Kiderült, ki lesz Vettel új főnöke az Aston Martinnál

Forma-1, Aston Martin logó
GENEVA, SWITZERLAND - MARCH 06: Aston Martin logo is displayed during the second press day at the 89th Geneva International Motor Show on March 6, 2019 in Geneva, Switzerland. (Photo by Robert Hradil/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A BMW és a Porsche korábbi magas beosztású szakemberét, a Forma-1-ben korábban a Saubernél már dolgozó Mike Kracket nevezte ki csapatfőnökének az Aston Martin F1-es istállója a távozó Otmar Szafnauer helyére. A német mérnöknek Sebastian Vettellel is vannak már közös tapasztalatai.

Andreas Seidl után az Aston Martin F1-es istállójának is német csapatfőnöke lesz, miután a BMW-től érkező Mike Krack tölti be a nemrég távozott Otmar Szafnauer helyét. Martin Whitmarsh, az Aston Martin Performance Technologies ügyvezető igazgatója és Lawrence Stroll, a vállalatcsoport ügyvezető elnöke egyaránt azt várja az új csapatfőnöktől, hogy a következő években világbajnoki címre vezeti a sportágba tavaly visszatérő patinás márkát.

Mike Krack Forrás: Aston Martin

Kracknek nemcsak a nemzetisége, hanem a pályafutása is hasonló Seidl-éhez, hiszen ő is dolgozott korábban a BMW-nél a Forma-1-ben. 2001-ben csatlakozott a Sauber istállóhoz, majd amikor a svájciak már a bajorok gyári alakulataként működtek, egészen a főmérnöki pozíciójog jutott, miközben együtt dolgozott a 2006-ban és 2007-ben a csapat tesztpilótájaként tevékenykedő Sebastian Vettellel.

2009-ben, a BMW kiszállásával ő is elhagyta az F1-et és az F3-ban, illetve a DTM-ben is megfordult, majd vezető versenymérnökként csatlakozott a Porsche sportautó-világbajnoki gárdájához, ahol szintén összehozta a sors Seidl-lel. 2014-ben visszatért a BMW-hez, ahol a gyártó globális motorsport-programjainak irányítása volt a feladata, beleértve a Formula E, GT és amerikai sportautó-bajnokságot, illetve a tervezett belépést az IMSA és a WEC közös, új, 2022-től életbe lépő LMDh-szabályok szerint futó sportautó-bajnokságába.

„Megborzongató és megtisztelő, hogy kineveztek az Aston Martin Forma-1-es csapatának csapatfőnökévé, és nagyon hálás vagyok Lawrence [Strollnak] és Martin [Whitmarshnak] a fantasztikus lehetőségért – olvashatók Krack szavai az Aston Martin közleményében. – Az Aston Martin a világ egyik legnagyobb autómárkája, az pedig, hogy megkértek, játsszak vezető szerepet egy ilyen illusztris név annyira megérdemelt Forma-1-es sikereinek szállításában, olyan kihívás, amelybe energiával telve és szenvedélyesen vetem bele magam."

Vettel a BMW-Sauber színeiben a 2007-es USA Nagydíjon Forrás: Getty Images/AFP/2007 Getty Images/Mark Thompson

„Több mint 20 éve dolgozom a motorsportban, 2006-ban és 2007-ben pedig Seb Vettellel is dolgoztam a BMW-Sauber mérnökeként, amikor a csapat tesztpilótája volt.

„A silverstone-i csapat mindig is lenyűgözött. Tele van tehetséges emberekkel és igazi versenyzőkkel. Ez a versenyzői kultúra és értékek kellenek a sikerekhez a motorsportban. Ezt én, és az új kollégáim is tudják. Elképesztően keményen fogunk dolgozni. Győzni akarunk, és együtt győzni is fogunk" – tekintett a jövőbe az új csapatfőnök.

Martin Whitmarsh, a vállaltcsoport ügyvezető igazgatója kiemelte, mennyire az előnyükre válhat, hogy Kracknek mérnöki is válallatvezetői tapasztalatai is vannak (akárcsak Otmar Szafnauernek). „Mike Krack pontosan az a fajta dinamikus és modern csapatfőnök, aki, együtt dolgozva a magas beosztású vezetőinkkel, valamint a folyamatosan növekvő, képzett és elkötelezett alkalmazottainkkal, Lawrence és az én iránymutatásomat követve el fogja hozni azt a Forma-1-es világbajnoki sikert, amit az Aston Martin Forma-1-es csapatánál annyira elszántan próbálunk elérni."

Lawrence Stroll folyamatosan új szakembereket hoz a csapathoz Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„A motorsportban a BMW-nél és a Porschénál vezető beosztásban dolgozva, a Sauber révén Forma-1-es mérnöki háttérrel bírva

Lawrence Stroll kiemelte, Krack a kirakós újabb darabja az Aston Martin világbajnoki címet megcélzó terveiben.

„A Forma-1-ben a győzelem arról szól, hogy a legjobb kulcsszereplőket gyűjtjük össze. Pilótákat, mérnököket, szerelőket, mindenkit. Mike pedig tökéletesen beleillik ebbe – jelentette ki a kanadai üzletember. – Minden héten brilliáns új embereket veszünk fel, az új gyár építése nagyon jól halad, és a szponzori portfoliónk is remek."

„Az öt éves tervünk második évét kezdjük meg, amelynek célja a Forma-1-es világbajnoki cím megnyerése. Az ehhez szükséges összetevők kezdenek összeállni. Mike-nak központi és vezető szerepe lesz, Martin Whitmarsh-nak jelent majd, és a technikai, valamint szervezeti működésünket irányítja. Közös célunk, hogy teljesítsük ezeket a nagy ambíciókat, úton vagyunk efelé."