi változott, és miért választottak bizonyos csapatok egy bizonyos utat az oldalszekrényeikkel, az első szárnnyal és a padlólemezzel. Szerintem ez a legizgalmasabb szezon, és egyáltalán nem tudjuk, hogy hol állunk" – fejtegette a Mercedes ásza, aki a tavalyi csalódás után a jelek szerint feltöltődve várja, hogy belevesse magát az idei küzdelmekbe.