Hamilton képtelen elfogadni a vereséget, a szezonzáró manipulálásával vádolta az FIA-t

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes, Christian Horner, Red Bull
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 12: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner shakes hands with second placed Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP on the podium during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 12, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton nem nyilatkozott a sajtónak az Abu-dzabi Nagydíj után, de egy, a futam közvetítésébe be nem játszott rádióüzenettel világossá tette, hogy mit gondol a verseny utolsó előtti körében történtekről.

A botrányos véget érő Abu-dzabi Nagydíj után a Mercedes részéről mondhatni semmilyen reakció nem érkezett azon kívül, hogy benyújtották az óvásokat, majd azok elutasítása után a fellebbezési szándékukat. Mindez nem véletlen, az istálló tagjai, beleértve Lewis Hamiltont is (egyedül Valtteri Bottas nyilatkozott a tévének), ugyanis minden médiakötelezettségüket lemondták, és sem az írott sajtónak, sem a tévétársaságoknak nem nyilatkoztak, sőt, a hétszeres világbajnok még az FIA első három helyezettnek tartott sajtótájékoztatójára sem ment el, noha ez kötelező.

Hamilton kizárólag a futam utáni interjúkat készítő Jenson Buttonnak nyilatkozott és sportszerűen beszélt, egy pillanatra sem kérdőjelezve meg a verseny végén történteket. A küzdelem hevében azonban a közvetítésből kimaradt rádióüzenetben megtette ezt.

Hamilton apjával, Anthony-val és Angela Cullennel nem sokkal a verseny vége után Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Hamilton rádiózását hallgatva egyértelművé vált, hogy aggódott a biztonsági autó beküldése miatt, majd azt kifogásolta, hogy a Safety Car túl lassan megy. Arra viszont már nem reagált, amikor mérnöke, Peter Bonnington közölte vele, hogy mégis előzhetnek a lekörözöttek és Verstappen a lágy gumikon közvetlenül mögötte lesz. Bonnington az újraindítás előtt folyamatosan beszélt hozzá, például elmondta, hogy melegítse a gumikat és minden egyenesben extra erőt hívhat le a motorból, hogy védekezzen a Red Bull ellen.

Hamilton ezekre sem reagált, majd miután az utolsó körre elengedték őket, és Verstappen megelőzte őt, egészen a harmadik szektorig csöndben maradt, és próbálta visszavenni a pozícióját. Amikor viszont már látszott, hogy ez veszett ügy, megszólalt a rádióban és a következőket mondta:

Más üzenet azonban nem érkezett, a célbeérés után pedig már csak Bonnington beszélt („nem tudom, mit mondjak, szóhoz sem jutok), Hamilton a teljes levezető körben csöndben maradt, majd akkor sem mondott semmit, amikor a megállás után még két percen át hitetlenkedve ült az autóban.

A hétszeres világbajnok tehát menet közben úgy érezte, hogy Michael Masi versenyigazgató szándékosan szúrt ki vele, hogy Verstappen legyen a világbajnok.

Hogy ezt a reakciót csak a pillanat heve szülte-e, vagy Hamilton utólag is így érezte, viszont már nem tudhattuk meg, ugyanis a közvetítésbe nem játszották be az üzenetet, Button pedig nem kérdezett rá, az újságíróknak pedig esélye sem volt erre.

Hamilton a dobogón fogadta Christian Horner gratulációját Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

A bokszban őrjöngő, a sajtót később szintén ignoráló Toto Wolff is csak annyit mondott az Autosportnak, hogy „nem akarok mondani semmit." James Vowles, a Mercedes vezető stratégiája, illetve Andrew Shovlin mérnökigazgató szintén lemondta a médiakötelezettségeit, az istálló egyébként igen aktív Twitter-oldala pedig a verseny óta csak hármat posztolt. Az első posztban annyit írtak: „nincsenek szavak", a következő kettőben pedig előbb az óvás, majd a fellebbezési szándék tényét közölték.

Azt továbbra sem tudni, hogy élnek-e a fellebbezés lehetőségével, ezt csütörtök estig van idejük eldönteni.

Hamilton öccse megszólalt

Míg Lewis Hamilton az időmérő edzés óta nem posztolt semmit a közösségi médiában és a rövid rádióüzenetet leszámítva nem kommentálta a verseny újraindítása körüli huzavonát, addig öccse, Nicolas éles hangú posztban ment neki az FIA-nak.

Nicolas Hamilton posztjának címe: Az igaz bajnok!

„Az FIA megszegte a saját szabályait, ami szégyent hozott az egész sportágunkra. Akárhogy is, attól függetlenül, hogy ma nem jól bántak velünk, a Hamiltonok a vereség közben is alázatosak maradtak. Az apám, az ember, aki felnevelt minket, gratulált Maxnak és az apjának, Jos-nak" – írta Lewis Hamilton öccse.

„Az emberek mondhatnak, amit akarnak, de az apám gesztusa bizonyítja, hogy a kétkedőknek és utálóknak nincs igaza, és megmutatta, hogy kik vagyunk mi, a Hamiltonok. A DNS-ünkben van, hogy megcáfoljuk az embereket, amit Lewis naponta megtesz. Abszolút profizmust és tisztességet mutatott a vereség közepette, még úgy is, hogy mindannyian tudjuk, cserbenhagyta a sport, amelynek oly sokat adott. Gratulálok Maxnak a fantasztikus szezonhoz" – zárta sorait.