Itt vannak a tavalyi botrányos idényzáró utáni első lépések az FIA elnökétől

Forma-1, Mohammed bin Szulajm, Dakar 2021
President of the International Automobile Federation (FIA) Mohammed ben Sulayem speaks to reporters at the end of Stage 1A of the Dakar 2022 rally between the Saudi cities of Jeddah and Hail, on January 1, 2022. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Megszülettek a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tavaly év végén kinevezett elnökének első fontos döntései, amelyek a 2021-es Forma-1-es szezon botrányos végjátékára adott első válaszoknak is tekinthetők.

Azok után, hogy az FIA Motorsport Világtanácsa a múlt héten rendkívüli ülésen tanácskozott, a szövetség pedig most bejelentette, hogy több komoly, az FIA felépítését érintő döntést is hoztak, amelyek közül a leginkább lényeges, hogy

vezérigazgatót fognak kinevezni a szövetség élére. Eddig ilyen pozíció az FIA-n belül nem létezett.

A találkozón lefektették egy „robosztus és új kormányzási folyamat" felállításának alapjait, amely a vezérigazgató kinevezése mellett az FIA független pénzügyi átvilágítását és egy ettől különálló, mélyreható átvilágítást is magában foglal.

Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke megkezdte a szövetség megreformálását Forrás: AFP/Franck Fife

A három különböző feladatra három munkacsoportot állítottak fel. A szövetség átvilágítását végző az elnököt és csapatát fogja segíteni az FIA jelenlegi felépítésének elemzésében, majd változtatási javaslatokat tesz. A folyamat célja lesz kiválasztani egy harmadik félnek minősülő tanácsadót, meghatározni az átvizsgálás időtartamát és költségeit, majd indítványozható döntéseket javasolni a Világtanácsnak és az FIA Szenátusának.

A pénzügyi munkacsoport egy harmadik fél személyében auditált céget bíz meg, és „meghatározza az FIA pénzügyi gyakorlataiban felmerülő legfontosabb kérdéseket, hogy megállapítsa, szükség van-e változtatásra." Ezt a két munkacsoport a Szenátus új elnöke, Carmelo Sanz de Barros fogja vezetni, míg a harmadiknak az irányítása az FIA elnökhelyetteseinek, Robert Reidnek és Tim Shearmannak a feladata lesz.

A vezérigazgató személyét megtalálni segítő munkacsoport hivatott meghatározni az elnök csapatával közösen, hogy milyen tulajdonságokra van szükség a poszt betöltéséhez, illetve segít kiválasztani azt a céget, amely majd megtalálja a leendő vezérigazgatót, illetve a másik két munkacsoporthoz hasonlóan meghatározza a toborzás időkeretét és költségeit, majd javaslatot tesz a Világtanács és a Szenátus jelöltlistájára. Az FIA vezérigazgatója kinevezése után a szövetség operatív ügyeiért lesz felelős.

A RacingNews365.comúgy tudja, hogy az általuk a Forma-1 20. legbefolyásosabb emberének rangsorolt 61 esztendős ír Sean O'Connor az egyik fő esélyes a pozícióra, miután már tíz éve dolgozik együtt Mohammed bin Szulajm FIA-elnökkel, aki „új korszakként" jellemezte a szövetség átláthatóbbá váló struktúráját.

Az FIA új elnöke tiszta lappal kezdene Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Nurphoto

„Új korszak kezdődik az FIA életében egy nyitottságon és globális sokszínűségen alapuló kormányzási keretrendszer felállításának képében – mondta az elnök. – Ez a stratégiánk alappillérje lesz, én pedig melegen köszönöm a Világtanács tagjainak, akik elfogadták a változtatásokat. A Világtanácsok tagoktól származó felelősségi köre ezzel megnő, hatékonyabb felügyeleti modellt alakítanak ki, a részvényesek prioritásait összehangolják, és biztosítva lesz az FIA felelősségteljesen jövedelmező működése. Hogy elérjük ezeket a célokat, a szövetség irányító testülete és adminisztrációja szorosan együttműködik, hogy az FIA-t a motorsport és a mobilitás globális szószólójává tegye."

Arról nem esett szó, hogy a tavalyi, Michael Masi versenyigazgató botrányos döntéseivel záruló idény milyen sportszakmai változtatásokat hoz magával, és maradhat-e a helyén az ausztrál szakember, de Mohammed bin Szulajm FIA-reformját nem nehéz összekapcsolni az Abu-Dzabiban történtekkel. Az F1-et érintő szabálymódosításoknak legkésőbb a márciusi idénnyitó futamig szintén tisztázódnia kell.