Vettel elismerte, jobb eredményekre számított az Aston Martintól

Forma-1, Sebastian Vettel, Aston Martin, Katari Nagydíj 2021, péntek
Aston Martin's German driver Sebastian Vettel drives during the first practice session ahead of the Qatari Formula One Grand Prix at the Losail International Circuit, in the city of Lusail, on November 19, 2021. (Photo by KARIM JAAFAR / AFP)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel elárulta, a csapaton belüli hangulat nem okozott neki csalódást, ám az eredmények szempontjából már más volt a helyzet az első, Aston Martinnál töltött évében. A négyszeres világbajnok élvezte a csatákat a középmezőnyben, de idén már többre vágyik.

Sebastian Vettel 2020 végén hat év után távozott a Ferraritól, és tavaly már az Aston Martinnál versenyzett. A váltástól sokan azt várták, hogy a német pilóta ismét kivirágzik, és sokkal eredményesebb szezonja lesz, mint a Maranellóban töltött utolsó szezonja volt.

Vettel jobb eredményekre számított Forrás: AFP/Karim Jaafar

Ez azonban csak részben valósult meg: a futamszámmal korrigálva gyakorlatilag pontosan ugyanannyi pontot gyűjtött, mint egy évvel korábban, bár hozzá kell tenni, hogy a Magyar Nagydíjon szerzett 2. helyétől önhibáján kívül esett el. Mindezek ellenére jobban érezte magát, de azt ő is elismerte, hogy az eredmények terén többre számított, mint a konstruktőri 7. pozíció.

Igen és nem

– válaszolta az F1.com-on arra a kérdésre, hogy teljesültek-e a várakozásai. – A csapat szerintem remek, nagyon élvezem a közös munkát, és úgy vélem, ez jelentős változás [a korábbi időszakhoz képest]. Az eredmények szempontjából viszont nyilván nem. Az egész istálló és én is többet reméltem. Úgy gondolom, a szabályváltozások igencsak rosszul érintettek minket, mivel a csapat [2020-ban] nagyszerű autóval rendelkezett, de [2021-ben] nem, szóval megtettük, amit tudtunk.”

Vettel a padlólemezre vonatkozó előírásokra utalt, ami leginkább a Mercedesnek és az Aston Martinnak ártott. Ennek következtében esélyük sem volt, hogy hozzák a 2020-as Racing Point szintjét, ehelyett általában a középmezőnyben csatáztak. Ennek következtében Vettel megkapta a legtöbb előzésért járó különdíjat, de idén szívesen lemondana erről.

Hosszú év volt, rengeteg előzéssel – összegezte a tavalyi esztendőt. – Nyilván volt néhány időmérő, amely nem alakult kedvezően számunkra, és a futamon előrébb kellett jönnünk. Néha több sikerrel jártunk, mint máskor. Élveztem, [mert] a középmezőny meglehetősen szoros, és persze Fernando [Alonsóval] különleges csatázni. Elég hosszú idő eltelt azóta, hogy egymással küzdöttünk, és felrémlett bennem néhány emlék. Legutóbb a bajnoki címért vívtunk valódi harcot.

Jó móka volt, de természetesen az a célunk, hogy a következő idényben előrébb kerüljünk a mezőnyben, és nagyobb trófeáékért szálljunk harcba.”

Hogy mit hoz a közeljövő az Aston Martin és Vettel számára, az nemsokára kiderül. Ami biztos, hogy a német pilótával jó viszonyt ápoló Otmar Szafnauer távozott a csapatfőnöki székből, de a helyére érkező Mike Krack szintén jól ismeri a négyszeres világbajnokot. A hírek szerint azonban a 34 éves versenyző nincs túl jó kapcsolatban a tulajdonos Lawrence Stroll-lal, ami akár negatívan is hathat a jövőjére, de ő egyelőre optimistán várja az új szezont.

Vettel élvezte a csatákat Alonsóval, de idén már többre vágyik Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Volt néhány hullámhegy és -völgy, de az új autóval, illetve az új szabályokkal nyilván nagy reményekkel vágunk neki [a 2022-es évnek] – szögezte le. – A csapat fejlődik és remélhetőleg erősödni fog.”