Vágólapra másolva!
Az idei Forma-1-es világbajnoki címért zajló csata végét jelenthetné, ha Lewis Hamilton vagy Max Verstappen elkapná a koronavírust, és emiatt ki kellene hagynia legalább egy versenyt. A hétszeres világbajnok folyamatos félelemben él emiatt, és még a lélegzetét is visszatartja, ha mások közelében van.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt robbant a hír, hogy Lewis Hamilton elkapta a koronavírust és nem indul a Szahíri Nagydíjon. A hétszeres világbajnok szempontjából ez akkor "csak" annyit jelentett, hogy ki kell hagynia egy vagy két versenyt (utóbb kiderült, hogy csak egyet), hiszen már a Török Nagydíjon bebiztosította a világbajnoki címet. Most azonban egy ilyen fejlemény szinte biztosan a vb-álmainak végét jelentené, ezért aztán továbbra is rendkívül óvatos, és elmondása szerint folyamatosan fél attól, hogy ismét megfertőződik.

A jelenlegi helyzetben minden eldőlhet, ha Hamiltonnak vagy Verstappennek ki kell hagynia egy versenyt Forrás: Daimler AG/Steve Etherington

Hamilton a hétvégi Szaúd-arábiai Nagydíj előtt az Auto Motor und Sportnak nyilatkozott arról, hogy továbbra is mekkora mértékben befolyásolja az életét a koronavírus, és mennyire tart tőle, hogy egy esetleges megbetegedésen elmehet a világbajnoki címe.

Látok más sportolókat, akik nagyon nyugodtak ezzel kapcsolatban, és látszólag nem érdekli őket, hogy megfertőződhetnek. Számomra ez furcsa."

Az F1-es paddockban továbbra is kötelező a maszk használata, de bizonyos szituációkban, például televíziós interjúk alatt a pilótáknak már megengedett, hogy levegyék azt. Hamiltonon sincs mindig rajta, de elmondása szerint ettől még továbbra is nagyon óvatos. „Egyes területeken kicsit enyhültek a szabályok, de könnyű nemtörődömmé válni és bajba kerülni, ezért mindig észben kell tartani, hogy oda kell figyelni. A megközelítésem a szociális érintkezéshez nagyon más, mint korábban volt, mert mindenkitől tartom a távolságot és visszatartom a lélegzetem, ha emberek vesznek körül."

Hamiltonon is rendszeresen ott van a maszk a pályára érkezéskor Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Mivel a Mercedes pilótája egyike azon versenyzőknek, akik korábban átestek a fertőzésen, pontosan tudja, hogy mivel jár mindez, ráadásul a tavaly ezidő tájt történtek utóhatásai még az idei szezon első felében is éreztették a hatásukat.

Az intenzívebb edzésprogram miatt semmilyen problémám nem volt a melegebb futamokon, amiért hálás vagyok, és végre úgy érzem, megszabadultam [a betegség utóhatásaitól]."

Az utolsó két futam előtt a pontversenyben továbbra is Max Verstappen vezet, de Hamilton hátránya mindössze 8 pont a második helyen.