Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton többször is Bottas miatt menekült meg az utolsó pillanatban

2022.01.13. 16:26

Valtteri Bottas úgy véli, a látszat ellenére Lewis Hamilton keményen dolgozik a sikerért az istállón belül. A finn pilóta megerősítette, hogy a beállításai sokszor kisegítették egykori csapattársát.

Valtteri Bottas öt évet töltött el a Mercedesnél, ennek során pedig alkalma nyílt megismerni minden idők legeredményesebb pilótáját, Lewis Hamiltont, aki (a 2020-as Szahíri Nagydíjat leszámítva) végig a csapattársa volt. A hétszeres világbajnokról az életmódja miatt sokan hangoztatják, hogy nem dolgozik meg keményen a sikerekért, és csak a tehetségéből él, ám a finn pilóta cáfolta ezeket az állításokat. 

Bottas (jobbra) szerint Hamilton az életstílusa ellenére keményen dolgozik, amikor kellForrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Olyan pozícióban voltam, hogy Lewist nemcsak Forma-1-es bajnokként, hanem emberként is megismerhettem, és rájöttem, hogy teljes mértékben megérdemli mindazt, amit elért – nyilatkozta a GPFansnek. –Megvan a tehetsége, de azt kamatoztatja, és nagyon keményen dolgozik. Nyilvánvaló, hogy az életstílusa is eltérő, előfordul, hogy a futamhétvége előtt egy nappal még New Yorkban tartózkodik, és más dolgokkal foglalkozik. Amikor viszont munkamódban van, a Forma-1-es üzemmódban, mindig minden követ megmozgat, és a csapatot is keményen hajtja.”

Bizonyára a Hamilton szorgalmát megkérdőjelezők számára az is táptalajt adott, hogy többször előfordult, hogy nem kezdett jól egy hétvégét, de a kvalifikációra látszólag megtáltosodott, és onnantól kezdve mindent a kezében tartott. Ilyenkor nem ritkán Bottas beállításait kellett használnia, ahogyan az tavaly Katarban is történt. A finn pilóta elismerte, hogy jó pár alkalommal történt ehhez hasonló.

Tanultam tőle néhány dolgot az autó beállításaival kapcsolatban, de sok minden mást is – jelentette ki. – [Ugyanakkor] sokszor az utolsó pillanatban le kellett másolnia az én beállításaimat az időmérő előtt.”

A finn versenyző viszonylag gyakran volt képes megszorongatni vagy akár legyőzni csapattársát az időmérőkön, ám a futamokon mindez sokkal kevesebbszer jött össze neki. A 32 esztendős pilóta elmondta, melyik részterület az, amelyikben Hamilton sokkal jobban teljesített nála az évek során, és amelyik végső soron ezt a különbséget eredményezte.

A vezetési stílusát tekintve a gumikezelés az egyik nagy erőssége, bármilyen körülmények között megtalálja a módját, hogyan hosszabbítsa meg az etapját, vagy hogyan tudja leghatékonyabban jó állapotban tartani az abroncsokat – magyarázta. – A versenytempó és a gumikezelés volt talán a legnagyobb különbség köztem és Lewis között, valamint az a kiegyensúlyozottság, amivel ő rendelkezett ezen a téren.” 

Hamilton versenytempója a gumikezelésének és a kiegyensúlyozottságának köszönhetően volt sokkal jobb BottasénálForrás: AFP/Karim Jaafar

Bottas idén már az Alfa Romeo színeiben fog versenyezni, és egészen biztos, hogy komoly felelősség hárul majd rá, hiszen csapattársa az újonc Csou Kuan-jü lesz. A tízszeres futamgyőztesnek így olyan szerepet kell betöltenie, amilyen az elmúlt öt idény során részben Hamilton miatt nem adatott meg neki.

Úgy érzem, hogy az utóbbi pár évben [a korábbinál] nagyobb vezérszerepet töltött be, számomra pedig meglehetősen nehéz volt átvenni ezt a vezető szerepet, mert nyilvánvalóan ő volt itt korábban – utalt a brit versenyzőre. – Rendkívül domináns, ahogyan a csapattal dolgozik.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK