A balszerencsés Leclerc akár Pérezt is megelőzhette volna a bajnokságban?

Forma-1, Magyar Nagydíj, rajtbaleset, Sergio Pérez, Red Bull, Lando Norris, McLaren, Charles Leclerc, Ferrari, Daniel Ricciardo
BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 01: Sergio Perez of Mexico driving the (11) Red Bull Racing RB16B Honda runs wide at the start as cars tangle ahead of him during the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on August 01, 2021 in Budapest, Hungary. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy kikapott Carlos Sainztól, Mattia Binotto elégedett Charles Leclerc 2021-es idényével. A Ferrari csapatfőnöke úgy véli, a monacói pilóta a peches futamok nélkül sokkal jobb helyen végezhetett volna az összetettben.

Charles Leclerc a negyedik idényét teljesítette a Forma-1-ben, ezen belül a harmadik szezonján van túl a Ferrarinál. A 24 éves versenyzővel először fordult elő, hogy kikapott aktuális csapattársától, ráadásul az a Carlos Sainz győzte le, aki az idei évre szerződött a maranellói alakulathoz.

A szezonzárón Leclerc visszacsúszott a táblázat 7. helyére Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Ez alapján azt lehetne gondolni, hogy a monacói versenyző csalódást keltő szezonon van túl, és meg kell hagyni, hogy az évad második felében valóban nem sokat mutatott. Mattia Binotto ugyanakkor így is elégedett a saját nevelésű pilótájuk teljesítményével.

Örömmel látom, hogy mennyit fejlődött ebben a szezonban

– idézi a Ferrari csapatfőnökét a Racefans. – Az időmérőn mindig is gyors volt, még az idény utolsó részében is, amikor Carlos kicsit nagyobb kihívást támasztott felé.”

A svájci szakember szavait alátámasztja, hogy a kvalifikáción elért helyezések átlaga alapján az élcsapatok pilótái után Leclerc szerepelt a legjobban. Ezt ugyanakkor csupán egyszer, a Brit Nagydíjon tudta dobogóra váltani, pedig erre legalább két másik alkalommal is lehetett volna esélye.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a szezon során Monacóban és Budapesten is volt példa arra, hogy nem szerzett pontot, de úgy gondolom, hogy versenyzőként balszerencsés volt ezen alkalmakkor – vélekedett Binotto. – Nehéz megmondani, hogy ezek nélkül hol végzett volna, de talán legalább negyven pontot bukott el.

Szóval szerintem enélkül sokkal előrébb lenne a bajnokságban.”

Hazai pályán Leclerc ugyan megszerezte a pole pozíciót, de a Q3 végén balesetet szenvedett, a Ferrari pedig nem ellenőrizte le elég alaposan az autót. Pechjére egy olyan alkatrész hibásodott meg, amelyet nem vizsgáltak meg, aminek következtében a rajtig sem jutott el. Ami a Magyar Nagydíjat illeti (amit természetesen valójában a mogyoródi Hungaroringen rendeztek), Lance Stroll már az első kanyarban kiütötte, pedig Lewis Hamilton mögött másodikként fordulhatott volna el.

Leclerc a hungaroringi rajtnál is sok pontot bukhatott Forrás: Getty Images/Red Bull Content Pool/Bryn Lennon

Ha Leclerc az 52 éves szakember által említett 40 egységgel többet szerez, akkor nemhogy Sainzot és Lando Norrist, de még Sergio Pérezt is megelőzte volna a tabellán. Hozzá kell tenni, hogy a Hungaroringen a mexikói pilóta is potenciálisan rengeteg pontot bukott el Valtteri Bottas miatt, az idényzárón pedig a 3. helyről hívták ki. Szaúd-Arábiában pedig pont Leclerc-rel ért össze, aminek során ő húzta a rövidebbet és a falban kötött ki.

A Ferrari csapatfőnöke ezzel együtt ismét leszögezte, hogy meg van elégedve pilótájával, aki jó néhány területen javult korábbi önmagához képest. „Csak pozitívan tudok beszélni a szezonjáról – jelentette ki. – A gumik és a versenyszituációk, valamint a versenytempó menedzseléséről is tanult, szóval meglehetősen elégedett vagyok a fejlődésével.”