Visszatérhet a gyökereihez jövőre a Mercedes F1-es csapata

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Barcelona teszt 6. nap
44 HAMILTON Lewis (gbr), Mercedes AMG Petronas F1 W11, action during the Formula 1 Winter Tests at Circuit de Barcelona - Catalunya on February 28, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint eldőlt, hogy a 2022-es szezontól a Mercedes ismét a hagyományos, ezüst színű festését fogja használni. A csillagos istálló a tavalyi idényben váltott feketére.

A Mercedes a második évét teljesítette az F1-ben úgy, hogy az autó fekete színben pompázott, ami totálisan szembemegy márka, sőt, a teljes német autósport hagyományaival. Ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy a 2022-es idénytől kezdve minden visszaáll a régi kerékvágásba, legalábbis ebben a tekintetben.

A Mercedes a tavalyi előszezoni tesztelésen használta utoljára a hagyományos festését Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A Bild értesülései szerint ugyanis eldőlt, hogy jövőre visszatér a tradicionális ezüst szín, és a W13-as esetében már ismét indokolt lesz az „Ezüstnyíl” elnevezés használata. A német lap úgy tudja, hogy erről

az Abu-dzabi Nagydíj hétvégéjén határozott a konstruktőri bajnoki címet zsinórban nyolcadik alkalommal is elhódító alakulat felső vezetése.

A Mercedes a 30-as évek óta versenyez ezüst kocsikkal, igaz, az ehhez köthető legenda igazságtartalmát ma már sokan vitatják. Ami viszont tény, hogy a stuttgarti márka példáját az Auto Union (ma Audi), valamint a Porsche is követte, így ez a festés mára már a német autósport egyik hagyományos színévé vált.

A Mercedes sokáig az F1-ben sem tért el a tradícióktól, hiszen 1954-ben és 1955-ben is ezüst autókkal tarolták le a mezőnyt, 2010-ben pedig ezzel a színezettel tértek vissza a mezőnybe 55 év után. Ennélfogva természetesen a hibrid korszakban is ilyen külsővel nyerték sorra a világbajnoki címeket, legalábbis 2019-ig.

A tavalyi tesztelésen még szintén ezüst autóval gurultak pályára, ám a koronavírus-járvány okozta szünet lehetőséget adott nekik arra, hogy változtassanak ezen.

A feketével az egyenjogúság melletti kiállásukat jelezték, elsősorban az akkor még csak hatszoros világbajnok Lewis Hamilton kezdeményezésére.

Bottas és Hamilton autóját a tavalyi Osztrák Nagydíjra festették át feketére Forrás: AFP/Joe Klamar

A 2020-as Osztrák Nagydíjra már ezzel a külsővel érkeztek, ami nem csupán a W11-eseken, hanem a pilóták és a szerelők ruházatán is visszaköszönt. Azonban úgy tűnik, hogy két év után visszatérnek a hagyományokhoz, ezzel együtt a célkitűzésük mellett továbbra is elkötelezettek maradnak. A német lap információi szerint a motorsportban fennálló diverzitás mértékének növelése érdekében létrehozott alapítvány számláján 2023-ra 10 millió eurónál is nagyobb összeg fog összegyűlni, aminek egyik felét Hamilton, a másikat a Mercedes állja.