Vágólapra másolva!
Bár úgy véli, George Russell könnyen be fog illeszkedni a Mercedes istállójába, Valtteri Bottas szerint Lewis Hamiltont nem lehet megverni csapattársként. A finn pilóta elárulta, mit tart a hétszeres világbajnok legnagyobb erényeinek.

A 2022-es szezon egyik, ha nem a legkiélezettebb csapaton belüli párharca lehet Lewis Hamiltoné és George Russellé, főleg akkor, ha a várakozásoknak megfelelően a Mercedes idén is ott lesz az élmezőnyben. Az ifjabbik brit pilótáról sokan úgy gondolják, hogy tehetségének köszönhetően minimum megszorongatja honfitársát.

Russell sem számíthat sok jóra Hamilton mellett? Forrás: Mercedes

Mindez elődjének egyszer sem jött össze, legalábbis tartósan. Valtteri Bottas ugyan néhány futam erejéig mindig képes volt egykori csapattársa fölé kerekedni, de egy teljes szezon során mindig legalább két futamgyőzelemnyi, de az esetek többségében még annál is nagyobb hátrányt halmozott fel. Bár Russellnek a beilleszkedéssel aligha lesz gondja, hiszen személyében a Mercedes juniorjáról van szó, saját tapasztalataiból kiindulva a finn versenyző neki sem jósol sok jót.

Nem látom, hogy a közeljövőben valaki ugyanolyan autóval megverné Lewist

– nyilatkozta aThe Sun bulvárlapnak. –George jól fog alkalmazkodni, mert évek óta a Mercedesnél van, de Lewist nem könnyű megverni, ezt már megtapasztaltam.”

Bottas 2017-től 2021-ig volt a Mercedes pilótája, és ezalatt nyilvánvalóan kialakult benne egy kép Hamiltonról. Vele ellentétben a hétszeres világbajnoknak a legritkább esetben voltak kilengései, és egykori csapattársa ezt tartja a legnagyobb erényének.

Kiegyensúlyozottan szerepel – jelentette ki. – Egy kicsit minden versenyzőnek fel-le ingadozik a formája, de az ő alapteljesítménye egyszerűen rendkívül magas. Még ha rossz napja is van, az sem vészes, és ez a szezon során állandósul. A másik fő erőssége, hogy alkalmazkodni tud a különböző körülményekhez, képes reagálni a változásokra, legyen szó a beállításokról vagy bármi másról.

Emellett ott van a versenytempója is: a gumikezelése különleges, és mindezek tehetséggel párosulnak.”

Bár Bottas nem tudta megakadályozni, hogy Hamilton az ő oldalán minden idők legsikeresebb F1-es pilótájává váljon, azért azt sem lehet mondani, hogy soha nem sikerült legyőznie őt. A Mercedes színeiben (és egyben teljes karrierje során) tíz diadalig és 20 pole pozícióig jutott, és szavai alapján nagy szónak tartja ezeket az eredményeket.

Bottas büszke, hogy néhányszor legyőzte Hamiltont Forrás: AFP/Christophe Simon

„Ezt nem sokan látják, de [Hamilton] beleteszi a munkát, így nehéz őt legyőzni – folytatta. – Büszke vagyok arra, hogy a legjobb napjaimon sikerült megvernem, de nem voltam elég kiegyensúlyozott ahhoz, hogy ez egy szezonon át sikerüljön.”

Bottas megismételte, amit már korábban is elmondott, miszerint Hamilton mellett nehéz volt vezérré válnia. Az Alfa Romeónál viszont óhatatlanul rá hárul ez a szerep, hiszen csapattársa az újonc Csou Kuan-jü lesz. A finn pilóta élvezi az új helyzetét, még ha bizonyos szempontból sajnálja is, hogy távozott a Mercedestől.

– mondta. – Most, hogy elkezdtem visszatekinteni az ott eltöltött időmre, igyekeztem megragadni minden pozitív pillanatot, amelyben részünk volt. Voltak nagyszerű momentumok, és élveztem a munkát Lewisszal és Totóval, de az új fejezetet illetően is nagyon izgatott vagyok. Biztos vagyok benne, hogy a Williamsnél szerzett tapasztalatommal és a Mercedesnél eltöltött öt évem után képes leszek segíteni a csapatot az előrelépésben. Nagyon jól érzem magam a szerepemben. Igen, felelősséggel jár, és vannak kötelezettségeim az istállóval szemben, de izgalmas.”