Hamilton többször is Bottas miatt menekült meg az utolsó pillanatban

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (L) celebrates after taking pole position with second-placed Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas (R) in the parc ferme after the qualifying session of the Formula One Saudi Arabian Grand Prix at the Jeddah Corniche Circuit in Jeddah on December 4, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas úgy véli, a látszat ellenére Lewis Hamilton keményen dolgozik a sikerért az istállón belül. A finn pilóta megerősítette, hogy a beállításai sokszor kisegítették egykori csapattársát.

Valtteri Bottas öt évet töltött el a Mercedesnél, ennek során pedig alkalma nyílt megismerni minden idők legeredményesebb pilótáját, Lewis Hamiltont, aki (a 2020-as Szahíri Nagydíjat leszámítva) végig a csapattársa volt. A hétszeres világbajnokról az életmódja miatt sokan hangoztatják, hogy nem dolgozik meg keményen a sikerekért, és csak a tehetségéből él, ám a finn pilóta cáfolta ezeket az állításokat.

Bottas (jobbra) szerint Hamilton az életstílusa ellenére keményen dolgozik, amikor kell Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Olyan pozícióban voltam, hogy Lewist nemcsak Forma-1-es bajnokként, hanem emberként is megismerhettem, és rájöttem, hogy teljes mértékben megérdemli mindazt, amit elért – nyilatkozta a GPFansnek. –Megvan a tehetsége, de azt kamatoztatja, és nagyon keményen dolgozik. Nyilvánvaló, hogy az életstílusa is eltérő, előfordul, hogy a futamhétvége előtt egy nappal még New Yorkban tartózkodik, és más dolgokkal foglalkozik.

Bizonyára a Hamilton szorgalmát megkérdőjelezők számára az is táptalajt adott, hogy többször előfordult, hogy nem kezdett jól egy hétvégét, de a kvalifikációra látszólag megtáltosodott, és onnantól kezdve mindent a kezében tartott. Ilyenkor nem ritkán Bottas beállításait kellett használnia, ahogyan az tavaly Katarban is történt. A finn pilóta elismerte, hogy jó pár alkalommal történt ehhez hasonló.

Tanultam tőle néhány dolgot az autó beállításaival kapcsolatban, de sok minden mást is – jelentette ki. – [Ugyanakkor] sokszor az utolsó pillanatban le kellett másolnia az én beállításaimat az időmérő előtt.”

A finn versenyző viszonylag gyakran volt képes megszorongatni vagy akár legyőzni csapattársát az időmérőkön, ám a futamokon mindez sokkal kevesebbszer jött össze neki. A 32 esztendős pilóta elmondta, melyik részterület az, amelyikben Hamilton sokkal jobban teljesített nála az évek során, és amelyik végső soron ezt a különbséget eredményezte.

A vezetési stílusát tekintve a gumikezelés az egyik nagy erőssége, bármilyen körülmények között megtalálja a módját, hogyan hosszabbítsa meg az etapját, vagy hogyan tudja leghatékonyabban jó állapotban tartani az abroncsokat

– magyarázta. – A versenytempó és a gumikezelés volt talán a legnagyobb különbség köztem és Lewis között, valamint az a kiegyensúlyozottság, amivel ő rendelkezett ezen a téren.”

Hamilton versenytempója a gumikezelésének és a kiegyensúlyozottságának köszönhetően volt sokkal jobb Bottasénál Forrás: AFP/Karim Jaafar

Bottas idén már az Alfa Romeo színeiben fog versenyezni, és egészen biztos, hogy komoly felelősség hárul majd rá, hiszen csapattársa az újonc Csou Kuan-jü lesz. A tízszeres futamgyőztesnek így olyan szerepet kell betöltenie, amilyen az elmúlt öt idény során részben Hamilton miatt nem adatott meg neki.

Úgy érzem, hogy az utóbbi pár évben [a korábbinál] nagyobb vezérszerepet töltött be, számomra pedig meglehetősen nehéz volt átvenni ezt a vezető szerepet, mert nyilvánvalóan ő volt itt korábban – utalt a brit versenyzőre. – Rendkívül domináns, ahogyan a csapattal dolgozik.”